• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/klix/washington post

04.12.2021

10:56

VAŠINGTON POST DIGAO UZBUNU: Satelitski snimci otkrili šta Rusija sprema na 4 lokacije! Medijski spin protiv Moskve se zahuktava, Ukrajina se tu ništa i ne pita

Vesti

VAŠINGTON POST DIGAO UZBUNU: Satelitski snimci otkrili šta Rusija sprema na 4 lokacije! Medijski spin protiv Moskve se zahuktava, Ukrajina se tu ništa i ne pita

Podeli vest

Američke obaveštajne službe su upozorile na moguću rusku vojnu invaziju na Ukrajinu usled tenzija između Moskve i Vašingtona

Prema pisanju lista Vašington Post, Rusija planira veliku invaziju koja bi počela početkom sledeće godine, a u kojoj bi učestvovalo 175.000 vojnika. Moskva u međuvremenu pomera vojnike prema granici s Ukrajinom. Insistira na tome da Sjedinjene Američke Države garantuju da Ukrajina neće postati članica NATO-a i da ovaj vojni savez neće imati aktivnosti u i oko ukrajinske teritorije.

Time se ponovo pojavio strah od izbijanja rata na evropskom kontinentu, i to uoči razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina koji bi se trebalo da se dogodi iduće nedelje.

"Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu početkom sledeće godine, čije bi razmere bile dva puta veće od onog što je viđeno tokom ruske vanredne vojne vežbe u proleće ove godine u blizini granice s Ukrajinom. Plan podrazumeva angažman 100 bataljonskih taktičkih grupa sa oko 175.000 vojnika", tvrdi obaveštajni izvor poznat američkom listu.

Neklasifikovani američki obaveštajni dokument do kojeg je došao Vašington post, a koji sadrži i satelitske fotografije, ukazuje na to da Rusija planira da koncentriše vojnike na četiri lokacije. Trenutno je aktivno 50 taktičkih grupa, u pripravnosti su tenkovi i artiljerija.

Foto: Reauters

Tekst potpisa

Prema ukrajinskoj proceni, u blizini granice je 94.000 ruskih vojnika, dok je prema američkim podacima 70.000 ruskih vojnika. Obaveštajni podaci otkrivaju plan kretanja vojnika, a kako bi se "sakrile stvarne namere i izazvala neizvesnost". Na fotografijama snimljenim satelitima je vidljivo da je Rusija tokom prošlog meseca povećala broj vojnika na granici s Ukrajinom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije ove sedmice tokom posete Evropi izjavio da postoje dokazi da Rusija ima planove za "agresivno delovanje protiv Ukrajine". Upozorio je Moskvu na ozbiljne posledice, među kojima su i znatno oštrije ekonomske sankcije, ako se Rusija odluči na ofanzivu.

Na posledice je upozorio i Bajden, dok Rusija tvrdi da je reč o glasinama i da nikome ne preti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija