• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.12.2021

22:37

Ništa od američkih sankcija Rusiji?! Mediji SAD: Bajdenove PRETNJE LIČE NA GEST OČAJNIKA!

Reuters

Vesti

Ništa od američkih sankcija Rusiji?! Mediji SAD: Bajdenove PRETNJE LIČE NA GEST OČAJNIKA!

Podeli vest

Pretnja Amerike da će Rusiji uvesti ozbiljne ekonomske sankcije najverovatnije neće biti efikasna, piše profesorica Harvardskog univerziteta Megan Grin u članku za list "Fajnenšel tajms"

- Upotreba digitalnih valuta i alternativnih platežnih sistema omogućili su da se stvori veliki broj rupa u režimu sankcija, pružajući mogućnost da se plaćanja vrše sredstvima koja nisu dolari - smatra ekspert.

Prema mišljenju Grinove, neefikasnosti američkih sankcija u značajnoj meri doprinosi Kina koja državama pomaže da ih zaobiđu.


Ona je obratila pažnju i na strah američkog rukovodstva da će da izgubi svoj imidž u slučaju da ukine sankcije. To dovodi do toga da se država pod sankcijama i ne trudi da poboljša odnose, jer će SAD, čak i ako to bude želele, biti teško da ih ukine.


Autorka članka je navela da je sve to primenjivo i na Rusiju. Nesuglasice između Moskve i Vašingtona na temu Ukrajine su velike i sankcije samo pogoršavaju situaciju, jer ne predstavljaju odgovarajući instrument za rešavanje konflikta.


- Bajdenova pretnja da će pooštriti sankcije Rusiji sve više liči na gest očajnika - zaključila je Grin.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi.

Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.


Prema podacima "Blumberga" nove sankcije SAD i EU protiv Rusije koje bi bile uvedene zbog Ukrajine se mogu odnositi na banke, pristup platnim sistemima, odbrambene i energetske kompanije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora123

pre 2 godine

Nista Sarajevo nije odobrilo. Zasto pisete gluposti? Tu odluku je donijelo Predsjednistvo BiH, jos kada je tamo bio i srpski clan Predsjednistva. Turkoviceva sa tim nista nema.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija