• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.12.2021

10:32

BRISELSKA ŠAMARČINA INCKU, EU UKIDA ZAKON O SREBRENICI?! Varhelji optužio bivšeg visokog predstavnika da je kriv za krizu u Bosni, unija to mora da "ispravi"...

Reuters

Vesti

BRISELSKA ŠAMARČINA INCKU, EU UKIDA ZAKON O SREBRENICI?! Varhelji optužio bivšeg visokog predstavnika da je kriv za krizu u Bosni, unija to mora da "ispravi"...

Podeli vest

Zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše Gardijan

Izvori britanskog dnevnika navode da je na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno da je Inckov zakon odgovoran za aktuelnu krizu u BiH.

Prema pisanju lista, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju „iskrenu procenu“ da je Incko „odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegetimizaciju OHR-a“.

„Inckove izmene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je (zakon) nametnut poslednjeg dana njegovog mandata, predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti“, rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU preneo da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.

Gardijan podseća da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „proteklih nekoliko meseci na meti optužbi da pokušava da otcepi Republiku Srpsku“.

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodeljena i da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH, prenela je RTRS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzionerj

pre 2 godine

Nezakonito donet zakon i vi neznate kako da ga ukinete. Jeste li vi ludi ili glupi da vam se išta može verovati. Vi se fašistički ponašate i zavodite fašizam koji vam kod Srba neće proći. Nije nama ovo prvi put, mi smo sve to u našoj istoriji upisali. Vi ste najveći idioti i pretnja čovečanstvu. Na našu sreću, vi ste sada niko i ništa. Promenjene su snage u Svetu u korist pravednih, vi sanjajte i plaćajte i plaćaćete veliku cenu.

Miro

pre 2 godine

Taj zakon nije ni uveden. Skupština Republike Srpske ga je već ukinula.

Joyce

pre 2 godine

Gledajući pre neki dan duel člana Predsedništva BiH, gospodina Dodika i novinara, gospodina Ostojića, ne mogu da se ne otmem utisku, da bi posle ovog članka Gardijana, Ostojić najradije pojeo isti. Zanimljivo je, sa koliko ostraščenosti je Ostojić napadao Dodika, za sve šta je uradio za Republiku Srpsku sa svojim saradnicima. Pa ne daje valjda đaba Mađarska sto milijona Eur za Republiku Srpsku? Pri tome se Mađarska protivi uvođenju bilo kakvih sankcija Dodiku i predstavnicima Republike Srpske. Najvažnija stvar je, da postoji zahtev od relevantnih ljujdi u EU da se konačno čuje srpski glas, što do sada nije bio slučaj.

milankukic

pre 2 godine

što se grbo rodi to se neispravi vi gospodo iz E.U.25 god. unizzavate Srbe gde god bili a sad kad ste videli da je vecinski deo SVETA prozreo vase namere zelite kao nesto da ispravite vase je samo da postujete izvornu rezoluciju dejtona

Milan

pre 2 godine

Е, па сада се чешите тамо где вас сврби !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija