• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.12.2021

11:32

OVO JE NAJVEĆA SVETSKA PRETNJA U 2022! Zastrašujuće oružje koje ZNA APSOLUTNO SVE O VAMA! Stručnjaci za bezbednost poraženi: NEMA ODBRANE!

Pixabay

Vesti

OVO JE NAJVEĆA SVETSKA PRETNJA U 2022! Zastrašujuće oružje koje ZNA APSOLUTNO SVE O VAMA! Stručnjaci za bezbednost poraženi: NEMA ODBRANE!

Podeli vest

Nekoliko svetski priznatih stručnjaka za bezbednost analiziralo je špijuniranje NSO, objasnili su zašto protiv njega zapravo nema odbrane

Letos je špijunski softver razvijen u Izraelu napravio haos u svetu. Korišćen je za uspešno hakovanje 37 smart-telefona širom sveta koji su pripadali novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima organizaciju za zaštitu ljudskih prava, među kojima je beio i francuski predsednik Emanuel Makron.

Epl je nedavno podigao tužbu protiv izraelske kompanije NSO koja je razvila špijunski softver Pegasus (Pegaz) namenjen praćenju korisnika Ajfona. Iako iz NSO tvrde da je softver namenjen korišćenju u borbi protiv kriminalaca i pedofila, u praksi se pokazalo da ga koriste i totalitarne vlade za nadzor i praćenje novinara, političkih disidenata, aktivista i ostalih neprijatelja sistema.

Novinari lista Tajms of Izhrael nedavno su razgovarali s nekoliko  stručnjaka za bezbednost o mogućnostima i opasnosti od Pegaza i većina njih saže se kako je reč o kibernetičkom naoružanju protiv kojeg nema odbrane. Reč je o jednom od najmoćnijih alata za kibernetički nadzor koji je posebno opasan iz dva razloga.

Prvo je što NSO može Pegaza da instalira na telefone bez potrebe za nekom akcijom samog korisnika. Reč je tzv. ziro-klik instalaciji jer korisnici ne moraju da kliknu na neku poveznicu koju dobiju u prevarantskom mejlu ili poruci, odnosno ako surfuju po nekim sumnjivim stranicama. Pri tome, naravno, sami korisnici nemaju nikakvih saznanja da im je na telefonu instaliran spajver i da ih neko prati.

Foto: Pixabay

Drugi razlog zašto je Pegaz izuzetno opasan odnosi se na njegove mogućnosti jer se zahvaljujući njemu može u potpunosti preuzeti kontrola nad nečijim telefonom. Mogu se preuzeti sve datoteke i podaci koji su na telefonu, može se aktivirati kamera i mikrofon i pratiti sve što korisnici rade i o čemu pričaju i sve to, ponovimo još jednom, bez znanja vlasnika telefona! 

U slučaju praćenja i špijuniranja važnih političara ili istraživačkih novinara, jasno je kako se važne stvari mogu otkriti špijuniranjem njihovih uređaja.

Stručnjaci za sigurnost Jan Ber i Saejuel Gros u razgovoru za Tajms of Izrael objasnili su kako je NSO koristi izuzetno sofisticirane alate s kojima može da instalira spajver ne samo u Eplove telefone, već i uređaje koji rade na Guglovom androidu. Složni su u zaključku kako je Pegaz kibernetičko oružje protiv kojeg nema odbrane, pogotovo jer je reč o spomenutoj ziro-klik strategiji. S obzirom na to da korisnici ne znaju da su napadnuti, niti su kliknuli na neke sumnjive linkove, nemaju razloga da pomisle da bi neko mogao da ih napadne i špijunira.

- To je kao naučna fantastika - opisao je stručnjak za sigurnost Gili Moler, pri čemu je mislio da vlasnik telefona zaista ništa ne mora da uradi kako bi se u njegov telefon ubacio špijunski softver.

S njim se slaže i konsultant za bezbednost Gabrijel Avner. Kaže kako svi stručnjaci za bezbednost godinama ponavljaju ista upozorenja kako se ne sme kliktati na sumnjive linkove, ali s Pegazom se pokazalo da osoba može da poštuje sva ta sigurnosna upozorenja i da bude  maksimalno oprezna pri korišćenju svojih uređaja, ali ni to nije dovoljno da bi se zaštitili od napada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija