• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

30.12.2021

18:14

IRAN JE UPRAVO URADIO ONO ČEGA SE AMERI PLAŠE KAO "ĐAVO KRSTA! TEHERAN LANSIRAO KOSMIČKU RAKETU DOMAĆE PROIZVODNJE!

Vesti

IRAN JE UPRAVO URADIO ONO ČEGA SE AMERI PLAŠE KAO "ĐAVO KRSTA! TEHERAN LANSIRAO KOSMIČKU RAKETU DOMAĆE PROIZVODNJE!

Podeli vest

Iran je izveo uspešno lansiranje u kosmos, saopštilo je Ministarstvo odbrane Irana. Raketa "Simorg" je ponela tri istraživačka satelita do visine od 470 kilometara, navodi se u saopštenju

Snimci koje su prikazali državni mediji pokazuju kako raketa poleće sa lansirne rampe kosmodroma "Imam Homeini". Novinar koji je pratio događaj pozdravio je lansiranje kao „još jedno dostignuće iranskih naučnika".

Portparol Ministarstva odbrane Ahmad Hoseini rekao je da je teret isporučen na visinu od 470 kilometara sa brzinom od 7.350 metara u sekundi, ali nije izneo dodatne detalje. Navedeni parametri mogu ukazivati na to da sateliti nisu postigli stabilnu orbitu, što je bio slučaj sa prethodnim iranskim satelitima kratkog veka.

Trostepena raketa "Simorg" uspešno je izvela svoje prvo suborbitalno lansiranje bez korisnog tereta 2016. godine, ali su kasnija testiranja bila praćena tehničkim poteškoćama. Teheran je tokom godina izveo nekoliko kosmičkih lansiranja sa starijom dvostepenom raketom "Safir" i imao uspešan prvi let manje trostepene rakete "Zuldžanah" u januaru.

AMERI IMAJU DVA IZBORA, ILI ĆE OZBILJNO SHVATITI ŠTA IM MOSKVA PRIČA, ILI IH ČEKAJU TRI RATA ZAJ... Fajnenšel tajms zaledio Vašington!

Takođe je vodio "Kavošgar-Pišgam" program suborbitalnih lansiranja testirajući sisteme za održavanje života na majmunima, sa dva uspešna lansiranja prijavljena 2013. godine, nakon neuspele misije sa životinjama 2011. godine.

Iran je uložio velika sredstva u raketnu tehnologiju za vojnu primenu, navodeći da mu je potrebno kredibilno konvencionalno raketno odvraćanje od SAD-a i njihovih regionalnih saveznika poput Izraela i Saudijske Arabije. Mogućnost postavljanja satelita u orbitu bilo bi korisno za iransku vojsku, jer bi se pojačale njene mogućnosti nadzora i komunikacije.

AMERIKANCI ZAPANJENI, KINA RAZVILA do sada neviđeno SPECIJALNO ORUŽJE - bez ispaljenog metka ČINI ČUDA... "OVO JE OPASAN POSAO!"

Vašington je optužio Teheran da koristi kosmička lansiranja za testiranje tehnologija potrebnih za stvaranje interkontinentalne balističke rakete, a koja bi sa mogućnošću nošenja nuklearnih glava predstavljala pretnju po SAD.

Iran poriče da je ikada imao nameru da stvori nuklearno oružje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija