• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/Gardijan

03.01.2022

12:51

MAKRON SKINUO ZASTAVU EU SA TRIJUMFALNE KAPIJE, može li GORI ZNAK za Brisel na startu 2022?! NATO je već u svojim problemima, Rusija pritiska na ukrajinskoj granici, a tu je i Kina... (VIDEO)

Printskrin

Vesti

MAKRON SKINUO ZASTAVU EU SA TRIJUMFALNE KAPIJE, može li GORI ZNAK za Brisel na startu 2022?! NATO je već u svojim problemima, Rusija pritiska na ukrajinskoj granici, a tu je i Kina... (VIDEO)

Podeli vest

Ovo će biti ključna godina za Evropu, budući da su evropski državni lideri suočeni sa unutrašnjim i spoljašnjim podelama, socijalnim i ekonomskim uticajem pandemije kojoj se ne nazire kraj, migracijom i novim izazovima, ocenjuje Sajmon Tisdal, kolumnista Gardijana

Ono što je važnije jeste da Evropa mora da odluči da li želi da je ozbiljno doživljavaju kao globalnog igrača, ili će se predati međunarodnom uticaju Kine, SAD ili Rusije, ocenjuje Tisdal navodeći da bi to mogli da odrede izbori u Francuskoj i Mađarskoj na proleće.

Emanuel Makron, centrista koji se 2017. godine pojavio praktično niotkud, tražiće od francuskih birača da mu daju drugi mandat umesto njegovim rasističkim i islamofobičnim rivalima Marin le Pen i Erika Zemura.

Makron je u prednosti, ali bi mogao da suočiti sa snažnim izazovom od Republikanaca desnog centra, čija kandidatkinja Valeri Pekres je prva žena na čelu konzervativaca, pokazuju ankete. Kako je levica u rasulu, izbori bi mogli da radikalizuju Francusku i izazovu reakcionarne poteze.

Koliko je pritisak na Makronu govori i to što je njegova vlada juče uklonila zastavu EU sa Trijumfalne kapije u Parizu popuštajući pred kritikama konzervativaca i desničara. Oni tvrde da je Makron zamenivši francusku zastavu, u znak obeležavanja početka francuskog predsedavanja EU, “izbrisao” francuski identitet.

"Predsedavanje Evropom da, brisanje francuskog identiteta ne", objavila je Pekres na Tviteru u jednom od poziva da vlasti vrate francusku zastavu.

Podsetimo, velika zastava Evropske unije postavljena u petak na Trijumfalnoj kapiji u Parizu u znak obeležavanja početka šestomesečnog predsedavanja Francuske evropskim blokom uklonjena je danas nakon što je izazvala ogorčenje lidera krajnje desnice.

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon, međutim, tvrdi da je zastava skinuta kako je i planirano, preneo je Rojters.

"Bilo je predviđeno da zastava bude skinuta ove nedelje, nismo utvrdili tačan dan", rekao je Bon Radiju Frans dobacujući ideju o tome da je vlada popustila pod pritiskom desnice, prenosi Rojters.

On je, naime, negirao da je vlada popustila pod pritiskom liderke krajnje desnice Marin Le Pen, koja je juče izjavila da će tražiti od Državnog saveta Francuske da ukloni zastavu EU.

"Vlada je bila primorana da ukloni zastavu EU sa Trijumfalne kapije, što je prelepa patriotska pobeda na početku 2022. godine", izjavila je Le Penova, na šta je Kleman Bon poručio: "Nismo odustali, nije bilo promene plana... u potpunosti pretpostavljam da je sudbina Francuske u Evropi".

U Nemačkoj, uprkos pomirljivim obećanjima nove koalicione vlade koju predvodi SPD, teško da će moći da izbegnu trvenja sa Evropskom komisijom, na čijem čelu je Ursula fon der Lajen, dugogodišnja saveznica Angele Merkel, kao i sa Francuskom i drugim južnijim evropskim članicama oko budžetne politike i duga.

Makronovo ubeđenje da Evropa mora da se zauzme za sebe u neprijateljskom svetu će biti stavljeno na probu u nizu frontova, a najviše Ukrajini na čijoj granici Rusija nagomilava snage.

Tisdal predviđa tešku godinu za NATO koji, narušenog kredibiliteta nakon kraha u Avganistanu, traži novog generalnog sekretara. Tu poziciju bi prvi put mogla dobiti žena, a među kandidatima je pominjana i bivša britanska premijerka Tereza Mej. Mada, Francuzi teško da će pristati da ta funkcija pripadne Britancima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija