• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.01.2022

16:19

SUD BLOKIRAO MERE PENTAGON! Nema kazne za AMERIČKE VOJNIKE?!

Vesti

SUD BLOKIRAO MERE PENTAGON! Nema kazne za AMERIČKE VOJNIKE?!

Podeli vest

Američki savezni sudija je u ponedeljak izdao preliminarnu zabranu i time blokirao Ministarstvo odbrane da preduzme mere protiv grupe od 35 pripadnika mornarice koji su odbili da prime vakcinu protiv korona virusa

Time je takođe doveden u pitanje zahtev Pentagona da sve američke trupe moraju da budu vakcinisane.

Američki okružni sudija Rid O'Konor utvrdio je da pandemija "ne daje vladi dozvolu da ukine" slobode koje svaki Amerikanac ima, te da pripadnici vojske imaju pravo da izbegnu vakcinaciju na verskoj osnovi, piše Vašington post.

- Ovaj sud ne umanjuje uticaj kovid-19 na vojsku. Ukupno, naše oružane snage su izgubile preko 80 života zbog kovida tokom pandemije - napisao je O 'Konor u ponedeljak u presudi od 26 stranica.

Sudija je naveo da gubitak verskih sloboda nadmašuje svaku moguću štetu po mornaricu i da čak ni najgore okolnosti ne mogu opravdati gubitak ustavnih prava.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da su zvaničnici Ministarstva odbrane upoznati sa zabranom i da su je pregledali.

Foto: AP PHOTO

Zgrada Pentagona


Vojnici, grupa koja uključuje "mornaričke foke" i druge pripadnike komande za specijalne namene ratne mornarice, podnela je u novembru tužbu protiv predsednika Džozefa Bajdena, ministra odbrane Lojda Ostina, sekretara mornarice Karlosa Del Tora i Ministarstva odbrane kako bi osporila obaveznu vakcinaciju za pripadnike mornarice, navodi američki list.

Vojnici su se pozvali na religijska ubeđenja, a tužbu je podneo First Liberti Institute, neprofitna organizacija specijalizovana za odbranu verskih sloboda.

Majkl Beri, advokat instituta, rekao je za Vašington post da ta presuda "šalje jasnu poruku" Bajdenovoj administraciji, Pentagonu i mornarici da se pripadnici vojske ne odriču svojih verskih sloboda kada služe svojoj zemlji.

Sudska zabrana dolazi nakon što su skoro svi od više od milion aktivnih pripadnika američke vojske primili najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa i nakon što je Ministarstvo odbrane počelo da otpušta one koji to nisu učinili, navodi Vašington post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija