• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.01.2022

15:11 >> 15:16

SCENE POPUT RATNOG STANJA ŠIROM KAZAHSTANA, građani podižu gotovinu, demonstranti pokušavaju da sruše spomenik, policija oformila kordon! /VIDEO/

AP/Tanjug

Vesti

SCENE POPUT RATNOG STANJA ŠIROM KAZAHSTANA, građani podižu gotovinu, demonstranti pokušavaju da sruše spomenik, policija oformila kordon! /VIDEO/

Podeli vest

Protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine

Stanovnici Žanaozena i Aktaua izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. Protesti i sukobi su nastavljeni i danas.


Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

 

 


Stanovnici glavnog grada masovno podižu gotovinu, s obzirom da plaćanje preko interneta ne funkcioniše.

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Kazahstana


Oko zgrade administracije Nur Sultana postavljen je policijski kordon.

U Taldikorganu demonstranti pokušavaju da sruše spomenik Nazarbajevu.

Foto: AP/Tanjug

Demonstracije širom zemlje


U sukobima sa demonstracijama ubijeni su i ranjeni pripadnici policije, saopštio je Tokajev i dodao:

- Predsednik Tokajev izjavio je da je od danas na čelu Saveta bezbednosti Kazahstana. On je istakao da namerava da u situaciji sa protestima "postupa oštro".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija