• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/Sputnjik

07.01.2022

10:52

NA NEBU IZNAD KAZAHSTANA U TRENU SE POJAVILO VIŠE OD 70 NAJOPASNIJIH RUSKIH AVIONA! Tokajev nemilosrdan, POSEBNO se obraća Putinu

printscreen Twitter

Vesti

NA NEBU IZNAD KAZAHSTANA U TRENU SE POJAVILO VIŠE OD 70 NAJOPASNIJIH RUSKIH AVIONA! Tokajev nemilosrdan, POSEBNO se obraća Putinu

Podeli vest

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev treći put se obratio naciji povodom situacije u zemlji. On je rekao da je samo Alma Atu napalo 20.000 terorista, da se oni još nisu predali i da se antiteroristička operacija nastavlja.

„Ko ne položi oružje biće likividiran“, poručio je Tokajev u TV obraćanju.
Rekao je i da su teroristi pripremani i da se aktivnostima rukovodilo iz jedinstvenog komandnog centra.

„Od ključnog značaja da se shvati zašto je država 'prespavala' ilegalnu pripremu terorističkih akcija spavajućih ćelija. Samo Alma Atu je napalo 20.000 bandita“, rekao je on.

Predsednik je dodao da je izdao naređenje snagama bezbednosti i vojsci da otvaraju vatru na teroriste bez upozorenja, kao i da će vlasti žestoko reagovati na svaki pokušaj da se nanese šteta ustavnom poretku zemlje.

 

 

Prema njegovim rečima, Kazahstan ima posla kako sa domaćim, tako i sa stranim teroristima.
„Imamo posla sa naoružanim i pripremljenim banditima, kako lokalnim, tako i stranim. Upravo sa banditima-teroristima. Zbog toga ih treba uništiti“, odlučan je Tokajev.

Prema njegovim rečima, svi zahtevi građana koji su mirno protestovali su uslišeni. Privedene osobe, kako je rekao, biće pozvane na najstrožu krivičnu odgovornost. Uvedeno vanredno stanje daje rezultate i u zemlji se ponovo uspostavlja ustavni poredak. Spreman je za sprovođenje reformi.

Zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na operativnoj reakciji na zahtev za pomoć Kazahstanu, kao i drugim liderima država članica ODKB za podršku.

„Posebno zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. On je veoma operativno i što je najvažnije prijateljski odreagovao na moju molbu“, rekao je predsednik.

 

 

 

Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga ODKB, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Vazdušna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB u Kazahstan", rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama bezbednosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopšteno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.
 

Trenutna situacija

Televizija „Habar 24“ javlja da teroristi u Alma Ati nastavljaju da pružaju oružani otpor i da vlasti pozivaju građane da ne napuštaju svoje domove.

 

 

U gradu Taldikorganu naoružane grupe su pokušale napad na zatvor ali je napad odbijen.

U Aktauu su sami demonstranti pozvali okupljene da se raziđu, jedan deo šatora i ograda je sklonjen ali ispred akimata i na centralnom trgu još ima ljudi.

U međuvremenu, obnovljeni su međunarodni i domaći letovi sa i na aerodrom u Nur-Sultanu, a stabilizovan je i železnički saobraćaj. Šteta načinjena tokom višednevnih protesta procenjuje se na 100 miliona dolara.

 

 

Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbile demonstracije zbog drastičnog skoka cena gasa, a potom su protesti prerasli u nerede. Predsednik Tokajev se obratio ODKB za pomoć.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija