• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

09.01.2022

17:55

IRAN UVEO SANKCIJE AMERIČIM VOJNIM LIDERIMA, smatra da je vrh SAD odgovoran za terorizam!

Vesti

IRAN UVEO SANKCIJE AMERIČIM VOJNIM LIDERIMA, smatra da je vrh SAD odgovoran za terorizam!

Podeli vest

Iran je sankcionisao 51 Amerikanca, uključujući neke od najviših vojnih zvaničnika SAD, a koje je okrivio za ubistvo generala Kasema Sulejmanija pre dve godine. Sankcije dolaze usred tinjajućih nuklearnih tenzija između Teherana i Zapada

Sankcije je danas objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Irana, manje od nedelju dana nakon druge godišnjice ubistva generala Sulejmanija, istaknutog komandanta Islamske revolucionarne garde koga su ubile SAD u napadu dronom u Bagdadu u Iraku.

Pojedinci sa spiska sankcija učestvovali su u donošenju odluka, planiranju, organizaciji, finansiranju i podršci, kao i u vođenju ili sprovođenju terorističkog akta protiv Sulejmanija i njegovih pratilaca, saopštilo je Ministarstvo.

U HRVATSKOJ ZA PROTEKLA 24 ČASA 7.333 NOVOZARAŽENIH, na snagu stupaju nove epidemiološke mere u zemlji!

Prvi na listi sankcionisanih vojnih zvaničnika je general Mark Milej, komandant Združenog štaba. Takođe na listi se nalaze i komandant Centralne komande Kenet Mekenzi, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen i Robert Grinvej, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost odgovoran za politiku sankcija Trampove administracije Iranu.

Iran je obećao da će brzo i oštro reagovati na Sulejmanijevo ubistvo i za nekoliko dana je ispalio desetak balističkih projektila na američke trupe stacionirane u dve iračke vazduhoplovne baze. Iako nijedan pripadnik američke vojske nije poginuo, više od 100 je lečeno od traumatskih povreda mozga zadobijenih tokom salve projektila.

TREĆINA BIVŠIH ZATVORENIKA GVANTANAMA NEMA REŠEN STATUS, moguća njihova deportacija!

Tadašnji predsednik Donald Tramp uzdržao se od dalje eskalacije, ali su tenzije ostale na tački ključanja do kraja njegovog mandata. Malo se promenilo sa Džoom Bajdenom u Beloj kući, a Vašington razmatra dalje sankcije Teheranu u pokušaju da zaustavi iranski nuklearni program, po nalogu Izraela.

U intervjuu za "Al Džaziru" u četvrtak, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian rekao je da bi Iran mogao da se vrati nuklearnom sporazumu sa Zapadom iz 2015. godine ako se ukinu sve američke sankcije. Sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, ponudio je Iranu ograničeno ublažavanje sankcija u zamenu za obuzdavanje njegovog programa nuklearnog obogaćivanja. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da Iran krši sporazum.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija