• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/24ur

09.01.2022

21:20

DIREKTNI RAZGOVORI RUSIJE I SAD POČINJU U ŽENEVI! Teme su Ukrajina, raketni sistemi, supersonično oružje...

Vesti

DIREKTNI RAZGOVORI RUSIJE I SAD POČINJU U ŽENEVI! Teme su Ukrajina, raketni sistemi, supersonično oružje...

Podeli vest

Predstojeća nedelja što se tiče međunarodne scene biće voma zanimljiva jer predstoji serija sastanaka koji već počinju u ponedeljak 10, januara kada se sastaju predstavnici SAD i Rusije, a onda kasnije u sredu delegacije NATO i Rusije

U ponedeljak u Ženevi sastaje se američka delegacija koju vodi diplomata na funkciji zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman. Sa njom će kao vojni savetnik biti američki general Džejms Mingus. Sa ruske strane razgovore će voditi zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov, kome će vojni savetnik biti zamenik ministra odbrane general Aleksandar Fomin, koga zovu Šojguovom desnom rukom.

- Rusija nije spremna ni na kakve ustupke u razgovorima sa SAD o Ukrajini i bezbednosti u Evropi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je takođe izrazio razočaranje dosadašnjim signalima iz SAD i EU. U Vašingtonu su, u međuvremenu, izrazili spremnost za razgovore o raketnim sistemima i vojnim vežbama.

- Nećemo pristati ni na kakve ustupke. To potpuno ne dolazi u obzir - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

SALIVEN: SAD ĆE ODGOVORITI NA EVENTUALNI NAPAD IRANA! Vašington preti Teheranu odmazdom, ako...

- Razočarani smo signalima koji dolaze iz Vašingtona i Brisela u poslednjih nekoliko dana", dodao je on u izjavi ruskim medijima. Rusiji je potrebna garancija NATO-a da se neće dalje širiti - dodao je on.

Predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije trebalo bi da se sastanu u ponedeljak u Ženevi kako bi razgovarali o ublažavanju tenzija između dve strane, posebno zbog gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Delegacije će predvoditi Rjabkov sa ruske strane i zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman. Sa njom će biti američki general Džejms Mingus, a Rjabkovu će pratiti zamenik ministra odbrane general Aleksandar Fomin.

SAD: KAZAHSTAN DA RAZJASNI RASPOREĐIVANJE RUSKIH SNAGA! Vlasti Kazahstana saopštile da su stabilizovale situaciju u zemlji!

Neimenovani portparol Bele kuće rekao je u subotu da su Sjedinjene Države spremne da razgovaraju o raketnim sistemima i vojnim vežbama. Možda će prvi kontakt biti ostvaren danas.

- Postoje oblasti u kojima bismo mogli da postignemo određeni napredak", ako obećanja budu recipročna, nagovestio je pomenuti portparol. "Rusija kaže da se oseća ugroženom mogućim razmeštanjem ofanzivnih raketnih sistema u Ukrajini. SAD nemaju takvu nameru. Dakle, ovo je jedna od oblasti u kojoj bi se mogao postići sporazum ako Rusija bude voljna da prihvati međusobne obaveze - objasnio je on.

Moskva je takođe izrazila interesovanje za razgovore o budućnosti određenih raketnih sistema u Evropi u okviru Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), a SAD su spremne da razgovaraju o tome. Oni takođe žele da razgovaraju o veličini i obimu vojnih vežbi koje izvode Rusija, Sjedinjene Države i NATO, rekao je portparol Bele kuće.

TREĆINA BIVŠIH ZATVORENIKA GVANTANAMA NEMA REŠEN STATUS, moguća njihova deportacija!

U Vašingtonu se nadaju da će pregovori u Ženevi početi u dobroj veri. Planirano je da se početni razgovori održe u nedelju uveče, pre nego što će se glavni razgovori održati u ponedeljak, dodao je pomenuti predstavnik. Pregovori u Ženevi bi trebalo da se fokusiraju na identifikaciju mogućnosti i sigurno neće dovesti do jačih obećanja, dodao je on.

Rjabkov je takođe dodao da su njihova očekivanja u vezi sa razgovorima u ponedeljak realna. 

- S obzirom na signale koje smo poslednjih dana dobili iz Vašingtona i Brisela, bilo bi naivno očekivati napredak, a kamoli brz napredak - rekao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija