• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

12.01.2022

19:15

RT: RUSIJA I KINA TREBA DA RADE ZAJEDNO NA OTPORU SPOLJNOM MEŠANJU U CENTRALNOJ AZIJI! Sprečiti 'obojene revolucije' i 'tri sile zla'!

AP/Photo

Vesti

RT: RUSIJA I KINA TREBA DA RADE ZAJEDNO NA OTPORU SPOLJNOM MEŠANJU U CENTRALNOJ AZIJI! Sprečiti 'obojene revolucije' i 'tri sile zla'!

Podeli vest

Moskva i Peking treba da rade zajedno na otporu spoljnom mešanju u centralnoj Aziji, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, posle saopštenja da su strani državljani umešani u nedavne nemire u Kazahstanu

Vangovi komentari usledili su nakon telefonskog razgovora sa njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, tokom kojeg su dva ministra spoljnih poslova razgovarala o situaciji u najvećoj zemlji centralne Azije. Prošle nedelje, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) predvođena Rusijom poslala je multinacionalne mirovne snage u Kazahstan nakon što su prvobitni mirni protesti zbog cena goriva prerasli u nasilje. Peking je podržao odgovor Moskve na krizu.

I Kina i Rusija imaju kopnenu granicu sa Kazahstanom, a njegova stabilnost se smatra ključnom za mir u regionu.

- Strane moraju da nastave da jačaju koordinaciju i interakciju, da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari zemalja centralne Azije i da spreče 'obojene revolucije' i 'tri sile zla' (terorizam, ekstremizam, separatizam) da stvore haos - rekao je Vang.

GRUŠKO: PROŠIRENJE NATO NOSI RIZIKE NEPRIHVATLJIVE ZA RUSIJU! Moskva jasno stavila do znanja šta joj smeta!

Visoki diplomata je takođe rekao da bi Rusija i Kina trebalo da rade zajedno kako bi pomogle zemljama centralne Azije da se izbore sa pandemijom koronavirusa, kao i da pomognu u razvoju njihovih ekonomija.

Nakon razgovora, u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su dva ministra spoljnih poslova „jednoglasna" u oceni događaja u Kazahstanu.

- Oni su istakli zabrinutost zbog mešanja spoljnih snaga, uključujući učešće stranih plaćenika u napadima na civile i službenike reda, zauzimanju državnih institucija i drugih objekata - navodi se u saopštenju.

NULANDOVA: VAŠINGTON, BERLIN I BRISEL POKUŠAVAJU DA ODLOŽE POČETAK RADA "SEVERNOG TOKA 2"! Sve zavisi od Ukrajine!

Demonstracije u Kazahstanu  su počele početkom prošle nedelje kada su velike grupe uglavnom mirnih demonstranata izašle na ulice da protestuju protiv ukidanja kontrole cene gasa. Posle nekoliko dana demonstracije su postale nasilne, a prema saopštenjima, preuzeli su ih kriminalci koji su sa oružjem izašli na ulice i napali pripadnike organa bezbednosti. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev je u ponedeljak nazvao demonstracije „pokušajem državnog udara", te je saopštio da je red ponovo uspostavljen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija