• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo/Kurir

13.01.2022

18:14

CIVILI PRESUDNI ZA ODBRANU UKRAJINE?! Danima se u borovoj šumi obučavaju "obični" ljudi... Vlada i paravojne jedinice kreirale program u slučaju da...

Informer/Fotomontaža

Vesti

CIVILI PRESUDNI ZA ODBRANU UKRAJINE?! Danima se u borovoj šumi obučavaju "obični" ljudi... Vlada i paravojne jedinice kreirale program u slučaju da...

Podeli vest

Nedaleko od glavnog grada Ukrajine, u borovoj šumi, danima je u toku lažna bitka. Prema pisanju Njujork Tajmsa, hiljade ukrajinskih civila prijavile su se dobrovoljno da uče borbene veštine u programima obuke koje kreiraju i vode Vlada i privatne paravojne grupe

Programi koje kreira vlada jesu deo strateškog odbrambenog plana zemlje u slučaju potencijalnog sukoba sa Rusijom. Trenutno nema apsolutno nikakvih naznaka da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da li da pokrene napad.

Ipak, Ukrajinci ništa ne prepuštaju slučaju - Imamo jaku vojsku, ali ne dovoljno jaku da se branimo od Rusije - rekla je Marta Juzkiv, doktorka koja se prijavila za obuku ovog meseca.


- Ako budemo okupirani, a nadam se da se to neće desiti, postaćemo nacionalni otpor - poručuje ona.

Foto: printskrin Youtube/Defence express

Podsećamo da civilna odbrana nije nepoznanica u Ukrajini, dobrovoljačke brigade činile su okosnicu snaga zemlje na istoku 2014. godine, kada je ukrajinska vojska bila u rasulu.

Vojska Ukrajine počela sa obukom za civile

Vojska Ukrajine prošle je godine počela vikend obuku za civile koji su dobrovoljci u ovim jedinicama.

Tako je Anastasija Bilošitska vikendom uglavnom čitala knjigu, prala veš ili se družila sa prijateljem u kafiću. Međutim, sada subotom i nedeljom ima novu zanimaciju, a to je učenje o prvoj pomoći i previjanju rana vojnika.

Anastasija zadihana, znojava i okružena starim zavojima i medicinskim rukavicama, uspela je da završi obuku. Ona je istakla da joj nove obaveze ne padaju teško, jer ih kako kaže vidi kao priliku da nešto nauči, prenose strani mediji.


Vlada vodi i plaća neke od obuka preko snaga Teritorijalne odbrane, a privatne paravojne grupe poput Ukrajinske legije vode druge sesije, za koje njihovi članovi plaćaju sve troškove.

Legija je ovog meseca sprovela program u šumi izvan Kijeva.

Cilj nije da se postigne pobeda protiv ruske vojske, što bi za Ukrajinu ionako bilo praktično nemoguće, već da se formira otpor okupatorskoj sili. General Anatolij Barhilevič, zamenik komandanta ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da zemlja ima za cilj da pošalje oko 100.000 dobrovoljaca u slučaju sukoba. 

Ono na šta kritičari ukazuju jeste opasnosti u planu civilne odbrane, a jedna od zabrinutosti je da bi domaće političke podele mogle izazvati nasilje od strane naoružanih milicija.

Foto: AP/Photo

Neki scenariji predviđaju da Moskva može da iskoristi ovu ranjivost, pretvarajući nacionalističke milicije u destabilizujuću pretnju za Vladu.

Podsetimo, redstavnik Ukrajine u trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio je da su vojne vežbe NATO "Defender Europe 2021" neophodne kako bi se uvežbao scenario rata sa Rusijom.


- Počele su velike vojne vežbe NATO pod nazivom 'Defender Europe 2021' što u prevodu znači 'zaštiti Evropu'. Njihov smisao je da se u vodama od Baltičkog do Crnog mora uvežbava, pa budimo otvoreni, rat sa Rusijom, tema oružane konfrontacije sa Rusijom - izjavio je diplomata.

- Glavni fokus su Balkan i Krim i sve što je severnije od Krima. To su otvoreni izvori, to niko ne krije - dodao je Arestovič.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija