• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2022

07:03

Kim ZATRESAO "GAĆE" AMERIMA, SPUSTIO sve AVIONE U SAD! Režim u Pjongjangu izazvao HAOS U AMERICI!

Vesti

Kim ZATRESAO "GAĆE" AMERIMA, SPUSTIO sve AVIONE U SAD! Režim u Pjongjangu izazvao HAOS U AMERICI!

Podeli vest

Pentagon u ponedeljak na 15 minuta prizemljio sve civilne i vojne letelice na američkoj zapadnoj obali jer je mislio da će hipersonična raketa koju je Severna Koreja lansirala pogoditi SAD. Ispostavilo se da je u pitanju pogrešna procena

Američko ministarstvo odbrane prizemljilo je početkom sedmice sve letelice na zapadu te zemlje jer je bilo ubeđeno da je severnokorejski lider Kim Džong Un lansirao hipersoničnu raketu na SAD! Kako javljaju tamošnji mediji, zvaničnici Pentagona su u ponedeljak u 23.30 po lokalnom vremenu na 15 minuta spustili na zemlju sve civilne i vojne avione i helikoptere zbog straha da je režim u Pjongjangu započeo rat. Ubrzo se ispostavilo da su ozbiljno pogrešili u proceni, pa je vazdušni saobraćaj nastavljen kao da se ništa nije ni dogodilo.

Severna Koreja je u noći između ponedeljka i utorka, u sklopu ranije najavljenog testa naoružanja, zaista ispalila hipersoničnu raketu sa svoje istočne obale, ali je taj projektil završio u moru između Japana i Kine, hiljadama kilometara daleko od američke teritorije.

Greška

Projektil Severne Koreje završio u moru između Japana i Kine, hiljadama kilometara daleko od teritorije SAD

Međutim, šefovi Pentagona i Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) shvatili su ovu probu kao direktan napad na SAD, pa su u panici zabranili sva poletanja sa aerodroma na zapadnoj obali, dok su letelicama koje su već bile u vazduhu naredili hitno prizemljenje. Takvo "vanredno stanje" trajalo je oko 15 minuta, odnosno dok se severnokorejska raketa nije srušila u međunarodne vode.

Nakon što su mediji sa podsmehom krenuli da izveštavaju o paranoičnoj reakciji američkog vojnog vrha, zvaničnici FAA pokušali su da incident predstave kao "uobičajenu aktivnost".


- Iz predostrožnosti Federalna uprava za vazduhoplovstvo privremeno je pauzirala polaske na nekim aerodromima duž američke zapadne obale. FAA redovno preduzima takve i slične mere predostrožnosti - saopšteno je iz FAA.

Bajden traži nove sankcije za Pjongjang

Lansiranje severnokorejske hipersonične rakete, drugo u 2022. godini, izazvalo je bes zvaničnog Vašingtona. Američki predsednik Džo Bajden već je od Ujedinjenih nacija zatražio da uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji zbog šest projektila koje je Pjongjang lansirao prošlog septembra, a sličan zahtev se i sada očekuje.


Preterana reakcija


Portparol Pentagona Džon Kirbi takođe je izjavio da je "iznenadno spuštanje letelica na zemlju deo uobičajenog procesa koordinacije i komunikacije između zvaničnika ministarstva odbrane i avijacije. Medutim, on je ipak priznao da je reakcija Pentagona bila preterana i nepotrebna.


- Donete su neke odluke koje verovatno nije trebalo doneti - rekao je Kirbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija