• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.01.2022

13:51

Ukrajinski OKLOPNJACI I NAORUŽANJE primećeni na dve KRITIČNE tačke Donbasa, poslednja takva akcija ODVELA U HAOS!

Vesti

Ukrajinski OKLOPNJACI I NAORUŽANJE primećeni na dve KRITIČNE tačke Donbasa, poslednja takva akcija ODVELA U HAOS!

Podeli vest

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike tvrdi da je ponovo primetila ukrajinsku oklopnu tehniku u naseljima pod kontrolom Kijeva u blizini linije razgraničenja u Donbasu. Istovremeno, u Donjecku optužuju ukrajinske snage za korišćenje stanica za radio-elektronsku borbu kod dva naselja blizu kontakt linije u Donbasu.

„Kršeći treću tačku dodatnih mera za osiguranje primirja protivnik nastavlja da raspoređuje oružje i vojnu tehniku u naseljima na teritoriji koju kontroliše Ukrajina“, istakao je portparol pres-službe odbrambenog resora LNR.

Prema njegovim rečima, Narodna milicija LNR je registrovala dva oklopna transportera BTR-60 u blizini grada Sčastje.

„Jedinice Narodne milicije neprestano prate protivnika strogo se pridržavajući uslova primirja koje je na snazi i spremne su da po naređenju komande operativno reaguju na promenu situacije“, dodaje portparol.

Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrdi da „ukrajinska strana nastavlja da blokira rad bespilotnih letelica OEBS-a“.

Prema rečima portparola odbrambenog resora DNR, ukrajinske snage bezbednosti na taj način pokušavaju da spreče da posmatrači misije otkriju njihovu vojnu tehniku razmeštenu u blizini linije razgraničenja u Donbasu, koja je zabranjena Minskim sporazumima.

Foto: Printskrin video

Tekst potpisa

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Minski sporazumi regulišu, između ostalog, davanje specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze.

U julu 2020. godine u Donbasu su stupile na snagu dodatne mere za osiguranje prekida vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, razmeštanje oružja u naseljima i njihovoj blizini, ofanzivnih, izviđačkih i diverzantskih dejstava.

Osim toga, predviđaju disciplinsku odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija