• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/ Sergej M.

18.01.2022

07:00

RUSIJA JE U KAZAHSTANU PORAZILA BRITANIJU, ALI I KINU I TURSKU?! Putin sada ima otvoren put, a prvi korak su ruske vojne baze?!

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA JE U KAZAHSTANU PORAZILA BRITANIJU, ALI I KINU I TURSKU?! Putin sada ima otvoren put, a prvi korak su ruske vojne baze?!

Podeli vest

Moskva je u Kazahstanu demonstrirala moć, ali još je važnije što je jednim udarcem iz igre izbacila dve velike sile! Pre svega Veliku Britaniju, koja ima velike interese kad je reč o privredi Kazahstana! Istovremeno je smanjila uticaj Kine i Turske, a po svemu sudeći je obezbedila da u ovoj zemlji ima važne vojne baze

Kako je to Moskva uradila?! Kako je Kazahstav stavila pod svoju kontrolu? Idemo redom! 

1. U prvoj fazi bili su protesti protiv povećanja cena društveno značajnih dobara. Pokazali su neadekvatnost socio-ekonomske politike.

2. Druga faza - neočekivano aktivni protesti u svim većim gradovima. Pokazali su da je zemlja ušla u političku krizu.

3. Treća faza bio je pokušaj državnog udara u okvirima vrha zemlje. Sa prestankom dvojne vladavine i raspadom tandema. Tokajev uklanja Nazarbajevljeve ljude i njega samog sa svih ključnih funkcija. Promena vlasti.

(VIDEO) LONDON SE IGRA VATROM, UKRAJINI POSLALI NOVI RAKETNI SISTEM, PA POZVALI ŠOJGUA NA RAZGOVORE! Odgovor Moskve biće brutalan?!

4. Četvrta faza. Pobuna. Klan Nazarbajeva uzvraća udarac. Islamistički i nacionalistički militanti koje su obučavali Nazarbajevljevi nećaci, pre svega oligarh Kajrat Satibaldi, preuzimaju kontrolu nad Alma-Atom, najvećim i najbogatijim gradom u zemlji. Rukovodstvo službi bezbednosti, pre svega Tokajevljev dugogodišnji rival Karim Masimov i njegov prvi zamenik, takođe Nazarbajevljev nećak Samat Abiš, parališu sposobnost službi bezbednosti da se odupru pobuni. Sprema se juriš na druge gradove Kazahstana. Tokajev je na ivici pada.

5. Peta faza. Haos. Tokom zauzimanja Alma-Ate od strane militanata, islamista i Satibaldijevih nacionalista, napadači se ponašaju kao razbojnici. Izvode masakre i pljačke. To plaši narod i Tokajevu daje šansu da dobije političku podršku. To plaši i rusko rukovodstvo.

O NOVAKU I AUSTRALIJI - PRIČA DRUGA! JESTE LI ČULI ZA BI VONGARA?! NE?! ON JE SRBIN SRETEN BOŽIĆ, Australija je htela da ga uništi... DRZNUO SE DA BRANI ABORIDŽINE!

6. Šesta faza. Gušenje pobune uz pomoć Rusije. Tokajev i Putin odlučuju o potrebi direktnog vojnog suzbijanja pobune. Ruske trupe i trupe ODKB ulaze u Kazahstan. Snage bezbednosti Kazahstana dobijaju naređenje za široku upotrebu vojnog naoružanja. Centar Alma-Ate je uzet u obruč. Militanti se raspršuju. Njihovi saveznici na vlasti su pohapšeni. Slede i masovna hapšenja. Stanovništvo u potpunosti podržava zavođenje reda.

Foto: Tanjug/AP

7. Sedma faza. Korekcija položaja Nursultana Nazarbajeva. Svih dana nemira, Nursultan Nazarbajev je ćutao. Ili podržavao pobunu. Ili je bio bolestan. Ili neodlučan. Za sada nije jasno šta je bilo po sredi. Tek 8. januara Nazarbajevljev sekretar za štampu podržao je Tokajeva u njegovo ime. Kazahstanski mediji su već počeli da nazivaju prestonicu ne imenom Nur-Sultan, već jednostavno Prestonica. Jasno je da će doći do smanjenja uloge Nursultana Nazarbajeva. Ali, u kojoj meri - još nije jasno.

SRBI, UŽIVAJTE! RUSKA ŠAMARČINA SARAJEVU I AMERIMA! Kalabuhov: Kad čujem za maligni uticaj Rusije", imam utisak da je nešto "maligno" u glavama onih koji o tome pričaju!

8. Osma etapa, najvažnija. Promena politike Kazahstana. Po svemu sudeći, biće više ruskog uticaja. Da li će doći do podizanja statusa ruskog jezika i etničkih Rusa? Da li će uslediti priznanje da je Krim deo Rusije? Hoće li Britanija, neprijatelj Rusije, biti istisnuta iz privrede Kazahstana, u kojoj igra veliku ulogu? Hoće li u Kazahstanu biti ruske vojne baze? Hoće li se uticaj Kine smanjiti? Turske? Britanije?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Antun cupak

pre 2 godine

Па годподо драга,није ово време љуљајућег Јелцина!!!???????

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija