• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

26.01.2022

15:20

BLAGOSLOV ZA OPERACIJU "DRVENA NOGA" DOŠAO OD AMERA? Lovci F-15 u tajnost poleteli u dva smera... Zasipali bombama teškim 227 kg, masakr JEZIVO završio

Vesti

BLAGOSLOV ZA OPERACIJU "DRVENA NOGA" DOŠAO OD AMERA? Lovci F-15 u tajnost poleteli u dva smera... Zasipali bombama teškim 227 kg, masakr JEZIVO završio

Podeli vest

Izrael od svog nastnka nije se ustručavao da izvede napad na svoje protivnike, na najudaljenijim mestima. Osim agenata MOSAD-a korišćeni su specijalci poput "Operacije Entebe" 1976. godine, napad na irački nukelarni reaktor Osirak 1981, a četiri godine kasnije 1985. na udaru Izraelaca našlo se i palestinsko rukovodstvo, koje je posle napuštanja Libana, mir i smeštaj našlo u Tunisu. Upravu tu se odigrala i operacija "Drvena noga". Operaciju su izveli izraelski brobeni avioni F-15

To leto 1985. u Izraelu obeležili su troristički napadi. Za 45 dana izvedena su 32 napada u kojima je poginulo osam izraelskih civila, a njih 25 ranjeno, a onih koji su doživeli traume bilo je mnogo više. Snage bezbednosti nisu ni sumnjale da iza ovih napada stoji teroirističke grupe koje us bile na vezi sa PLO. Prekretnica u ovim napadaima, kada je Izrael rekao dosta, dogodila se 25. septembra 1985. kada je grupa teorista napala jahtu u kiparskoj luci Larnaka.

Palestinski komandosi tom prilikom zarobili su trojicu Izraelaca, koje su posle višečasovnih pregovora likvidirali. Istražujući ovaj slučaj izraelski obaveštajci saznali su da iza ove operacije stoji jednica poznata pod nazivom "Force 17" grupa koja je delovala kao lična garda tadašnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, ali i izvršavala napade.

Upravo ovaj podatak, bio je dovoljan izraelicima, da je dara prešla meru i da je vreme za odmazdu i osvetu. Zadatak za izvođenje operacije data je izraelskom vazduhoplovostvu, da meta osvete bude komandni štab PLO koji se nalazio u Tunisu i u kome se nalazio Arafat. Operacija je trebala da bude slično isplanirana i izvedena koa i napad na irački nuklearni reaktor Osirak.

PLO je svoju podršku i novo utočište našlo u Tunisu u letovalištu Hamam al-Čot. Ovo letovalište od Izraela bilo je udaljeno oko 2.000 kilometara. Plaestnici su mislili da je napad preko skoro celog Mediterana za Irael nemoguća misija, ali Izrael nije to smatrao tako.

Planeri koji su snovali operaciju pokazali su i dokazali da ovakac napad i nije toliko komplikovan kao onaj na Irak. Bio je više zahtevan jer se letelo nad morem i let je bio porpilično monoton i morao da se leti u radio tišini. Kao avion jednini za izvođenje ovakvog složenog zadatka nametnuo se F-15 Baz. U to vreme izrael je imao dve eskadrile opremljene ovim lovcem.

Foto: YoutubePrintscreen/US MILITARY DEFENSE

Operacija napada dobila je kodni naziv "Drvena noga". Za izvođenje operacije izabrano je 6 aviona F-15 Baz dvoseda iz 106. eskadrile i četiri jednoseda iz 133. esakdrile. Svaki avion dvosed F-15 bio je naoružan sa po jednom laserski vođenom bombom GBU-15 težine oko jedne tone, dok su jednosedi F-15 bili naoružani sa šest nenavođenih avio bombi Mk-82 težine po 227 kg. Za izvođenje ove operacije kao logistika u dugom letu za snabdevanje gorivom angažovane su i avio cisterne.

Posle određivanja opreme, usledila je intezivna obuka i svakodnevni letovi do Kipra i nazad, a za početak operacije određen je 1. oktobar 1985. godine kada je iz baze Tel Nof poletelo 10 F-15 kojima su se pridružilia tri Boinga 707 od kojih su dva bili leteći tankeri, a treći je bio komandni centar. Na sredni puta kod Kipra obavljena je prva dopuna goriva.

Ono što je zanimljivo bilo je da su Britanci na svojim radarima koji su postalvjeni na Kipru radi praćenja situacije na Bliskom istoku prvi uočili izraelske avione, niko ih nije uznemiravao. Skoro ceo let se odvijao na velikoj visini, a kada su se približili Tunisu krenulo je spuštanje na niže visine i priprema za napad. Oko 11 sati ujutro 1. oktobra 1985 izraelski avioni stigli su do svoje mete. Usledilo je prov i poslednje nadletanje, a posle minut i po prva bombe su počele da padaju. Četiri laserske su pogodile cilj, a onda su jednosedi u novom bnaletu zasuli štab nevođenim avio bombama. Detonacije su odjekivale Tunisom, a F-15 su se udaljili i uputili se kući.

Avioni su pri povratku na istim mestima dopunili gorivo. Svi avioni su se bezebedno vratili u Izrael. Lovci F-15 preleteli su 4.600 km u oba smera što je upisano kao najduža misija u bombardovanju izraelske avijacije.

Kada su se avioni vratili, izraelska vlada organizovala je konferenciju za medije na kojoj je priznato da je izvršena operacija i da je štab PLO uništen. U ovom izraelskom napadu poginulo je 60 Palestinaca uključujući i pripadnike jednice "Force 17". Laserska avio bomba uništila je kancelariju Jasera Arafata. Vlasti Tunisa saopštile su i da je u ovom napadu poginulo i 215 građana ove zemlje, jer se rezidencija nalazila među civilnim objektima.

 

 

Sve arapske države osudile su ovaj napad. I dan danas prevladava stav da je blagoslov za ovaj napad dala Amerika. Međutim, Amerikanci su osudili ovu operaciju i podržali Tunis da ima pravo da traži od Izraela nakandu štete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija