• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24 ur

09.02.2022

21:53

VAŠINGTON I TOKIO BI DA EVROPI "UVALE" JAPANSKI GAS, UMESTO RUSKOG!? Nemački Die Zeit piše - Kremlj je taj koji koristi gas kao političko oruđe, SAD kao "sirovu moć", A ONI SU FER?

Vesti

VAŠINGTON I TOKIO BI DA EVROPI "UVALE" JAPANSKI GAS, UMESTO RUSKOG!? Nemački Die Zeit piše - Kremlj je taj koji koristi gas kao političko oruđe, SAD kao "sirovu moć", A ONI SU FER?

Podeli vest

Japan nudi deo svog tečnog prirodnog gasa Evropi zbog sve većeg straha od nestašice gasa ili prekida u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je japanski ministar trgovine Koiči Hagiuda

Prema Hagiudu, privatne japanske kompanije su već preusmerile nekoliko isporuka gasa u Evropu i očekuje se da će stići ovog meseca. On nije želeo da otkriva više detalja. U martu će iz Japana krenuti još gasnih brodova za Evropu, ali će snabdevanje Evrope zavisiti striktno od situacije u Japanu i domaće potražnje, rekao je japanski ministar.

Na starom kontinentu, eskalacija tenzija između Ukrajine i Rusije izaziva strah od energetske krize. Berlin je danas saopštio da su nemačke isporuke gasa pale na „zabrinjavajuće nivoe”. „Naravno da pažljivo pratimo situaciju i nivo zaliha je svakako razlog za zabrinutost“, dodali su.

Trenutno se očekuje da će nemačke akcije biti 35 ili 36 odsto, a kritična granica neophodna da bi zemlja sedam dana zaredom probila ekstremne hladnoće je postavljena na 40 odsto.

U 2020., na primer, nemačke akcije nikada nisu pale ispod 70 odsto.

Evropa je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, a analitičari ocenjuju da su male šanse da bi Rusija potpuno prekinula snabdevanje u slučaju vojnog sukoba u Ukrajini. Takođe spekulišu da japanske akcije ne mogu da pokriju ruske nestanke.

Foto: AP/Photo

Rečeno je da je ponuda Tokija deo diplomatskih napora da se smanje tenzije u istočnoj Ukrajini. Hagiuda je rekao novinarima da su intervenisali nakon što su im se obratili ambasadori SAD i EU. Japan je do prošle godine bio najveći uvoznik tečnog prirodnog gasa u svetu i u velikoj meri zavisi od ovog energenta. Prema rekordnom snežnom pokrivaču u pojedinim delovima zemlje, njegove zalihe su trenutno male.

U SAD je japanska ponuda opisana kao „snažna podrška SAD i evropskim partnerima i snažan stav protiv upotrebe sirove moći“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u međuvremenu u intervjuu nemačkom nedeljniku Die Zeit ove nedelje rekla da je Kremlj taj koji koristi gas kao političko oruđe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija