• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.02.2022

08:48 >> 09:26

AMERIKANCI TUTNJE KROZ RUMUNIJU, PRVI KONVOJ VOJNE OPREME IDE KA KONSTANCI! Operativna grupa Kuguar i moćni bataljon Strajker primiču se ukrajinskoj granici... (FOTO,VIDEO)

Informer/Fotomontaža

Vesti

AMERIKANCI TUTNJE KROZ RUMUNIJU, PRVI KONVOJ VOJNE OPREME IDE KA KONSTANCI! Operativna grupa Kuguar i moćni bataljon Strajker primiču se ukrajinskoj granici... (FOTO,VIDEO)

Podeli vest

Prvi konvoj vojne opreme jednog američkog odreda ušao je u Rumuniju preko zapadnog graničnog prelaza Nadlak, izvestila je rumunska novinska agencija Ađerpres

Konvoj, koji se sastoji od oklopnih transportera i vojne opreme, kretao se posebnom graničnom trakom na mađarsko-rumunskoj granici.

Komandant 191. pešadijskog bataljona Arada potpukovnik Joan Sorin Semenijuk, koji je pozdravio američke kamione, rekao je da oni dolaze iz Nemačke i da idu u vojnu bazu Mihail Kogalničau u okrugu Konstanca, što je jugoistočni deo Rumunije koji izlazi na Crno more.

On je precizirao da će vojska stići u “u narednim danima na osnovu rasporeda”.

- Prvi konvoj iz serije od tri, koji prevozi vojnu opremu od graničnog prelaza Nadlak do baze Mihail Kogalničau, ušao je u zemlju. Službenici su već prošli carinske formalnosti. Druga dva konvoja će proći iste formalnosti, a kada poslednji vozač stigne na granični parking, svi će imati zakonsko pravo na odmor, nakon čega će imati pokret u pratnji vojne policije - izjavio je Semenijuk.

Svaki od tri konvoja sastoji se od 16 kamiona. Američki odred koji će biti stacioniran u Rumuniji zvaće se operativna grupa Kuguar i činiće ga uglavnom vojnici 2. eskadrile bataljona.

 

 


Američki Pentagon je prošle nedelje izvestio da će 1.000 američkih vojnika biti premešteno iz Nemačke u Rumuniju.

- Kao deo naših širih napora da pokažemo svoju posvećenost saveznicima u NATO i da odvratimo rusku agresiju, Sjedinjene Države premeštaju u Rumuniju bataljon Strajker od približno 1.000 američkih vojnika koji su već angažovani u operacijama u Evropi - navodi se u saopštenju americkog ministarstva odbrane.
 

 

 

 

 


SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO od 2004. godine i domaćin sistema odbrane od balističkih projektila.

Francuska je, takođe, najavila da planira da pošalje trupe u Rumuniju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

jos jedna drzava okupirana od strane americkih osvajaca .. . tuzno ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija