• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Skaj njuz

10.02.2022

17:14

UKRAJINSKI GENERAL PUTINU POSLAO UPOZORENJE! BORIĆEMO SE DO POSLEDNJEG DAHA, potpuna invazija za Rusiju ne bi bila "jednostavna šetnja parkom"...

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINSKI GENERAL PUTINU POSLAO UPOZORENJE! BORIĆEMO SE DO POSLEDNJEG DAHA, potpuna invazija za Rusiju ne bi bila "jednostavna šetnja parkom"...

Podeli vest

Potpuna invazija na Ukrajinu za Rusiju ne bi bila "jednostavna šetnja parkom", jer bi se ukrajinske trupe borile za svaki metar zemlje do poslednjeg daha, upozorio je komandant svih kopnenih snaga

General Oleksandr Sirski rekao je da njegovi vojnici započinju rundu vojnih vežbi na severu Ukrajine, blizu granice sa Belorusijom koja je saveznica Moskve, gde ruske snage izvode zajedničku vežbu na drugoj strani sa beloruskim trupama, prenosi Skaj njuz.

Ovaj 56-godišnjak je rekao da će ukrajinska vojska takođe izvoditi obuku na jugu. Vežbe će uključivati testiranje novog oružja SAD i Velike Britanije i vežbe koje će im pomoći da se suprotstave vazdušnim napadima.

To je deo napora da se odvrati ruski predsednik Vladimir Putin da naredi novi napad nakon što je okupio više od 100.000 vojnika oko ukrajinskih granica.

Upitan da li ima poruku za ruske vojnike koji su kampovali u susedstvu, general Sirski je rekao za Skaj njuz: „Oružane snage Ukrajine su spremne. Mi smo sposobni i nećemo odustati ni od jednog metra ukrajinske zemlje bez borbe."

'Ovo je upozorenje...'

-Ovo neće biti obična šetnja parkom ako odluče da izvrše punu invaziju. Ovo je upozorenje... postaraćemo se da se borimo do poslednjeg daha za svaki metar ukrajinske zemlje - poručio je on.

-Verujem u pripadnike ukrajinske vojske. Verujem u naše oružane snage i verujem u našu pobedu - dodaje Sirski.

Komandant, veteran osmogodišnjeg rata Ukrajine sa Rusijom, rekao je da je trenutni broj ruskih snaga oko granica njegove zemlje oko 120.000 vojnika, odnosno oko 140.000 ako se uračunaju mornarica i vazduhoplovstvo.

Predsednik Putin je negirao bilo kakve planove za napad na Ukrajinu. Međutim, on je na sličan način negirao bilo kakvo učešće u napadu na poluostrvo Krim 2014. godine sve dok on nije pripojen Rusiji.

Britanija, SAD i drugi NATO saveznici ne žele ponovno biti iznenađeni i već tri meseca upozoravaju na mogućnost ruske invazije.

Foto: printskrin Youtube/Ultimate US military

Poslali su oružje za podršku ukrajinskim oružanim snagama i mobilisali još trupa za odbranu istočnog krila NATO-a u slučaju da Rusija napadne. Također, u toku su besomučni diplomatski napori as Kremljem kako bi se nekako pronašlo diplomatsko rešenje za krizu, jednu od najtežih u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u ponedeljak razgovarao sa ruskim liderom Putinom, a francuski zvaničnici su potom obavestili da će Rusija povući svoje snage iz Belorusije nakon što završe vežbu 20. februara.

Upitan da li veruje u ovo, general Sirski je, nakratko prešavši sa ukrajinskog na engleski, rekao: ''Ne znam''.

General je, odgovarajući na isto pitanje Skaj njuza tokom konferencije za novinare, rekao: 'Ne mislim da za vojsku postoji pitanje poverenja.

- Oružane snage moraju da održavaju stalnu spremnost da odvrate svaku vrstu oružane agresije i zaštite suverenitet zemlje. Nemoguće je da ne reagujemo na koncentraciju ruskih snaga koje su trenutno na obuci na severu duž beloruske granice - istakao je.

-Zbog toga sprovodimo našu obuku na severu prema beloruskoj granici kako bismo bili sigurni da održavamo visoku spremnost za bilo koju vrstu scenarija - dodao je.

On je govorio u vojnoj bazi u gradu Avdijevka na istoku Ukrajine, u blizini okupirane teritorije Donjecka. Ukrajinske snage na ovoj liniji fronta svakodnevno su pod vatrom separatista koje podržava Rusija i koji drže položaje udaljene samo nekoliko desetina metara dalje.

S obzirom na to da se još šest ruskih ratnih brodova nalazi u Crnom moru, analitičari ukazuju na visok rizik u narednim nedeljama kada bi se mogla dogoditi dalja invazija - ako je uopšte planirana. Na pitanje je li zabrinut što je pred Ukrajinom tako kritično razdoblje, general Sirski je da se vežbe srovodei na severu i na jugu zemlje.

- Planirali smo i vežbe protivvazdušnih operacija. Takođe smo poboljšali izviđanje u tom području i pojačali saradnju sa našim partnerima kao što je američka mornarica - istakao je Sirski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Popio im mozak Zelenski. Zaboravio da im kaze da se ljudi nece boriti vec tehnika.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija