• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.02.2022

12:36

ZELENSKI PRIREDIO ŠOK VAŠINGTONU: BAJDENE, NE DIŽI HISTERIJU OKO UKRAJINE! Vol strit džurnal otkrio detalje razgovora dvojice lidera, šta se ovde dešava...

AP PHOTO

Vesti

ZELENSKI PRIREDIO ŠOK VAŠINGTONU: BAJDENE, NE DIŽI HISTERIJU OKO UKRAJINE! Vol strit džurnal otkrio detalje razgovora dvojice lidera, šta se ovde dešava...

Podeli vest

Predsednik Ukrajine rekao američkom kolegi da ne veruje da će Rusi napasti. Istakao je da su upozorenja SAD o ruskoj invaziji uzrok toga što Putin gomila vojsku na granicama i da su samo destabilizovala situaciju, tvrdi izvor iz Bele kuće

Zelenski je rekao da su Amerikanci bezbedniji u Kijevu nego u Los Anđelesu ili bilo kojem drugom gradu SAD.

Izvor iz Bele kuće

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je američkom kolegi Džou Bajdenu da ne diže više histeriju oko ruske invazije jer se ona neće dogoditi. Zelenski je Bajdenu rekao da konstantna američka upozorenja o ruskom napadu na Ukrajinu samo destabilizuju situaciju i uništavaju ekonomiju, te konstatovao da su državljani SAD bezbedniji u Kijevu nego u Los Anđelesu.

Kijev nije Kabul

Američki list "Vol strit džurnal", pozivajući se na neimenovane Bajdenove saradnike iz Bele kuće, preneo je detalje nedavnog telefonskog razgovora između njega i Zelenskog, navodeći da njih dvojica imaju različito viđenje trenutne situacije.

- Bajden je Zelenskom rekao da pretnja od ruske invazije na Ukrajinu raste, na šta mu je Zelenski odgovorio da pretnja postoji još od 2014. Predsednik SAD je zatim kazao da prisustvo ruske vojske u Belorusiji, gde se održavaju vojne vežbe te dve države, može da poveća šanse za agresiju - kazao je taj izvor.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, to nije ubedilo Zelenskog da će se invazija zaista i dogoditi.

- Zelenski je rekao da ne veruje da će Rusi napasti i istakao da su američka upozorenja o ruskoj agresiji zapravo uzrok toga što Vladimir Putin gomila vojsku na ukrajinskim granicama i da su destabilizovala Ukrajinu i politički i ekonomski - ispričao je izvor iz Bele kuće.

"Vol strit džurnal" je preneo i reči neimenovanog ukrajinskog zvaničnika, koji je otkrio da je Zelenski pobesneo u januaru, kad je Vašington povukao deo osoblja američke ambasade iz Kijeva.

- Zelenski je pobesneo jer su Amerikanci time stvorili utisak da će Kijev uskoro biti osvojen, baš kao Kabul prošlog avgusta. Vikao je da su Amerikanci bezbedniji u Kijevu nego u Los Anđelesu ili bilo kojem drugom gradu SAD sa visokom stopom kriminala - ispričao je ukrajinski zvaničnik za američki list.

Međutim, američki predsednik, uprkos upozorenju Zelenskog, nije odustao od podizanja tenzija u Istočnoj Evropi. Ukrajini je poslao tri tovara najmodernijeg naoružanja, kao i vojne instruktore. Početkom ove nedelje iz Amerike je prebacio još 2.700 vojnika u Istočnu Evropu. Njih 1.000 raspoređeno je u Poljskoj, a 1.700 u Rumuniji.

Foto: AP/Photo

Fraza 'neizbežna invazija'

Osim toga, Bajdenovi saradnici svakodnevno upozoravaju na rusku invaziju na Ukrajinu, za koju tvrde da samo što se nije dogodila. Portparolka Bele kuće Džen Psaki tek je nakon objave stava Zelenskog u medijima izjavila da u obraćanjima javnosti više neće koristiti frazu "neizbežna invazija" kako bi opisala moguću invaziju na Ukrajinu.

- Poslali smo poruku koju nismo želeli da pošaljemo, a to je da znamo da je predsednik Putin odlučio da krene u invaziju. To još ne znamo, tako da više nećemo koristiti frazu "neizbežna invazija" - kazala je Psakijeva.
 

Novinarima uskraćen pristup vojnicima SAD

Novinari koji prate Pentagon i američku vojsku uputili su protest američkoj vladi jer im nije omogućen pristup novom kontingentu vojnika u Istočnoj Evropi. Izveštači kažu da im je uskraćena prilika da intervjuišu pripadnike tek pridošlih trupa koje su raspoređene u Poljskoj i Rumuniji. Novinari tvrde da su takva ograničenja krajnje retka u vremenima mira, a neuobičajena čak i u aktivnim ratnim zonama. Prema njihovim rečima, to se kosi sa osnovnim principima slobode štampe. Međutim, portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da su odluke o ograničenjima izveštavanja deo šire strategije vlade SAD za upravljanje ukrajinskom krizom na "geopolitičkoj sceni".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vuk07

pre 2 godine

Stari lisac uvedi paniku da bi opravdavao gomilanje NATO snaga. I sto vise naurožanja, oko Ruskih granica Da se Rusija optuži kao ratno hushacki faktor. Rusija i Putin treba i dalje da ovo stanje drže sto duže mogu. Sve više zemalja shvata sta Ameri traže zategnuti situacije sto dalje oda Amerike u Evropi Rusi su tu kroz istoriju preteča drzava zapadu. Svi bih želeli da Rusiju rascepa oslabe okupiraju. Da bi mogli da crpaju resurse jedne najbogatije zemlje sveta u prirodnim resursima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija