• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.02.2022

14:46

Ova zemlja NUDI VAKCINE deci od 5 do 11 godina!

Vesti

Ova zemlja NUDI VAKCINE deci od 5 do 11 godina!

Podeli vest

Škotska će ponuditi vakcine protiv kovida-19 deci od 5 do 11 godina, izjavila je danas premijerka Škotske Nikola Sterdžon, koja je prihvatila savete britanskih stručnjaka za vakcine, prenosi Rojters

-Iako to još nije objavljeno, mogu da potvrdim da je škotska vlada dobila savet od Zajedničkog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) kojim se preporučuje da se vakcinacija ponudi svoj deci uzrasta od 5 do 11 godina - navele je Sterdžon u tvitu, dodajući da su u toku "logistički radovi".

Vels, kao jedna od četiri konstitutivne zemlje Ujedinjenog Kraljevstva, takođe je najavio da će primeniti savete JCVI.

-Trebalo bi vakcinisati decu koja pate od nekih bolesti, koja što je na primer Daunov sindrom - kaže pedijatar Jakob Arman sa Univerzitetske klinike u Drezdenu.

Kod zdrave dece on bi ipak pričekao dok na raspolaganju ne bude više podataka, odnosno kada bude sigurno da se ne pojavljuju i neke retke nuspojave. On smatra da je broj učesnika u ispitivanju ipak premali da bi se već sad počelo s masovnom kampanjom vakcinisanja.

Pogotovo naglašava činjenicu da je među dečacima posle druge doze vakcinacije u pojedinim slučajevima zabeležena upala srčanog mišića. Ti su slučajevi uglavnom prošli bez posledica, uočeni su jako retko, ali pogotovo zbog toga je ispitivanje za decu s 2.268 ispitanika premalo, tvrdi on.

Još jedan argument koji ide u prilog tezi da bi trebalo biti oprezan kod mlađe dece: deca koja su se zarazila virusom, samo su u retkim slučajevima imala teži tok bolesti. Infekcija uglavnom "prođe" kao lakša prehlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija