• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.02.2022

15:04

AMERIČKA AMBASADA U SARAJEVU ŽESTOKO UZVRATILA MOSKVI! Vašington kobajagi zabrinut za građane BiH, ruska pretnja Ukrajini može i njih da ugrozi...

Pixabay

Vesti

AMERIČKA AMBASADA U SARAJEVU ŽESTOKO UZVRATILA MOSKVI! Vašington kobajagi zabrinut za građane BiH, ruska pretnja Ukrajini može i njih da ugrozi...

Podeli vest

Nakon što je Ambasada Rusije u Sarajevu u ponedeljak posebnom izjavom optužila zapadne države, članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo podstiču produbljavanje političke krize u zemlji, oglasila se otpravnica poslova Ambasade SAD Debora Menuti tvrdnjom da ruska pretnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada

Navela je da ruska pretnja predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za celi evropski kontinent, pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine. Menuti je trenutno najviše rangirani američki diplomata u BiH, gde se očekuje dolazak novog ambasadora, koji će zameniti bivšeg Erika Nelsona. Ona je na svom blogu Ambasade objavila komentar povodom ukrajinske krize, u kojem je navela da rusko delovanje ne predstavlja pretnju samo Ukrajini, nego celoj Evropi i međunarodnom poretku.

"Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Evrope, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", napisala je Menuti.

Menuti je podsetila da je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava, jer je u protekla dve decenije provela vojne upade u dve susedne zemlje, mešala se u izbore u drugim zemljama, koristila hemijsko oružje u atentatima na teritoriju drugih zemalja i koristila isporuke plina kao političko sredstvo, kao i da je kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Između ostalog je navela da je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje nego zbog odbrane načela na kojima se temelji stabilnost i sigurnost u svetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu menjati silom, kao i da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost, prenela je Hina.




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gaja20

pre 2 godine

NEMOJTE MOLIM VAS VI ANGLOSAKSONCI DA RADITE ZA NASU DOBROBIT PREVISE JE, MALO NAS OSTAVITE SAME MOZDA BUDE BOLJE

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija