• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.02.2022

15:36 >> 15:52

7 TAČAKA PREKO KOJIH PUTIN I RUSIJA NEĆE PREĆI, OVO JE ODGOVOR AMERICI! Objavljeni detalji dokumenta koji je Moskva poslala Vašingtonu!

Vesti

7 TAČAKA PREKO KOJIH PUTIN I RUSIJA NEĆE PREĆI, OVO JE ODGOVOR AMERICI! Objavljeni detalji dokumenta koji je Moskva poslala Vašingtonu!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, potvrdio je zvaničnik Stejt Departmenta i rekao da je odgovor predat ambasadoru SAD u Moskvi

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je predalo pismo ambasadoru, prenose RIA novosti. 

- Danas, 17. februara, američki ambasador DŽon Saliven, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijen odgovor SAD o ruskom nacrtu ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Glavne teze iz odgovora Moskve Vašingtonu u okviru dijaloga o bezbednosnim garancijama:

1. SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanja od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika.

2. Moskva insistira na tome da američke trupe budu povučene iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.
„Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnih potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma“, navodi se u tekstu.

3. „Crvene linije“, kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

4. Ona predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da se povuku svi zapadni instruktori i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

7. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo neprihvatljivost zahteva za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje. Ministarstvo je istaklo da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti Sjedinjenih Država i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Putin dobio staracku sizofreniju. Ovamo se hvali i preti natou sa supersonicnim oruzjem a zahteva da se nato iz istocne evropa koju je bio okupirao do 1989 povuce i ne sme da se naoruza raketama srednjeg dometa koje imaju domet do Rusije. Ako je vec toliko mocan pa sto ne napadne Ukrajinu nego samo preti i prica o pobedi natoa bez ispaljenog metka ?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija