• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.02.2022

20:08

SRBIN IZ UKRAJINE PONOVO PROŽIVLJAVA SLIKE RATA! SVI BEŽE ODAVDE, GORE JE NEGO... Mi sa Balkana dobro znamo šta može da se desi!

Vesti

SRBIN IZ UKRAJINE PONOVO PROŽIVLJAVA SLIKE RATA! SVI BEŽE ODAVDE, GORE JE NEGO... Mi sa Balkana dobro znamo šta može da se desi!

Podeli vest

U vreme kubanske krize, 1962. godine, oči svih stanovnika planete su bile uprte u Moskvu i Vašington, nadajući se da će razgovori i pregovori preko crvenog telefona biti jedini način ratovanja između dve vojne velesile. Danas, svet je ponovo okrenut Americi, Rusiji i Ukrajini, poprištu novog sukoba između svetskih vojnih sila

Iako je u prvi mah predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da nema mesta panici, on je u novom javnom nastupu upozorio Ukrajince da se očekuje napad Rusije, koji je prema njegovim rečima, a po saznanju službi, zakazan za 16. februar, međutim do invazije ipak nije došlo. Najviše tenzija je na istoku Ukrajine, ali su ljudi napeti u svim delovima zemlje.

Svi se nadaju da do rata neće doći, ali mnogi, iz predostrožnosti, gledaju da se sklone negde gde se osećaju bezbednijim. Kako je za "Blic" rekao izvor čija porodica živi u Odesi, u ovom gradu je situacija mirna, ali je tenzija primetna, te se iz predostrožnosti, sve veći broj porodica seli u druge krajeve zemlje, daleko od mogućeg poprišta sukoba između Ukrajinaca i Rusa.

- Svako ko ima nekoga ko živi u udaljenim krajevima zemlje, gleda da se skloni na vreme. Nadamo se da neće biti sukoba, ali ipak je bolje biti na bezbednom, daleko, ako dođe do rata... 2014. godina je bila relativno skoro, svi se sećamo. Ali sadašnja situacija, deluje daleko nepovoljnije nego što je tada bilo - naveo je on.

Porodica neimenovanog čoveka koji je opisao situaciju, žena i ćerka, godinama žive u naselju kraj Odese, odakle su ovaj put morali da se sklone na sigurno, na drugi kraj zemlje, na svega par kilometara od rumunske granice.

- Ako dođe do rata, ovako ću moći brže da dođem do njih i da ih dovedem za Srbiju. Svi se nadamo da do toga neće doći i da će se pronaći zajednički jezik Moskve i Kijeva, u suprotnom, makar mi sa Balkana znamo kakav scenario na kraju može da ispadne - rekao je on.

U međuvremenu je objavljena preporuka Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije. Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović potvrdio je danas da u Ukrajini boravi oko 300 državljana Srbije, od kojih oko 100 u glavnom gradu Kijevu.

- Na sajtu ambasade Srbije u Ukrajini postavljena je preporuka našeg Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije da do daljeg ne planiraju putovanja u tu zemlju, a svima koji žive u Ukrajini, a mogu da rade i onlajn, da je napuste zbog aktuelne krize - rekao je Jovanović u informativnom programu televizije Tanjug.

On je potvrdio da je ambasada neprekidno na raspolaganju svim našim građanima i da je u svakodnevnoj telefonskoj i onlajn komunikaciji sa mnogima koji se javljaju da potraže savet ili se informišu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ACO PARTIJA

pre 2 godine

Naši prijatelji iz Severne Koreje i Belorusije ???

ŠOK MAPA NOVOG PLANA PUTINOVOG NAPADA - OD 3 FAZE OSTALE SAMO DVE! Posle "Bilda" i britanska vojska objavila najtajniju kartu... (Foto)
Planeta

ŠOK MAPA NOVOG PLANA PUTINOVOG NAPADA - OD 3 FAZE OSTALE SAMO DVE! Posle "Bilda" i britanska vojska objavila najtajniju kartu... (Foto)

Mapa ruskog napada opet kruži Zapadom. Nacrtana je nova, ali ovaj put ne od medija, nego od Ministarstva odbrane Velike Britanije, koje je danas ponovo objavilo kartu potencijalne ruske invazije Ukrajine, koja bi kako je tad opisao Bild izvedena bila u tri faze, a samo nedelju dana kasnije ona je skraćena u dve faze. Ostalo je sve isto i nepromenjeno

17.02.2022

19:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija