• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji

22.02.2022

23:45

(VIDEO) SVET STREPI - PUTINOVE ELITNE JEDINICE VIĐENE U BELORUSIJI! Hoće li stići do Kijeva?!

Printscreen/twitter/ Rob Lee

Vesti

(VIDEO) SVET STREPI - PUTINOVE ELITNE JEDINICE VIĐENE U BELORUSIJI! Hoće li stići do Kijeva?!

Podeli vest

Rusija je rasporedila trupe Rosgarde, ili ruske Nacionalne garde, u blizini granice Ukrajine sa Belorusijom, koje bi mogle da postanu okupacione snage usmerene na Kijev, zbog sve većeg straha da Moskva namerava da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Inače, Rosgard su jedinice koje komanduju nizom specijalnih jedinica za unutrašnje potrebe. Osnovan je 2016. godine kako bi okupio sve specijalne snage radi veće efikasnosti u suočavanju sa složenim bezbednosnim izazovima. Nacionalna garda je nezavisna organizacija koja je direktno odgovorna predsedniku Ruske Federacije.

Vojni analitičari, koji pomno prate gomilanje ruskih trupa, mogli su da pregledaju video snimke na kojima se čini da se vide jedinice i vozila Rosgarde kako se kreću ka granici između Belorusije i Ukrajine, prenosi britanski Telegraf.

 

 


Rob Li, analitičar Kraljevskog koledža u Londonu, prokomentarisao je situaciju na Tviteru.

- Potencijalno značajno. Ovo bi bila prva kolona ruske Rosgarde u Belorusiji koju sam video sa MRAP-ovima Ural-VV, autozacima i drugim kamionima. Jedinice ruske Nacionalne garde iz Čečenije primećene su u Jelskom okrugu Gomeljske oblasti. Na snimku možete vidite da su "Registarske tablice uklonjene sa vozila. Izveštaji govore da se konvoj kretao prema Narulji - rekao je Li u saopštenju.

 

 

Nedavna procena kompanije Critical Threats, specijalizovane za analizu rizika, kaže da su „21. februara beloruski korisnici društvenih medija prvi put mogli da posmatraju jedinice ruske Nacionalne garde od Čečenije do Jelska u Belorusiji“.

- Kremlj možda namerava da koristi snage Rosgarde kao okupacione snage u Ukrajini - dodaje se u proceni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 2 godine

Hold your horses... Rusija i Belorusija su integrisane, zahvaljujuci pokusaju prevrata u Belorusiji prosle godine. A panika je zasto sto balticke drzave u tom slucaju prakticno neodbranjive. Zapad za sve ima da zahvali sam sebi, Sam pao sam sam se ubio.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija