• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Interfax/Gardijan

23.02.2022

16:44

NAJSKUPLJE PITANJE ZBOG KOJEG ZAPAD STRAHUJE! U kojim granicama je Rusija priznala DNR i LNR? Britanci se sapleli o Putinov odgovor...

Vesti

NAJSKUPLJE PITANJE ZBOG KOJEG ZAPAD STRAHUJE! U kojim granicama je Rusija priznala DNR i LNR? Britanci se sapleli o Putinov odgovor...

Podeli vest

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR), dovela je Evropu na prag novog oružanog sukoba. I dok Zapad oštro osuđuje potez i uvodi sankcije Moskvi, u javnosti traje polemika u vezi sa tim šta je Putin mislio - da li LNR i DNR priznaje u trenutnim okvirima, ili u širim okvirima oblasti koje su i dalje pod kontrolom Kijeva

Zabuna u zapadnim medijima nastala je nakon izjave šefa komiteta ruske Dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonida Kalašnjikova, i poslužila za širenje još jedne propagande, posle njegove izjave da će Donjecka i Luganska narodna republika biti priznate u okviru granica ovih oblasti na istoku Ukrajine. Međutim, kasnije je istakao da je to "samo njegovo mišljenje" i da bi odluka o granicama trebalo da bude doneta u narednim dana. Upravo je to podgrejalo različita nagađanja i navode. 

Peskov je na to odgovorio da je reč "u okviru granica u kojima su proglašene". Još je rekao da se republike "priznaju u granicama u kojima postoje", pokušava da izvuče iz konteksta Gardirjan, navodeći da je to još i dvosmislenost.

Gardijan brine "da da li Rusija priznaje postojeće granice teritorije ili teritoriju koju bi želeli da kontrolišu". Iako za sada to nije jasno do kraja, uzimajući u obzir da DNR i LNR ne kontrolišu čitavu teritoriju Donjecke i Luganske regije, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova dao je odgovor na konferenciji za novinare da Rusija priznaje granice u kojima te države "ostvaruju vlast i jurisdikciju".

"Dvosmislenost može biti namerna, dozvoljavajući Vladimiru Putinu da donese odluku na osnovu toga kako Zapad reaguje na njegovu formalnu okupaciju ukrajinske teritorije. Ako mu u pregovorima zatreba nova moneta za pregovaranje, mogao bi da zapreti novim ratom kako bi zauzeo dodatnu teritoriju. Sa druge strane, moguće je da mnogi od onih koji govore jednostavno ne znaju odgovor. Peskov koga je novinar BBC opširno ispitivao, rekao je da ne može ništa da doda", piše Endru Rot za Gardijan.

 

 

Sa druge strane, vlasti DNR i LNR teritorija navode da i dalje gledaju na svoje granice kao na celinu regiona Donjeck i Lugansk. Ako se Moskva saglasi sa tim - onda, ocenjuju komentatatori, novi rat je verovatan rezultat. Povodom tog pitanja oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je navela da je to "stvar budućnosti".

Međutim, najviše pažnje izazvao je odgovor predsednika Rusije Vladimira Putina koji je rekao da je Rusija, priznavši LNR i DNR, priznala sve dokumente, uključujući i ustav gde su njihove granice naznačene. "A ustav propisuje granice unutar Donjecke i Luganske oblasti u vreme kada su one bile deo Ukrajine", naveo je.

Slično Zaharovoj koja je rekla da je pitanje granica "stvar budućnosti", i Putin je ostavio određeni prostor za polemike rečima da će "sva sporna pitanja biti rešena tokom pregovora aktuelnih kijevskih vlasti i rukovodstva ovih republika". On je dodao da, "nažalost, u ovom trenutku, shvatamo da je to nemoguće, pošto borbena dejstva još traju i imaju tendenciju eskalacije".

Foto: AP/Tanjug

Nema granica, samo linije dodira

Ruska agencija Tass piše da su deklaracije o suverenitetu samoproglašenih DNR i LNR iz 2014. potvrđivale, kako se navodi, nepovredivost njihovih teritorija unutar "priznatih administrativnih granica", ali da same granice nisu bile jasno definisane. Kako se dodaje, ustavi samoproglašenih DNR i LNR navode da su njihove teritorije definisane granicama koje su postojale na dan formiranja.

Međutim, u zakonima o granicama iz 2019. godine, stoji da one prolaze duž administrativnih granica oblasti. Istovremeno, ni Donjeck ni Lugansk, nakon samoproglašene nezavisnosti, nikada nisu de fakto kontrolisali celu teritoriju istoimenih regiona. Agencija Tass navodi da u sporazumima iz MInska nema koncepta granica, već samo takozvanih linija dodira.

Kao rezultat sukoba linija se promenila, i od 2015. godine, piše Tass, utvrđena je prema trenutnim pozicijama strana. Nakon povlačenja teškog naoružanja koje je predviđeno sporazumima, formirana je takozvana siva zona. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!
Planeta

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike posle višednevne eskalacije situacije u Donbasu koja je počela intenzivnim granatiranjem od strane ukrajinske vojske. Ruske trupe ušle su u Donbas, Zapad je žestoko osudio ove poteze Rusije, a SAD, EU i članice G7 uvele su juče popodne novi paket sankcija Moskvi

24.02.2022

00:13 >> 00:19

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija