• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rojters

23.02.2022

15:04

Velika Analiza: Koliko sankcije Zapada Moskvi imaju smisla? SAD širi spektar kazni Rusiji zbog Ukrajine - Ali Putin je pametan, UMEŠAO JE KINU!

AP/Photo

Vesti

Velika Analiza: Koliko sankcije Zapada Moskvi imaju smisla? SAD širi spektar kazni Rusiji zbog Ukrajine - Ali Putin je pametan, UMEŠAO JE KINU!

Podeli vest

Sjedinjene Države najavile su da će uvesti širi spektar sankcija protiv Rusije ako eskalira sukob u Ukrajini, uskraćujući ključnim ruskim finansijskim institucijama i kompanijama pristup transakcijama u američkim dolarima i globalnim tržištima za trgovinu, izvoz energije i finansiranje

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nikada ranije nisu pokušali da odseku ekonomiju vrednu 1,5 biliona dolara iz globalne trgovine, i nejasno je koliki pritisak čak i ujedinjene zapadne sankcije mogu da izvrše na Moskvu. Pregled trgovinskih podataka Svetske banke i Ujedinjenih nacija pokazuje da je Kina postala najveća izvozna destinacija Rusije, otkako su 2014. godine uvedene manje sankcije nakon što je Rusija pripojila ukrajinski Krim.

Nove sankcije bi mogle da podstaknu Rusiju daprodubi svoje trgovinske veze sa Pekingom koje nisu denominirane u dolarima u pokušaju da zaobiđe ograničenja, kaže Hari Brodman, bivši američki trgovinski pregovarač i zvaničnik Svetske banke sa iskustvom rada sa Kinom i Rusijom.

"Problem sa sankcijama, posebno u vezi sa proizvođačem nafte, kao što je Rusija, biće curenje u sistemu“, rekao je Broadman. "Kina može da kažei: Kupovaćemo naftu na otvorenom tržištu i ako je ruska nafta, neka bude".

Prema izvršnoj naredbi koju je u ponedeljak potpisao predsednik SAD Džo Bajden, bilo koja institucija u ruskom sektoru finansijskih usluga je meta daljih sankcija, saopštila je Bela kuća, napominjući da se više od 80 odsto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine obavlja u dolara.

Foto: AP/Tanjug

Bajden je, najavljujući u utorak inicijalni niz sankcija za kažnjavanje Rusije zbog slanja trupa u dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini, rekao da će "preduzeti snažne mere kako bi se osiguralo da bol naših sankcija bude usmeren na rusku ekonomiju, a ne na našu".

To je možda lakše reći nego učiniti, jer je Rusija među najvećim svetskim izvoznicima nafte, prirodnog gasa, bakra, aluminijuma, paladijuma i drugih važnih roba. Cene nafte su u utorak dostigle nove maksimume koji nisu viđeni od 2014.

Rusija je 2020. godine činila 1,9% svetske trgovine, što je pad sa 2,8% u 2013, prema podacima Svetske banke. Ruski BDP u 2020. godini je 11. na globalnom nivou, između Brazila i Južne Koreje.

Pregled podataka o ruskoj trgovini u bazi podataka Svetske banke za svetsku međunarodnu trgovinu pokazuje da je zavisnost Rusije od trgovine opala u poslednjih 20 godina.

Foto: Tanjug/AP

Ruske izvozne destinacije su se takođe promenile. Holandija je pre deceniju bila najveća izvozna destinacija, zbog trgovine naftom, ali ju je u toj ulozi zamenila Kina.

Kupovina Nemačke i Britanije od Rusije uglavnom je stabilna, dok je uvoz iz Belorusije porastao.

Kina je i dalje najveći uvoznik u Rusiji, sa mobilnim telefonima, računarima, telekomunikacionom opremom, igračkama, tekstilom, odećom i delovima elektronike. Udeo Pekinga u ruskom uvozu je porastao od 2014. godine, dok je udeo iz Nemačke značajno opao. Izvoz Ukrajine u Kinu je značajno opao tokom protekle decenije, dok su se isporuke iz Belorusije malo promenile.

Prema podacima Svetske banke, najveći izvoz Ukrajine u Rusiju u 2020. bili su aluminijum oksid, železnička oprema, ugalj, čelik i uranijum, piše Rojtes.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
xxdet

pre 2 godine

Русија је пар година уназад већ прилично створила аутономну привреду са изласком на Азијско и тршиште Арапских земаља. У Русији народ нема велике плате и оне циљано нису подизане управо због правилне процене ситуације око ширења Нато пакта и могућег конфликта. Једноставно речено, Запад им не може много наудити. Највећи проблеми ће тек доћи али за ЕУ и зависност од Америке која неће штедети европу гурајући високе цене за нешто што је раније јефтино долазило из Русије. Америка мора да храни свој капитал, ако не од рата онда од својих послушника. То је цена поделе света.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija