• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/BBC

25.02.2022

13:40

OVO SU SVE LAŽI NA KOJE SU MNOGI NASELI! BBC objavio spisak obmanjujućih video snimaka za koje na mrežama tvrde da su iz sukoba u Ukrajini!

Printskrin BBC

Vesti

OVO SU SVE LAŽI NA KOJE SU MNOGI NASELI! BBC objavio spisak obmanjujućih video snimaka za koje na mrežama tvrde da su iz sukoba u Ukrajini!

Podeli vest

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do objavljivanja lažnih ili obmanjujućih video snimaka i fotografija na društvenim mrežama za koje se tvrdi da su iz sukoba

Neki od onih koje je proverio Bi-Bi-Si uključuju snimke iz prethodnih sukoba u Ukrajini ili drugde u svetu, kao i slike trupa na vežbama. Čini se da platforme društvenih medija preuzimaju proaktivnu ulogu u plasiranju sa obmanjujućeg sadržaja, konstatuje BBC.

Fantomski avioni

U vreme početka sukoba, objalvjeno je nekoliko video snimaka u kojima se tvrdi da ruske vazduhoplovne snage deluju iznad Ukrajine. Jedan snimak, koji je kasnije izbrisan, prikazuje borbeni avion koji leti iznad urbanog područja. Uz to je i natpis koji implicira da je snimljen u aktuelnom ukrajinskom sukobu. Pažljiviji pregled, međutim, otkriva da je to avion američke proizvodnje F-16 Fighting Falcon, koji nikada nije bio u upotrebi ni u Rusiji ni u Ukrajini.

Foto: Printskrin BBC

Formacije lovaca i bombardera
Drugi snimak prikazuje formacije lovaca i bombardera kako lete iznad urbanog područja uz zvuk sirena za vazdušni napad. Ovi avioni su se pripremali za vojnu paradu 2020. godine. Zvuk sirene za vazdušni napad sinhronizovan je preko originalnog zvuka.

Foto: Printskrin BBC

Ruski padobranci

Drugi video snimak tvrdi da prikazuje ruske padobrance kako sleću u blizini ukrajinskog grada Harkova. Ove trupe nisu snimljene kako skaču padobranom u Ukrajinu
Snimak je pregledan na stotine hiljada puta, ali se zapravo prvi put pojavilo na internetu na ruskom jeziku 2016.

Foto: Printskrin BBC

Oboren ruski avion

Četvrti snimak koji se naširoko deli na Tviteru i Jutjubu označen je kao da pokazuje kako je ruski avion oboren iznad Ukrajine. Ovaj snimak je iz Libije i star je više od 10 godina. Reč je o avionu libijske vlade koji su pobunjenici oborili iznad Bengazija 2011. lasovi na snimku se mogu čuti kako slave na arapskom. Neki snimci uopšte ne prikazuju borbena dejstva.

Foto: Printskrin BBC

Mariupolj

Snimak eksplozije iza nekih stambenih blokova tvrdi da je iz grada Mariupolja na jugoistoku Ukrajine. Među onima koji dele snimak je i Tviter nalog bivšeg ukrajinskog ambasadora u SAD Volodimira Jelčenka. Međutim, verzija ovog videa je postavljena na TikTok 29. januara, na nalog koji redovno objavljuje slike i filmove eksplozija. Dalje, kao što sugeriše natpis na snimku na ruskom, on prikazuje rezultat udara groma u elektranu, a ne bilo kakve vojne akcije.

Foto: Printskrin BBC

Rusi podigli zastavu u Harkovu 2014

Alati za pretragu pokazuju da se sve dogodilo 2014. godine, tokom ranijeg perioda nemira. Konačno, video koji je podelio jedan nalog na Tviteru na kineskom jeziku, sa natpisom „Putin Veliki je napao Ukrajinu“ lako se prepoznaje kao eksplozija lučke zgrade u Bejrutu u avgustu 2020, koja je izazvala više od 200 mrtvih.

Foto: Printskrin BBC

Događaji koji se brzo odvijaju znače da će se obmanjujuće slike neizbežno pojaviti na društvenim medijima. Lako je dele, često oni koji veruju da su slike originalne.

Korisnici društvenih medija mogu da ograniče širenje dezinformacija tako što će odvojiti nekoliko sekundi pre nego što pritisnu dugme „deli“ da razmotre da li ono što vide izgleda istinito i da li je iz izvora kome veruju.

Većina novinskih organizacija ulaže velike napore da verifikuje snimke pre nego što ih koriste u svojim izveštajima, tako da će provera sa više pouzdanih izvora pre deljenja pomoći da se ove slike ne šire.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija