• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

01.03.2022

16:32

NOVA ANALIZA ŠESTOG DANA SPECIJALNE RUSKE OPERACIJE! Dok se Harkov ne zauzme napredovanje ka zapadu će biti usporeno, zastoj je u jurišu kod Kijeva, ali Putin širi prodor...

Ilustracija

Vesti

NOVA ANALIZA ŠESTOG DANA SPECIJALNE RUSKE OPERACIJE! Dok se Harkov ne zauzme napredovanje ka zapadu će biti usporeno, zastoj je u jurišu kod Kijeva, ali Putin širi prodor...

Podeli vest

Danas je šesti dan od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, a donosimo vam analizu Igora Strelkova, prvog ministra Odbrane DNR

Južni front (Nikolajev-Zaporožje)

•  Na levom krilu nastavlja se napredovanje ruskih trupa u oblasti Nikolajeva. Po svemu sudeći, danas će biti pokrenuta operacija blokade grada. Istovremeno, u toku su pripreme za juriš i čišćenje Hersona (verovatno će takođe početi danas). Duž donjeg toka Dnjepra – situacija je nepromenjena.

•  Na desnom boku – napredovanje na severu ka periferiji Zaporožja. Glavni napori su i dalje usmereni na odsecanje neprijateljske grupacije koja deluje u Donbasu. Međutim, za sada je okruživanje i opkoljavanje daleko. Izveštaji govore da su ruske trupe stigle do najbližih prilaza Izjumu, Slavjansku i Kramatorsku, ali još nema potvrde.

Na Donjeckom frontu:

•  Na južnom krilu (područje Mariupolja i Volnovahe) jedinice DNR su vodile teške borbe i imale uspeha, zauzimajući niz naselja u dubini odbrane neprijatelja. Mariupolj, međutim, do juče uveče još nije bio potpuno blokiran, iako prebacivanje velikih jedinica iz grada i u grad više nije bilo moguće zbog udara artiljerije i avijacije. Takođe, Volnovaha – nema podataka o njenom potpunom opkoljavanju, a naselja zapadno od grada, koja se moraju uzeti za takvu blokadu, još nisu zauzeta (nije prijavljeno da su zauzeta). Trenutno je Volnovaha pokrivena sa juga (put za Mariupolj je presečen u oblasti Granita), sa istoka i sa severoistoka.

•  U centralnom sektoru, neprijatelj zadržava sve povoljne položaje i izvodi brutalno granatiranje isturenih jedinica Oružanih snaga DNR i naselja, pre svega Donjecka, Gorlovke, Makejevke i Jenakijeva, kao i niza drugih naselja. Mnogo je razaranja, ima žrtava i ranjenih među civilnim stanovništvom.

Na frontu LNR:

•  Od Svetlodarskog uzvišenja do Severskog Donca, neprijatelj nastavlja da održava svoju liniju nepromenjenom. Severno od ove reke, Oružane snage Ukrajine nastavljaju organizovano povlačenje (sa velikim gubicima), vodeći pozadinske borbe. Po svoj prilici, Severodonjeck neće ostati bez ozbiljne borbe (danas očekujem borbe za grad i okolinu).

Foto: Foto AP/Mstyslav Chernov

Centralni front:

-  Levi (južni) bok:

•  Sa najvažnije oblasti na koju je bilo potrebno (po mišljenju Strelkova) u početku koncentrisati glavne napore, jer je tu potrebno i još uvek moguće rešiti problem potpunog opkoljavanja Donjecke grupe Oružanih snaga Ukrajine) – nisu dobijene pouzdane informacije. Meštani još ne znaju ništa o prodoru ruskih trupa do Izjuma, Slavjanska i Kramatorska, a drugim informacijama ne raspolažem. Nadajmo se da izjave neprijatelja o pripremi ovih gradova za rani juriš imaju ozbiljne osnove. Dok ruske trupe ne stignu do najbližih prilaza ovim naseljima, samo Jurij Podoljaka i neimenovani „veteran bataljona Vostok“ mogu samouvereno da govore o „skorom opkoljavanju cele grupe Oružanih snaga Ukrajine“.

Centralna oblast:

•  Čekam glavne informacije iz Harkova. Dok se grad ne zauzme, dalje napredovanje ka zapadu će neminovno biti usporeno. Juče su se ceo dan u Harkovu vodile žestoke ulične borbe sa promenljivim uspehom. Kao pozitivan faktor treba napomenuti da (posle gubitaka prekjuče) ruske snage aktivno koriste avione i sve vrste teškog naoružanja za uništavanje uporišta Oružanih snaga Ukrajine i „teritorijalaca“. Verujem da se borbe za grad neće završiti danas i da će trajati još koji dan ili više (mnogo zavisi od taktičkih odluka komandanata koji se tamo bore, od duha odbrambenih jedinica itd.). Biće potrebno još mnogo vremena i za kasnije „čišćenje“ grada od manjih grupa neprijatelja. U svakom slučaju, nema sumnje da će Harkov biti oslobođen. Pitanje je samo kada.

Strelkov prenosi i situaciju u drugim delovima Ukrajine (središnja Ukrajina, Kijev)

•  Nastavlja se i napredovanje ruskih trupa u pravcu Poltave, opsada Sumija i Černigova. Prema nekim informacijama, zastoj u jurišu na navedena naselja vezuje se za zaostajanje (iz niza subjektivnih razloga) jedinica i formacija namenjenih za ovu svrhu sa dolaskom u rejon.

•  Na severnom sektoru Centralnog fronta – ruske trupe su napredovale do predgrađa Kijeva – Brovara i počele da formiraju „istočni“ front za blokadu grada. Danas ne očekujem pokušaje proboja direktno do Kijeva pre nego što se povuče i koncentriše dovoljno snaga. Najverovatniji se čini napad ruskih trupa na Borispolj sa ciljem da zauzmu ovaj najveći aerodrom i odseku Kijev od komunikacije sa jugoistočnim delom Male Rusije (duž autoputa Kijev-Lubni). Verujem da je ovu akciju moguće označiti kao najozbiljniji uspeh u toku jučerašnjeg dana.

Foto: Printscreen You Tube/Military101

Desna obala fronta:

•  Na njemu su i juče nastavljene žestoke borbe uz velike gubitke na obe strane. Ruske trupe su nastavile da šire i produbljuju prodor i na jug i na zapad. Na periferiji Kijeva nastavljene su borbe u oblasti okolnih naselja. Ruske trupe su presekle autoput Kijev-Žitomir i nastavile napredovanje kako bi presekle autoput Kijev-Bila Cerkva. Verujem da će glavni napori Oružanih snaga Ruske Federacije danas biti usmereni u ovom drugom pravcu. I shodno tome, i neprijatelj (shvatajući opasnost od potpune blokade Kijeva sa juga) će tamo pružiti najžešći otpor. Još jednom napominjem – borbe se vode u zoni naseljenih područja, ispresecanoj vikendicama i industrijskim zonama. Za napredovanje, takav ambijent predstavlja poteškoću i zahteva mnogo dodatnih snaga za kontrolu već pređenih teritorija. Ali nove snage dolaze - to znam sigurno.

Opšti zaključci:

I pored žestokog otpora Oružanih snaga Ukrajine i vojnih bataljona, kao i objektivnih poteškoća sa snabdevanjem, ofanziva Oružanih snaga Ruske Federacije se nastavlja na svim sektorima fronta. Komanda još nije u stanju da izbegne gubitke od dejstava mobilnih grupa neprijatelja na komunikacijama.

Glavne ofanzivne vojne operacije za danas će se voditi u oblasti istočno i zapadno od Kijeva, u Harkovu, u Donbasu i u regionu Zaporožja. Možda - blizu Poltave.
Neprijatelj će nastaviti da pruža žestok organizovan otpor u nadi da će prikovati ruske trupe boreći se protiv „tvrđava“ koje su namerno ostavljene okružene garnizonima (Harkov, Marijupolj, Sumi, Černigov, Volnovaha, verovatno Severodonjeck, Slavjansk i Kramatorsk) i pokušavajući da spreči potpuno opkoljavanje Kijeva. Istovremeno, protivnik će nastaviti da formira odbranu u Dnjepropetrovskoj oblasti i aktivnom mobilizacijom (na koju je bio veliki odziv), užurbano stvara što više jedinica „teritorijalne odbrane“.

- Danas očekujem nove operativne uspehe ruskih trupa, ali ne i stratešku prekretnicu u pravcu poraza glavnih grupacija Oružanih snaga Ukrajine.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 2 godine

A šta vam znači ova slika američkog vojnika ispred vozila (najverovatnije Dragoon) prilikom preraspoređivanja po Evropi? Kakve to veze ima sa rasporedom ruske vojske

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija