• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/B92

09.03.2022

17:51

OGROMNA PRETNJA DOLAZI IZ ČERNOBILJA! Nema opasnosti da će doći do eksplozije, ali zgrada mora BITI ZAPEČAĆENA zbog nečeg alarmantnijeg, a to nije moguće je su borbe u toku!

AP/Photo

Vesti

OGROMNA PRETNJA DOLAZI IZ ČERNOBILJA! Nema opasnosti da će doći do eksplozije, ali zgrada mora BITI ZAPEČAĆENA zbog nečeg alarmantnijeg, a to nije moguće je su borbe u toku!

Podeli vest

Energoatom saopštio je da bi prekid distribucije strujom u nuklearci Černobilj mogao dovesti do ispuštavanja radioaktivnih supstanci u vazduh

Struja je potrebna da se 20.000 istrošenih šipki nuklearnog goriva ohladi u velikom spremniku u skladištu blizu reaktora 1 i 3. Postoje rezervni generatori koji to mogu činiti nekoliko dana. Ako ne dođe ponovo do uspostave električnom energijom, nema opasnosti da će doći do eksplozije, ali će voda postupno početi da isparava i para mogla bi biti radioaktivna.

"Svaka čestica pare trebalo bi da se zadrži unutar zgrade. Mala je opasnost od ispuštanja radioaktivnih supstanci u okolinu i druge delove Ukrajine ili Belorusije. Mislim da ne bi došlo do oslobađanja radijacije jer bi trebalo puno vremena da voda ispari. Istrošeno gorivo čuva se u modernoj zgradi koja bi trebalo biti zapečaćena", rekla je profesorka Kler Korkhil sa Univerziteta Šefild.

Korkhil je dodala da bi bilo opasno za ljude da uđe u zgradu, ali da će vrlo malo radijacije, ako uopšte procuri u okolinu.

 

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je saopštenje kojim je želela da umiri situaciju nakon informacije da je došlo do prekida udistribuciji strujom nuklearke Černobilj.

"Nestanak struje nema uticaja na sigurnost nuklearke. Zbog vremena koje je prošlo od nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine, toplotno opterećenje skladišta potrošenog nuklearnog goriva dovoljno je za učinkovito hlađenje bez potrebe za električnom energijom", naveli su u saopštenju.

Petro Kotin, čelnik državne nuklearke Energoatom u Zaporižju, rekao je da je nivo radijacije u Zaporižju - na normali. Podsetimo, radioaktivne supstance bi mogle biti oslobođene iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

Elektrana nije u stanju da hladi nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom, saopštila je ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom".

"Popravka vodova i vraćanje struje u elektranu koju su zauzele ruske trupe, nisu bili mogući jer su borbe u toku", navodi se u saopštenju te kompanije,

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko je prethodno rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe.

On je rekao i da Ukrajina, takođe, nema kontrolu nad onim što se dešava u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je, kako kaže, smešteno 400 ruskih vojnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE!

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija