• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

12.03.2022

07:00

INTERVJU DRAGANA MITROVIĆ, PROFESORKA FPN: Zapadne sankcije protiv Rusije neće rešiti rat, samo će urušiti svetsku privredu

Privatna arhiva

Vesti

INTERVJU DRAGANA MITROVIĆ, PROFESORKA FPN: Zapadne sankcije protiv Rusije neće rešiti rat, samo će urušiti svetsku privredu

Podeli vest

Doći će do katastrofe u mnogim ekonomijama, a svi će imati niže stope rasta i inflaciju kakvu niko na Zapadu ne pamti. Srbija u političkom i vojnom smislu treba da se drži neutralno

Sankcije, koje su suštinski odraz nemoći Zapada prema Rusiji, neće zaustaviti rat, niti doneti rešenje, ali će zato doprineti rekordnom skoku cena energenata, žitarica, mnogih metala i usporiti oporavak svetske privrede. Srbija u političkom i vojnom smislu treba da se drži neutralno, kao i do sada.


Ovo kaže Dragana Mitrović, profesorka Fakulteta političkih nauka, koja ističe da stav naše države treba da poštuju svi spoljni faktori. Prema njenim rečima, pregovorima se neće stići do kraja rata u Ukrajini, već, nažalost, samo vojnim akcijama, a sve to izazvaće jako spor oporavak svetske privrede. Mitrovićeva u intervjuu za Informer ocenjuje da će posledice po našu ekonomiju biti 'nepovoljne, ali umerene'.

Umerene posledice

Posledice rata u Ukrajini po našu ekonomiju biće nepovoljne, ali umerene

- Srbija može i treba da pruži humanitarnu pomoć i utočište izbeglicama iz Ukrajine. U političkom i vojnom smislu treba da se držimo neutralno, uzdržano i odmereno, kao i do sada. Naša pozicija jeste realna i racionalna, što bi trebalo da poštuju svi spoljni faktori. Sankcije, koje su odraz nemoći i odsustva prave politike Zapada prema Rusiji, neće zaustaviti ovaj rat, niti doneti rešenje bilo čega, ali će sasvim sigurno doprineti rekordnom skoku cena energenata, žitarica, mnogih metala, poremetiti lance proizvodnje i trgovine i značajno usporiti oporavak svetske privrede koja je pogođena i korona-krizom. Rast inflacije, uz odsustvo privrednog rasta, dovešće do stagflacije u mnogim ekonomijama, dok će sve zemlje imati niže stope rasta i inflaciju kakvu niko na Zapadu ne pamti. Po našu ekonomiju, posledice će biti nepovoljne, ali umerene.


*Do kada će trajati rat u Ukrajini?

Putin se okreće Kini

Budući da je Rusija danas, jednovremeno kada i Kina, podvrgnuta tzv. strateškom pritisku SAD i saveznika, intenziviranje dugoročne saradnje nameće se kao racionalna i povoljna opcija

- Teško je precizirati, budući da smatram da se pregovorima neće stići do kraja rata, već samo vojnim akcijama. Nažalost, ne postoji spremnost SAD, a u velikoj meri ni EU, da izađu u susret godinama isticanim ruskim inicijativama da se gradi zajednička bezbednost od 'Lisabona do Vladivostoka' i drugim sličnim predlozima. Niko nije bio spreman da uvaži proteste Moskve zbog razmeštanja raketnih sistema u bivšim sovjetskim bazama u Rumuniji i Bugarskoj, a koje su tamo navodno zbog Irana. Ignoriše se sve, pa i poslednji zahtevi upućeni administraciji predsednika SAD Bajdena da se pisanim garancijama osigura bezbednost Ruske Federacije od eventualnog nuklearnog napada sa ukrajinske teritorije ukoliko bi ta zemlja postala članica NATO pakta...


* Mislite da Rusija neće odustati?


- Rusija je kao velika sila procenila da joj na raspolaganju stoji i vojni način kako bi na terenu ostvarila poziciju koja bi joj garantovala bezbednost i zadovoljavajuću geopolitičku poziciju, a naročito kako bi zaštitila rusko i drugo stanovništvo koje govori ruski jezik, a koje je u regionu Donbasa bilo pod neprekidnim ratnim dejstvima od strane sopstvene države, tj. Ukrajine. Rusi su van ovih teritorija bili podvrgnuti asimilaciji, nasilju, kršenju političkih i ličnih prava i sloboda. Rusija je, nema sumnje, svesno ušla u rizik ovakve akcije i njenih međunarodnopravnih, političkih, međuetničkih i ekonomskih posledica. U takvoj situaciji, uz nastojanje da izbegne razaranja civilne infrastrukture i iznad svega, civilne žrtve, ruski vojni učinak je neminovno sporiji nego što su mnogi očekivali. Teško je verovati da ruska strana, kako čujemo, nije poznavala kapacitet ukrajinske armije, kao i da primenjuje navodno zastarele koncepcije. Teško je, takođe, zamislivo da će se Rusija povući i prekinuti vojna dejstva sve dok Kremlj ne zaključi da su ciljevi potpuno postignuti. Ukrajinski predsednik, u raljama zapadnih 'pomagača' koji vode 'proksi rat' sa Rusijom, oligarha i neonacista, teško da ikada samostalno nastupa, pa je i kao pregovaračka strana upitan.


* Šta je rešenje krize?


- Vreme za najbolje rešenje je prošlo, mnogo se tragičnih procesa i događaja zbilo. Sada imamo u Evropi rat, tragediju, stradanja, propagandu, nasilje nad ličnim slobodama i pravima, kao i proces uspostavljanja novih odnosa ravnoteže moći između velikih sila putem rata. Iz iskustva znamo da rane posle ovakvih prelomnih i nasilnih događaja, u ovom slučaju između Rusije i Ukrajine, EU i Rusije, SAD i Rusije, sporo zaceljuju i da procesi uspostavljanja pokidanih veza sporo teku i izuzetno dugo traju.

Do kada će trajati rusko-ukrajinski sukob?

U ovom momentu teško je precizirati, budući da smatram da se pregovorima neće stići do kraja rata, već vojnim akcijama. Nažalost, ne postoji spremnost SAD, a u velikoj meri ni EU, da izađu u susret godinama isticanim ruskim inicijativama da se gradi zajednička bezbednost od „Lisabona do Vladivostoka“ i drugim sličnim predlozima, protestima Moskve zbog razmeštanja raketnih sistema u bivšim sovjetskim bazama u Rumuniji i Bugarskoj – koje su tamo navodno zbog Irana- , pa do skorašnjioh zahteva upućenih administraciji predsednika SAD Bajdena da se pisanim garancijama osigura bezbednost Ruske Federacije od eventualnog nuklearnog napada sa ukrajinske teritorije, ukoliko bi ta zemlja postala članica NATO-a.

Uostalom, SAD i zapadnoevropski NATO saveznici su godinama obmanjivali svet o tome da Gorbačovu nisu obećali da će trupe NATO pakta ostati u granicama Zapadne Nemačke, tj. tamo gde su se zatekle u momentu raspada SSSR-a i Varšavskog pakta, te da se „ni za pedalj“ neće širiti na istok, zbog čega se sovjetska strana i saglasila sa ujedinjenjem Nemačke i pristala da povuče svoje trupe. Кada je sa ovih dokumenata skinuta oznaka tajnosti i kada su se pojedini istraživači sa njima upoznali i pisali o tome, političke elite, mediji, a i ogromna većina naučnika iz zapadnog sveta ostali su trajno „neinformisani“ i nezainteresovani za ove činjenice i nastavili su da cinično i arogantno dezinformišu svetsku javnost smatrajući je konzumentom bez kriterijuma, razuma i dostojanstva. U isto vreme, tokom dve decenije od dogovora, NATO se neprekidno širio ka granicama Ruske Federacije, i to ne sam uključivanjem bivših članica Varšavskog pakta, već i država koje su nekada činile SSSR. SAD i EU su se opredelile, svaka iz svojih razloga, da negiraju status Ruske Federacije kao velike sile, koja, kao i ostale, ima svoje sfere interesa, i na svaki način prvenstveno štiti svoju bezbednost, nastojeći da je izoluju, omalovaže, geopolitički okruže, ekonomski iscrpe i ometu u tehnološkoj transformaciji, rastu ekonomije i podizanju životnog standarda i na kraju, da je ekonomski unište, pritom joj negirajući istorijska prava, pa čak i pravo na istorijsko sećanje.

Postoji snažno nastojanje da sve što Rusija čini bude proglašeno za nasilno, autoritarno, „imperijalno“ u negativnom kontekstu, dok osvrt na uporedne imperijalne istorije Rusije i zapadnih sila daje drugačiji pogled na tu istoriju i njene ishode.

Iz ugla Rusije, koja je kao velika sila i nastavljač države koja vekovima postoji kao takva, procenila da joj na raspolaganju stoji i vojni način kako bi na terenu ostvarila poziciju koja bi joj garantovala bezbednost i zadovoljavajuću geopolitičku poziciju, a pre svega kako bi zaštitila rusko i drugo stanovništvo koje govori ruski, a koje je u regionu Donbasa bilo pod neprekidnim ratnim dejstvima od strane sopstvene države, tj. Ukrajine, a van ovih teritorija podvrgnuto asimilaciji, nasilju, kršenju političkih i ličnih prava i sloboda - svesno ulazeći u rizik ovakve akcije i njene međunarodno-pravne, političke, međuetničke i ekonomske posledice. U takvoj situaciji, uz nastojanje ruske armije da izbegne razaranja civilne infrastrukture i iznad svega, civilne žrtve, ruski vojni učinak je neminovno sporiji no što su mnogi očekivali. Teško je verovati da ruska strana, kako čujemo, nije poznavala kapacitet ukrajinske armije, kao i da primenjuje navodno zastarele koncepcije. U svakom slučaju, teško je zamislivo da će se Rusija povući i prekinuti vojna dejstva dok Кremlj ne zaključi da su ciljevi postignuti. Ukrajinski predsednik, u raljama zapadnih „pomagača“, preko čije zemlje vode proksi rat sa Rusijom, oligarha i neonacista, teško da ikada samostalno nastupa, pa je i kao pregovaračka strana upitan.


* Da li će Putin zbog sankcija Zapada sasvim da se okrene Kini?


- Postoje analize koje pokazuju da neki savetnici u okruženju ruskog predsednika smatraju da je okretanje ka Aziji, a  najpre Kini, najbolja i sigurna opcija, barem na srednji rok, budući da je Zapad odbio sve ruske inicijative i predloge i da je u dokumentima NATO pakta proglašena za neprijateljsku silu, dok se protiv nje godinama vodi propagandni rat sa puno elemenata rasne mržnje. Kada kažemo „rasne“, treba da imamo na umu da se ovaj termin ne koristi samo da bi se opisali odnosi diskriminacije prema ljudima druge boje kože, već i prema svakom drugačijem u verskom, etničkom, kulturnom smislu. Sa druge strane, Rusija je kao ogromna evroazijska država odavno, osim ka Evropi, okrenuta i ka Centalnoj Aziji, svojoj tradicionalnoj zoni uticaja, dok je kao globalna sila prisutna i na Pacifiku, Arktičkom krugu, jugoistočnoj Aziji, Latinskoj Americi, Africi. U istorijskom smislu, Rusija se pokazala kao država sposobna da se mnogo puta ponovo uzdigne i povrati veličinu, moć i mesto u globalnim razmerama. Koliko je imala uspeha u tome govori i pogled na kartu sveta. Budući da je danas, jednovremeno kada i Narodna Republika Kina,  podvrgnuta tzv. strateškom pritisku SAD i saveznika, intenziviranje već izuzetno sadržajne i strateški usmerene dugoročne saradnje u brojnim ključnim oblastima, nameće se kao veoma racionalna i povoljna opcija. Ove dve države već dve decenije sarađuju osim bilateralno,  i u okviru Šangajske organizacije za saradnju, grupacije BRIKS, Istočnoazijskog samita, APEK-a i brojnih drugih foruma. Ono što predstavlja granicu za razvoj saradnje koja bi obema obezbedila željeni nivo bezbednosti je neposedovanje najnaprednije tehnologije u nekim od ključnih grana infomratičko komunikacionog sektora, u kojima obe zemlje zavise od uvoza iz SAD i saveznika. U geopolitičkom smislu, postoji strateško razumevanje, ali teško da će između njih ikada doći do vojnog savezništa zbog razlika u političkim i ekonomskim sistemima i spoljno-političkim ciljevima, kao  i istoriji. Iako će se saradnja razvijati i produbljivati, kao i usklađeno nastupanje na regionalnoj i globalnoj sceni, a naročito u okviru OUN, nijedna od njih neće dozvoliti da ta saradnja preraste u zavisnost od druge strane.

Zapad ignoriše Moskvu

Pregovorima se neće stići do kraja rata, već vojnim akcijama. Nažalost, ne postoji spremnost SAD, a u velikoj meri ni EU, da izađu u susret godinama isticanim ruskim inicijativama da se gradi zajednička bezbednost


* Postoji li nešto što bi kočilo tu saradnju?


- Iako će se saradnja razvijati i produbljivati, nijedna od njih neće dozvoliti da ta saradnja preraste u zavisnost od druge strane. Ono što predstavlja granicu za razvoj saradnje koja bi obema obezbedila željeni nivo bezbednosti jeste neposedovanje najnaprednije tehnologije u nekim od ključnih grana informatičko-komunikacionog sektora, u kojima obe zemlje zavise od uvoza iz SAD i sa Zapada.
 

SAD i Zapad obmanjuju svet

Šta je zapravo izazvalo sukob u Ukrajini?
- SAD i zapadnoevropski NATO saveznici su godinama obmanjivali svet o tome da Gorbačovu nisu obećali da će trupe NATO ostati u granicama Zapadne Nemačke, tamo gde su se zatekle u momentu raspada SSSR-a, te da se 'ni za pedalj' neće širiti na Istok, zbog čega se sovjetska strana saglasila s ujedinjenjem Nemačke i povukla trupe. Kada je s ovih dokumenata skinuta oznaka tajnosti, političke elite, mediji i većina naučnika iz zapadnog sveta ostali su trajno 'neinformisani'...
* Vi, dakle, mislite da je do sukoba dovela politika Zapada?
- Vidite, NATO se širio ka granicama Rusije, i to ne samo uključivanjem bivših članica Varšavskog pakta, već i država koje su činile SSSR. Pritom, SAD i EU negiraju status Rusije kao velike sile, koja kao i ostale sile ima sfere interesa i na svaki način prvenstveno štiti svoju bezbednost. Zapad nastoji da izoluje Rusiju, da je geopolitički okruži, ekonomski iscrpi i, na kraju, ekonomski uništi. Postoji snažno nastojanje da sve što Rusija čini bude proglašeno za nasilno, autoritarno, 'imperijalno' u negativnom kontekstu, dok osvrt na uporedne imperijalne istorije Rusije i zapadnih sila daje drugačiji pogled na istoriju i njene ishode.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija