• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

11.03.2022

22:34

MILIJARDA EVRA ZA ORUŽJE! U Parizu EU povećala izdvajanja za Ukrajinu!

Tanjug/AP

Vesti

MILIJARDA EVRA ZA ORUŽJE! U Parizu EU povećala izdvajanja za Ukrajinu!

Podeli vest

Najkonkretnije dostignuće dvodnevnog samita šefova država ili vlada EU u Parizu je što su za 500 miliona evra povećali pomoć u oružju Ukrajini, koja se tako popela na milijardu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naglasio da se u ovom treškom trenutku skicira budućnost EU. Poručio je da su osmišljeni koraci ka strateškoj autonomiji EU i naglasio da je EU pokazala jedinstvo u proglašavanju sankcija bez presedana Rusiji i pružanju humanitarne i vojne pomoći Ukrajini. Mnogo lepih reči o Ukrajini je izrečeno, ali njihov zahtev da ubrzanom procedurom uđu u EU, još uvek je na stolu. A da neće biti prečica, potvrdio je i francuski predsednik Makron:

- Ukrajini je otvoren put ka našoj Evropi, a Evropska komisija će dati mišljenje kao što to predviđaju ugovori.

Šarl Mišel je naglasio da EU ima ogromnu zavisnost od ruskih fosilnih energenata i da je namera da se toga oslobode.

- Pre dve sedmice smo se probudili u drugačijoj Evropi i drugačijem svetu - rekao je Mišel i naglasio da je "rođenje evropske odbrane formalno započeto na ovom samitu".

- Na ovom mestu koje je toliko ispunjeno istorijom, ispisuje se u ovom trenutku budućnost Ukrajine, ali i EU, i naših demokratija - poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen, istakavši da način odgovora na rusku invaziju odlučuje i sudbinu evropskog kontinenta.

Foto: Reuters

Srednjoročni plan koji je iznela Fon der Lajen je da se EU oslobodi ruskih fosilnih goriva i strateški ulaže u obnovljive izvore energije. Sredinom maja predložiće alternative do 2027. za ruski gas i naftu. Navela je i da će se EU u sledećim mesecima koncentrisati na to kako da ojača odbranu.

Istovremeno je naglasila da se priprema četvrti paket sankcija koji će još više izolovati Rusiju, a pozdravila je i evropsku solidarnost u prihvatu više od dva miliona ukrajinskih izbeglica.

Foto: Tanjug/AP

Domaćin, francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da ruski napad na Ukrajinu predstavlja tragični zaokret u evropskoj istoriji, da je pozicija EU jasna, uz odlučnu osudu ruske agresije i neviđenu podrška Ukrajini.

- Mi Evropljani ne vodimo rat protiv Rusije, ali dajemo podršku Ukrajini koja brani demokratske vrednosti - rekao je Makron.

U sledećim mesecima, prema njegovim rečima, treba da se razmotri kako da se u širem smislu reorganizuje Evropa koja se suočila sa mnogim izazovima, kao što su hegemonizam, politički islam, rusko nadiranje i kineski uticaj.

Neki posmatrači sa strane su istovremeno zamerili organizatorima što je ovakav samit, u ratna vremena, kada ljudi stradaju u ratu, priređen u tako glamuroznom okruženju, među zidovima optočenim zlatom.

Učesnici su deklaracijom osudili ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu koja predstavlja flagrantno kršenje Povelje UN, naglasili da Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za rat i stradanje civila i pozdravili odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milanccche

pre 2 godine

Da li vi shvatate da Evrope neće biti uskoro,onakve kakve je znamo,a naseliće je migranti.Vi shvatate,ili se pravite da se to ne oseća u vazduhu,ali atomska će biti upotrebljena

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija