• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. S.

14.03.2022

07:00

(FOTO) SRBIJO, GLEDAJ I NE MEŠAJ SE! EU U HAOSU ZBOG SVOJIH SANKCIJA! Panika, poskupljenja, redovi i nestašice širom kontinenta!

Informer DN

Vesti

(FOTO) SRBIJO, GLEDAJ I NE MEŠAJ SE! EU U HAOSU ZBOG SVOJIH SANKCIJA! Panika, poskupljenja, redovi i nestašice širom kontinenta!

Podeli vest

Cene goriva i hrane u Evropi nastavile su da nezaustavljivo rastu iz sata u sat, što je posledica sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji zbog rata u Ukrajini! Ispostavilo se ono što su mnogi strani stručnjaci i upozoravali, a to je da će EU 'blokadom Rusije' samu sebe ekonomski uništiti

Širom kontinenta zavladala je neviđena panika među stanovništvom zbog poskupljenja goriva i hrane. Cene na pumpama menjaju se iz sata u sat. Zatvaraju se fabrike u Austriji i Nemačkoj, a radnici ostaju bez posla. U Bugarskoj litar ulja košta čak 4,7 evra, što je čak triput skuplje nego u Srbiji.

Zalihe na minimumu

I dok hrana u celoj Evropi poskupljuje, dramatično se smanjuju zalihe jestivog ulja, mesa, mleka, brašna, šećera, soli... Najteža situacija je trenutno u Bugarskoj. Tamo se u redovima pred prodavnicama satima čeka da bi se kupile osnovne životne namirnice!?! Jedan stariji Bugarin (77) preminuo je u subotu u Burgasu dok je više od tri sata čekao u redu da kupi ulje. Čovek je umro baš kada je konačno stigao do paleta sa zejtinom. Bugari su ogorčeni što država ne uvodi nikakve ekonomske mere kako bi im pomogla da prebrode krizu. Prosečna plata u Bugarskoj iznosi oko 600 evra, dok je u Srbiji ona 634 evra.

ZAPAD OTEO RUSIMA POLOVINU ZLATNIH I DEVIZNIH REZERVI, MOŽE LI RUSIJA TO PREŽIVETI?! Moskva tvrdi da MOŽE, odgovor je već aktiviran..

Cene su drastično skočile i u susednoj Rumuniji, gorivo na pumpama prelazi sve rekorde i košta više od 2,2 evra za litar, dok je litar jestivog ulja 15 leja ili tri evra. U Mađarskoj se zejtin može kupiti za nešto manje od tri evra za litar, dok je kilogram belog hleba čak 1,3 evra!?!

Zatvaraju fabrike

Na zapadu Evrope situacija je takođe katastrofalna, pa tako u Francuskoj litar ulja košta neverovatnih 3,8 evra, što je 451 dinar, u Italiji je ista namirnica 2,3 evra ili 270 dinara, dok je u Velikoj Britaniji skoro pet evra, odnosno preračunato u našu valutu -  547 dinara za litar!?!

MUDŽAHEDINI I TERORISTI SU DOBRODOŠLI, NE I PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Dodik jasan, to je atak muslimanskog Sarajeva na Srpsku - NEĆE PROĆI!

Posle divljanja cene goriva, koje je protekle nedelje bilo najdrastičnije u Austriji, gde je litar dizela već prešao tri evra, u ovoj državi zatvaraju se i prve fabrike zbog previsoke cene gasa. 

Dojče banka napustila Rusiju, ostaje bez 1,4 milijarde evra!

Najveća nemačka banka Dojče bank priključila se sankcijama protiv Rusije, objavivši u petak na svom sajtu da će u procesu gašenja svog poslovanja tamo izgubiti čak 1,4 milijarde evra. 
Ova banka takođe ima i tehnološki centar u Rusiji, koji zapošljava 1.500 stručnjaka. 
Samo dan pre odluke o povlačenju, generalni direktor Dojče banke rekao je da mu ne pada na pamet da uvodi sankcije Rusiji jer bi to bilo 'samoubistvo banke'!?!

Fabrika papira u mestu Bruk an der Mur, koja zapošljava oko 400 radnika, odlučila je da privremeno obustavi rad jer nema gasa. Na sve ovo, brojni Austrijanci se smrzavaju jer su distributeri gasa jednostrano raskinuli ugovore zbog previsokih cena ovog energenta na svetskom tržištu.

Štednja goriva

Zbog rasta cena električne energije u Nemačkoj najveća čeličana "Leh-Štalverke" u bavarskom gradiću Majtingenu obustavila je proizvodnju, a kompanija je saopštila da "ekonomski uopšte nije izvodljivo" da radi!?! "Leh-Štalverke" godišnje proizvede više od milion tona građevinskog materijala i troši energiju koliko i grad od 300.000 stanovnika. Samo u proizvodnim pogona ove čeličane bez posla je ostalo više od 1.000 radnika.

VAŠINGTON PRETI KINI, NE SMETE POMOĆI RUSIJI NI NA KOJI NAČIN, U SUPROTNOM... Peking odgovara da će zaštiti i svoje kompanije i ljude...

Pored problema sa strujom, Nemačka se već danima suočava sa rastom cena goriva, pa se razmatra na koji bi način mogla da se smanji potrošnja goriva. Neki od predloga su znatno smanjenje ograničenja brzine na svim putevima, kao i prebacivanje na rad od kuće, ali i uvođenje dana u mesecu ili nedelji 'bez automobila', pominje se čak i vožnja po par-nepar sistemu, odnosno da jedan automobil možete da vozite svakog drugog dana. 

Predložene mere podrazumevaju ograničenje brzine na autoputevima na 100 km/h, na otvorenom putu na 80 km/h, a u gradskim zonama na 30 km/h. Osim ograničenja brzine, tu su i drugi predlozi, pa se čak predlaže i delimično obustavljanje avio-saobraćaja, odnosno prebacivanje putnika s domaćih letova na železnički prevoz.


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GRADA

pre 2 godine

Litar ulja u Londonu u Sainzberi samoposlugama kostava 1.09 Funti odnosno 151 dinar. Donosenje (ako narucite preko limita) je besplatno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija