• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.03.2022

18:33

PREVRAT U MOSKVI, TO JE POSLEDNJA NADA ZAPADA, VOJNO NE MOŽE ODGOVORITI? Da li su Evropaljni spremni da se žrtvuju, mogu li istrpeti više od Rusa?!

Vesti

PREVRAT U MOSKVI, TO JE POSLEDNJA NADA ZAPADA, VOJNO NE MOŽE ODGOVORITI? Da li su Evropaljni spremni da se žrtvuju, mogu li istrpeti više od Rusa?!

Podeli vest

Nakon svakog oružanog sukoba mora se pregovarati. A oni su pokazali da nemaju odgovor, istovremeno zalupivši vrata za bilo kakav dogovor sa Rusijom. Evropa je u problemu. Mnogo većem nego što se na prvi pogled čini. I panika koja se može detektovati taj problem čini većim

Međunarodne sportske organizacije hitro su reagovale. Ruski timovi ekspresno su suspendovani ili izbačeni iz raznih takmičenja. Nogu su „povukle" FIFA i UEFA. Gde je sada ono obrazloženje Tomasa Baha kako politici nije mesto u sportu i kako iza lobiranja o prijemu Kosova (pod tim imenom) u Međunarodni olimpijski komitet stoji samo iskrena želja da se takmičarima omogući nastup?

Uostalom, po kom osnovu sada FIFA i UEFA izbacuju iz Lige Evrope moskovski Spartak? Ako je do logike, imadoše i ranije razloga da slično postupe, FIFA je to recimo mogla učiniti sa reprezentacijom SAD, piše Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku. 

Njegovu analizu dešavanja u Ukrajini i kakve su pozicije Moskve, a kakve Zapada, prenosimo u celini!!!

Sankcije kao odraz panike

Reakcija zapadnih država protiv Rusije, koja se brzo prenela na gotovo sve sfere, uključujući i sport, na prvi pogled deluje brutalno. Sankcije, zabrane letova, isključivanje dela bankarskog sektora iz sistema Svift, privremeno „izbacivanje" iz Saveta Evrope, zabrane emitovanje RT i Sputnjika…

Ipak, ono što se na prvi pogled čini kao brutalnost, nije odraz bilo čega drugog do - panike! Zapad je šokiran, panika je posledica prvobitnog šoka, a u ponašanju evropskih država to se najbolje vidi. Zato se sada hvataju svega što im je „pod rukom", ceh je tako platio i moskovski Spartak.

INFORMACIJE O PADU LETECILE U ZAGREBU KONTRADIKTORNE! Mediji: Hrvatska pokazala koliko je SLABA i da nema PVO sisteme!

Međutim - ključnog odgovora nema: šta dalje u Ukrajini i kako dalje sa Rusijom? Ako im je stalo do se suprotstave Rusiji, onda su trebali vojno da odgovore.

Čemu služi NATO? Zašto tolike investicije u ukrajinske vojne snage, njihovo opremanje i naoružavanje prethodnih godina? Zašto tolike vojne vežbe na ruskim granicama, preleti i plovidbe, provokacije i izazivanja?

Foto: Tanjug

BRUTALNA ANALIZA SITUACIJE U UKRAJINI I POSLEDICA PO ZAPAD Dušan Proroković, IMP

Ako im je stalo da se dogovore sa Rusijom, onda su trebali da nastave pregovore. Bolje pre eskalacije vojnog sukoba, bilo je nekoliko šansi za tako nešto, ali moglo se pokušati sa diplomatskim inicijativama i nakon eskalacije. Čemu svi razgovori Makrona, Šolca, pa i samog Bajdena sa Putinom, Lavrovim? Zašto onoliko detaljisanja o „paketima iz Minska" i statusu Donbasa? Sada su ostali i bez odgovora i bez dogovora.

Nadaju se prevratu u Moskvi

Cela strategija počivala je na neprestanom iscrpljivanju ruskih snaga i odvraćanju ruske pažnje, uz nadanje da će to u jednom trenutku, nekada u budućnosti, stvoriti preduslove za izvođenje prevrata u Moskvi.

Nada umire poslednja, a dok nada živi, Lavrova je trebalo zamajavati kako se dogovoreno u Minsku i potom verifikovano rezolucijom Saveta bezbednosti - nikada ne primeni (otprilike, po istom modelu kao i ovo naše sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji), Šojgua iritirati gomilanjem trupa na Baltiku, naizgled nehotičnim uplovljavanjima u teritorijalne vode u crnomorskom akvatoriju i povredama vazdušnog prostora, a Putinov rejting kruniti stalnim granatiranjem Donjecka i Luganska, povremenim pešadijskim akcijama i suštinskim pokazivanjem da on tu ne može učiniti apsolutno ništa.

Usput, unutar naroda u Ukrajini, uz Beloruse najbližeg mogućeg Rusima, postepeno konstruisati sve šire grupe ekstremnih „anti - Moskalja", spremnih da žrtvuju sve samo da napakoste Rusiji.

Nespremni za sopstveni scenario

Prethodnih dva meseca govorilo se o eventualnoj ruskoj intervenciji, i u SAD i u Evropi, i sa zvaničnog nivoa i kroz medijske špekulacije, čak su i preduzimane simulacije kojima je trebalo potvrditi da se radi o ozbiljnoj pretnji (povlačenje diplomata u Lavov), ali niti je to bilo do kraja uverljivo (predsednik Ukrajine lično je nekoliko puta demantovao te informacije), niti su se izgleda spremali za takav scenario. Da jesu, ne bi sada paničili!

ŠEF IZRAELSKE TAJNE SLUŽBE POSLAO PORUKU PUTINU! Pred vama je poslednja i presudna bitka, AKO JE IZGUBITE - novu NEĆETE IMATI!

Primena ove strategije bila je progresivna, nadograđivana je pokušajima destabilizacije Belorusije i Kazahstana, uključivala intenziviranje aktivnosti na južnom Kavkazu, u Moldaviji i na Balkanu, a od dolaska Bajdena na vlast i retorika se značajno promenila. Eskalacija se, a to će vreme potvrditi ili demantovati, verovatno još mogla izbeći čak i nakon Putinove odluke o priznavanju DNR i LNR.

Ali, usledio je Blinkenov pisani odgovor šefu ruske diplomatije da SAD ne planiraju bilo kakve razgovore o dokumentu iz 2021. godine, strateškoj stabilnosti, međusobnom garantovanju bezbednosti i novoj bezbednosnoj arhitekturi Evrope.

U prevodu, mi nastavljamo po starom, primenjujemo staru strategiju, a zbog odluke o DNR i LNR progresija se nastavlja, slede nove sankcije, nova zamajavanja Lavrova, nova iritiranja Šojgua. U zapadnoj računici, i pored svega, izgleda je ipak preovladavao stav da Putin neće toliko rizikovati!

Dve velike mane

Mere koje se sada neselektivno preduzimaju (izuzimajući dozvoljavanje nekim ruskim bankama da ostanu u sistemu međunarodnog plaćanja), imaju u osnovi dve velike mane. Prva je što na svaku od njih ruska strana može delovati recipročno. Nema ruskih medija na zapadu, neće biti ni zapadnih u Rusiji.

Nema ruskih aviona u vazdušnom prostoru evropskih zemalja, neće biti ni evropskih aviona u ruskom vazdušnom prostoru… Od Londona do Seula sada će se leteti preko Aljaske, a od Frankfurta do Singapura preko Saudijske Arabije.

POSLANICA RUSKE DUME DALA INTERVJU ZA INFORMER Natalija Poklonska otvorila dušu i progovorila o pretnjama ubistvom

Druga je što će zbog svega ovoga i Evropa pretrpeti velike gubitke. Najpre će se to videti u ceni energenata, delimično i hrane. Završena je „era jeftinog gasa", samim tim u pitanju je i konkurentnost pandemijom izranjavane evropske privrede na globalnom tržištu, a na „pijaci" prehrambenih proizvoda od male pomoći biće i tradicionalno izdašne subvencije poljoprivrednicima. Treba li podsećati da će ovakav rasplet ubrzati i pospešiti inflaciju.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Da li su građani evropskih država spremni na tako nešto? U ovakvim „pozicionim bitkama" koje se ne vode oružjem pobeđuje strana koja je više spremna na žrtvu. Koliko su prosečni Evropljani spremni da žrtvuju zarad Ukrajine? Prvi odgovor na ovo pitanje postaće jasniji na jesen, kako se bude bližila nova „grejna sezona".

Kriza će dugo trajati

U svakom slučaju, brzog završetka ove krize nema. Ona će još dugo trajati i pošto se ključne vojne operacije okončaju.

Uglavnom, za kolektivni Zapad predvođen Sjedinjenim Državama „ukrajinska partija" predstavljala je geopolitičku utakmicu, sa ciljem ograničavanja ruskog uticaja.

Za Rusiju, tokom osam godina, to je preraslo u „životno pitanje". Usled niza loših procena i zbog neupitnog „prepuštanja sopstvene sudbine" u Bajdenove ruke, Evropa je sebe dovela u katastrofalnu poziciju. Usled početnog šoka, a zatim i paničnom reakcijom, ta pozicija dodatno je pogoršana.

Nakon svakog oružanog sukoba mora se pregovarati. A oni su pokazali da nemaju odgovor, istovremeno zalupivši vrata za bilo kakav dogovor sa Rusijom.

RUSIJA POD SANKCIJAMA MOŽE GODINAMA, A ZAPAD? Džefri Saks: Baciti Moskvu na kolena jednostavno je nerealno, nemoguća misija...

To što su uspeli da izvrše pritisak na FIFA i UEFA i izbace moskovski Spartak iz Lige Evrope za dalja dešavanja neće im biti od koristi.

Evropa je u problemu. Mnogo većem nego što se na prvi pogled čini. I panika koja se može detektovati taj problem čini većim.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

sve to je jasno sportska mafija je jaka kao i farmaceutska i mnoge druge pravila su samo oravoslavnim narodima ,a katolici i drugi mogu da rade sta hoce nece biti sankcionisani dali je neki Amerikanac sankcionisan ybog dopinga

Pera

pre 2 godine

Bajden dolazi u evropu .. IDEALNA sansa da Tramp svrgne senilnog starca!!!

John

pre 2 godine

Nato vodi svet u smrt. Bajdena treba smeniti cim kroci na evropsko tlo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija