• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2022

07:00

EVROPLJANI NA IVICI NERAVA, DRŽAVE NIŠTA NE ČINE DA UBLAŽE EKONOMSKE POSLEDICE RATA U UKRAJINI!

Vesti

EVROPLJANI NA IVICI NERAVA, DRŽAVE NIŠTA NE ČINE DA UBLAŽE EKONOMSKE POSLEDICE RATA U UKRAJINI!

Podeli vest

Masovni protesti u EU zbog visokih cena goriva i hrane, Francuzi blokirali skladišta goriva dok država ne smanji porez na energente. U Nemačkoj otkazane na stotine letova zbog štrajka radnika obezbeđenja na aerodromima, Bečlije ostaju bez gradskog prevoza

Širom Evrope krenuli su prvi protesti zbog visokih cena hrane i goriva, koje su posledica uvođenja sankcija Evropske unije prema Rusiji! Prvi su se digli Nemci, a zatim i Francuzi i Italijani nezadovoljni zbog paprenih cena dizela, benzina, brašna, ulja, mesa i šećera, koje svakodnevno rastu. Avio-saobraćaj širom Nemačke od juče je totalno poremećen, otkazane su na stotine letova zbog štrajka zaposlenih u sektoru obezbeđenja.

Zaposleni traže veće plate jer im je zbog visokih cena hrane i goriva ugrožena egzistencija. Na aerodromu u Frankfurtu, Hamburgu, Štutgartu i Baden-Badenu radnici su napustili svoja radna mesta, dok u Minhenu, drugom po veličini aerodromu u Nemačkoj, štrajk traje od ponedeljka. U velikom problemu je i Francuska, gde su građani organizovali velike proteste zbog cene goriva. Demonstranti su blokirali skladišta goriva u Lorijentu i Brestu, a svoj bes zbog povećanja cena goriva pokazali su spaljivanjem kontejnera i paleta, obećavajući da će protestovati dok god država ne zamrzne domaći porez na naftne derivate.

Slična je situacija i u Tirani, gde narod protestuje jer država ništa ne čini da se ublaže ekonomske posledice posle sankcija EU uvedenih Rusiji.

Vrtoglav rast

U čak 12 evropskih država litar benzina skuplji je od dva evra, a visoka cena goriva i gasa vinula je u nebesa i vrednost namirnica, pa građani uspaničeno spremaju zalihe, što dovodi do nestašica i praznih rafova.

Visoka cena goriva ispraznila je ulice Beča. U ovoj zemlji vozači upozoravaju da će zbog visoke cene dizela da obustave javni saobraćaj, kao i prevoz đaka. Oni kažu da neće moći da obavljaju prevoz ukoliko još u ovom mesecu ne budu dobili pomoć. Zbog visoke cene goriva na benzinskim pumpama u Beču, koja je prošle nedelje bila preko 2,5 evra, a na pojedinim mestima i više od tri evra po litru, vlada opšti haos, a ulice u ovom gradu su puste. Izuzev u jutarnjem i poslepodnevnom špicu, gotovo da nema zastoja na ulicama u kojima je doskoro vladala uvek gužva. Visoka cena goriva, uz činjenicu da je u celom Beču uvedena naplata parkiranja, koja je ranije bila samo u određenim delovima grada, navela je Bečlije da dobro razmisle da li će da upale svoj automobil.

Bivši poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović kaže da je cena goriva postala ogroman problem građana u ovom gradu, pa tako i Srba koji tu žive i rade.

- Naravno da se poslednjih par dana primećuje da je na ulicama Beča sve manje vozila. Problem je što se osećaju posledice rata u Ukrajini i cene goriva drastično su skočile, u poređenju sa prošlom godinom, za više od 50 odsto. Veliki broj građana Beča više nije u stanju da napuni rezervoar. Aktuelna situacija je zaista teška i veliki broj porodica ovde nije u stanju da izdvaja toliko novca za gorivo. Ja konkretno razmišljam da neke relacije koje sam išao automobilom zaboravim i koristim prevoz ili idem pešice - kaže on.

Nema ulja za konzerve

Najveće nestašice hrane beleže se u Španiji, gde su rafovi u prodavnicama gotovo prazni. Španci u panici kupuju velike količine brašna i suncokretovog ulja, a iz straha od nestašica u ovoj zemlji proteklih dana zabeležena je ogromna navala na pileće meso i mlečne proizvode. Rafovi sa uljem u Španiji su opustošeni, a nestašica jedne od najznačajnijih namirnica je više nego očigledna! Kao da to nije dovoljno strašno, poseban problem pravi to što bez ulja nije moguće pakovati konzerviranu hranu poput tunjevine, sardina, pašteta... A Španija je vodeća evropska zemlja kada je proizvodnja konzerviranih namirnica u pitanju. To jasno ukazuje da će se nestašica ulja u Španiji i te kako osetiti i u drugim zemljama Evrope, jer hrane u konzervama neće biti dovoljno, a samim tim je i nemoguće praviti zalihe.

Ova zemlja je do sada uvozila suncokretovo ulje iz Ukrajine i taj uvoz pokrivao je čak 62 odsto potrošnje. Iako trgovci već danima naručuju dodatne količine ulja, nema novih isporuka, a pojedini supermarketi ograničili su njegovu prodaju na pet litara po osobi, za šta potrošači izdvajaju čak 18 evra.

Isto važi i za brašno, koje se trenutno teško nalazi u prodavnicama. Zabrinjava i izostanak isporuka žitarica i kukuruza iz Ukrajine u Španiji, zbog čega bi moglo doći do nestašice stočne hrane, a samim tim i do manje proizvodnje omiljene španske pršute.

Skuplji prevoz u Crnoj Gori

Značajno poskupljenje taksi i prevoznih usluga zbog cena goriva najavljuju i autobuski prevoznici u Crnoj Gori. U ovoj zemlji benzin je od juče skuplji za 16 centi, pa litar košta 1,78 evra. U Podgorici je jedna taksi firma već podigla cenu za 10 centi po kilometru. Iako je Hrvatska vlada donela odluku kojom fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje takse na dizel i benzin, do poskupljenja je ipak došlo. Osnovni benzin "evrosuper 95" od juče se na većini benzinskih pumpi prodaje po 1,72 evra, a evrodizel po 1,85 evra za litar.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija