• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

19.03.2022

22:30

MARIUPOLJ ZBRISAN SA LICA ZEMLJE? Ruska vojska prodire, Ukrajinci zovu Bajdena i Makrona upomoć! Deca umiru, a vojno rešenje TRENUTNO NE POSTOJI, teške scene uništenog grada...

Vesti

MARIUPOLJ ZBRISAN SA LICA ZEMLJE? Ruska vojska prodire, Ukrajinci zovu Bajdena i Makrona upomoć! Deca umiru, a vojno rešenje TRENUTNO NE POSTOJI, teške scene uništenog grada...

Podeli vest

Ruske snage danas su se približile opkoljenom Marijupolju. Sukobi su doveli do zatvaranja i velikih oštećenja na čeličani Azov, a lokalne vlasti traže dodatnu pomoć zapadnih zemalja

Pad Marijupolja, smatraju analitičari, označio bi veliki napredak za Ruse koji bi tako povezali Krim sa teritorijima koje drže ruski separatisti.

“Umiru deca, starci. Grad je uništen i zbrisan je s lica zemlje”, rekao je marijupoljski policajac Mihail Veršnin s ulice pune ruševina u videu upućenom zapadnim čelnicima čiju je autentičnost potvrdio Asošijeted pres.

"Obećali ste da će biti pomoći, dajte nam tu pomoć. Bajden, Makron, vi ste velike vođe. Budite to do kraja", poručio je policajac.

 

 

"Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je uništena", rekao je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič objasnio je da se najbliže snage, koje bi mogle da pomognu Marijupolju, bore s ruskom vojskom ili su pak predaleko.

"Trenutno ne postoji vojno rešenje za Marijupolj", smatra Arestovič.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija pokušava da izgladni stanovnike ukrajinskih gradova kako bi se pokorili, ali je istakao da će nastavak rata dovesti do velikih posledica i za Rusiju.

Ujedno je ponovno pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina na sastanak kako bi se krvoproliće zaustavilo.

"Došlo je vreme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravde Ukrajine, inače će troškovi Rusije biti toliko visoki da narednih nekoliko generacija neće moći ponovno da se uzdigne", rekao je Zelenski.

Agencija AP navodi da procene o broju poginulih ruskih vojnika variraju, ali da čak i najniže brojke govore o hiljadama. Rusija se prvi i jedini put oglasila tim povodom pre dve nedelje rekavši da je u borbama u Ukrajini poginulo 500 vojnika.

Inače, Rusija je danas prvi put iskoristila hipersoničnu raketu kojom su, kako su naveli, uništili podzemno skladište u kojem su se nalazili ukrajinski projektili i protivazdušna municija na zapadu Ukrajine.

Kinžal, kako glasi naziv te hipersonične rakete koju nose borbeni avioni MiG-31, prema ruskim izveštajima imaju domet do 2000 kilometara i lete deset puta većom brzinom od zvuka, naveo je AP.

Agencija prenosi izjave Ukrajinke Irine koja je danas čekala ukrcavanje u autobus u trijažnom centru u blizini moldavsko-ukrajinske granice.

Odlučila je da napusti dom u Nikolajevu nakon što je jaka eksplozija potresla zidove i probudila njenu kćer. "Možete li zamisliti strah koji sam doživela, ne za mene nego za svoje dete", rekla je ona.

Napade su danas pretrpjela i kijevska predgrađa, objavile su lokalne vlasti, poručivši da je Slavutič, koji se nalazi 165 kilometara severno od glavnog grada, "potpuno izolovan".

U petak, u Makarivu, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Kijeva, sedam osoba je poginulo, a pet ranjeno u minobacačkom napadu, objavila je kijevska policija i dodala da su u napadima uništene kuće i oštećene zgrade.

Guverner regije Zaporožja Oleksandr Staruk najavio je policijski čas od 38 sati nakon što je juče u dva raketna napada poginulo 9 osoba.

Ukrajinska policija objavila je i da je ruska vojska u poslednja 24 sata pucala na osam gradova i sela u Donjecku. Pogođeni su škola, muzej i trgovački centar, pri čemu je ubijeno i ranjeno desetak civila, a oštećeno najmanje 37 stambenih zgrada.

U zapadnom gradu Lavovu, koji je juče pogođen ruskim projektilima, vojni veterani obučavali su desetine civila kako da rukuju vatrenim oružjem i granatama.

“Teško je jer imam jako slabe ruke, ali mogu ja toi”, rekla je 22-godišnja Katarina Iščenko.

Rusija, pak, tvrdi da ukrajinske snage neselektivno granatiranju Donbas, ali i da koriste civile kao živi štit i ne koriste humanitarne koridore koji su uspostavljeni za izvlačenje civila iz ratom zahvaćenih područja.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin

pre 2 godine

Ma opet lažna propaganda sa zapada.ne laje pas radi sela nego radi sebe.ko je sledeći posle zelenka? To je veliko pitanje.

Bane

pre 2 godine

Zapadni ološ je od komedijaša napravio idiota!

Zoran

pre 2 godine

Највећи непријатељ Украјине и мира је Зеленски. Кад он буде ухапшен, било од које стране у рату јер је одговоран обема странама, доћиће до мира. Жао ми је украјинског народа, али ако тај човек прети Русији, да ако настави рат, изгубиће га - шта друго очекивати од Руса него да докажу супротно. И неко хоће да му за заслуге додели Нобелову награду за мир? Не дај Боже икоме да их такви воде. Иза њега ће остати порушена земља, бар дупло мања него што је била, са 15-ак милиона становника.

Djordje

pre 2 godine

A Zelenski se brine za troskove rusije?! Neverovatno!?

Pera

pre 2 godine

Makron i Bajden tvrde da trenutno nema vojnog rešenja ????!!!!. Ukrajinska bezuslovna predaja će istog trenutka zaustaviti rat. Kako nema trenutno vojnog rešenja ?????? Eto kako Evropa i Amerika lažu. Samo budale ili ZLONAMERNICI (Evropa i Amerika) ne vide pravo i brzo rešenje, jer ne žele da je vide.

stop

pre 2 godine

Poginut će još 5 ruskih generala i 4-5000 ruski vojnika i seperatista, dok padane Marijupolj

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija