• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

23.03.2022

17:30

PUTIN SE SPREMA NA ODESU, ILI JE TO SAMO BLEF?! Cilj je nešto sasvim drugo... ALI, AKO ODESA PADNE Ukrajincima se crno piše - BIĆE ODSEČENI!

Vesti

PUTIN SE SPREMA NA ODESU, ILI JE TO SAMO BLEF?! Cilj je nešto sasvim drugo... ALI, AKO ODESA PADNE Ukrajincima se crno piše - BIĆE ODSEČENI!

Podeli vest

Ukrajina tvrdi da su njene trupe uspele da zaustave rusko napredovanje na lučki grad Odesu, prenosi BBC. Međutim, ruske pomorske snage počele su da granatiraju predgrađe luke, u okviru napora da se Ukrajinci odseku od Crnog mora. Vojni stručnjaci upozoravaju da je to možda blef i da je cilj nešto drugo

Ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko, koji se trenutno nalazi u Kijevu, govorio je za Bi-Bi-Si o situaciji u Odesi, gradu koji on predstavlja. Vladimir Putin Odesu vidi kao jedan od svetih gradova Ukrajine, kaže on, a napadnuta je jer je najveći grad na Crnom moru.

- Poslednji put kada su Odesu bombardovali nacisti pre 80 godina, a Putin je 'Hitler 21. veka' - rekao je Gončarenko za Bi-Bi-Si. Poslanik ne veruje da je Putin trenutno spreman za mirovne pregovore i kaže da neće stati, niti imati prave pregovore, osim ako ne shvati da ne može ništa Ukrajini.

- Trebalo bi da bude više međunarodnih sankcija Rusiji kako Putin ne bi mogao da priušti rat - kaže Gončarenko. On dodaje da Ukrajina treba da bude snabdevena avionima - ne samo PVO sistemima, jer Rusija trenutno ima prednost u vazduhu.

Put ka Odesi

Ako ruske snage pređu glavni most preko reke Mertvovod koji vodi u Voznesensk, koji je kako piše "CBS njuz" uz "herojsko žrtvovanje" raznet da se spreči prolazak ruskih tenkova, ništa neće moći da spreči Ruse od napada na još jednu ukrajinsku nuklearnu elektranu, ali i "pravu nagradu" za ruskog predsednika Vladimira Putina - najveću luku zemlje Odesu. 

ZAPAD ĆE TEK PLATITI CENU RATA PROTIV RUSIJE! Ako novac dobijen u zamenu za robu može biti zamrznut - onda to uopšte i nije novac - SVET VISI KAO NIKAD?!

Ako Rusi zauzmu Odesu, dobiće strateško uporište na delu jugoistočne Ukrajine i povezati se sa Krimom, koji su anektirali 2014.

Neki vojni stručnjaci, s druge strane, upozoravaju da Rusija planira munjevito napredovanje iz južne Ukrajine prema severu kako bi se povezala s drugim bataljonima i opkolila Ukrajinsku vojsku, piše britanski Telegraf.

Nemačka neće bojkotovati ruske energente

Nemački kancelar Olaf Šolc još jednom je odbacio pozive da Nemačka bojkotuje ruske energente zbog ruskog napada na Ukrajinu.
Šolc je izjavio da su sankcije već uvedene Rusiji i da pogađaju ekonomiju te zemlje, a da će sve to "biti samo još dramačnije svakoga dana", preneo je AP.
U isto vreme, sankcije su osmišljene da budu "podnošljive" za one koji ih uvode, uključujući i dugoročno, dodao je on.
-Zbog toga pozicija Nemačke ostaje nepromenjena po energetskom pitanju, rekao je Šolc.
Kancelar je izjavio da su ostale zemlje u Evropi još više zavisne od ruske nafte, uglja i gasa nego Nemačka, kao i da "niko ne treba da bude ostavljen po strani, kada je reč o ovom pitanju".
Šolc je ponovio da Nemačka radi na tome da promeni snabdevača energentima i da će za to biti potrebno vreme, ali da će na kraju imati isti efekat kao i bojkot.
AP dodaje da evropske zemlje plaćaju Rusiji na stotine miliona dolara svake godine za fosilna goriva, kao i da ukrajinski zvaničnici kažu da ova trgovina finansira rat protiv njihove zemlje.

Ocenjuju kako je ruska strategija, koja predviđa masovno gomilanje ruskih mornarskih snaga na Crnom moru, s ciljem, kako se čini, da se pokrene napad amfibijama na Odesu, zapravo varka - i to s ciljem zbunjivanja ukrajinskih generala, kako ne bi naslutili novu rusku taktiku koja se, tumače ti stručnjaci, drži u tajnosti.

Blef, ili...

Vojni stratezi veruju da će ruski vojni stroj, umesto da napadne Odesu i sedište ukrajinske ratne mornarice, nastaviti većim delom zaobilaziti obližnji Mikolajiv, gurajući se prema severu pre nego što krenu na istok kako bi napali ukrajinsku vojsku, čija glavnina ostaje prikovana za regije Donjeck i Lugansk blizu ruske granice.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Ako su ruski generali pripremili takav blef, to znači da im zauzimanje velikih gradova nisu najvažniji vojni ciljevi, nego da umesto toga žele zapravo opkoliti ukrajinsku vojsku kako bi 'demilitarilizovali' zemlju, ili barem njen istok i jugoistok, što Putin apostrofuje kao krajnji cilj invazije.

Amerika ne namerava da zatvori ambasadu u Moskvi

Američki ambasador u Rusiji DŽon Salivan izjavio je da SAD ne nameravaju da zatvore američku ambasadu u Moskvi, a da predsednik SAD DŽozef Bajden ne planira njegov opoziv u Vašington.
-Odmah želim da kažem da Sjedinjene Države ne nameravaju da zatvore ambasadu u Moskvi, a predsednik Bajden nema nameru da me opozove sa mesta ambasadora. Odlično znam iz razgovora sa predsednikom i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom koliko je važno imati diplomatsko predstavništvo u Rusiji, rekao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 2 godine

Nema stajanja. Samo napred u nove pobede. Nemojte pogrešiti kao mi Srbi. Da smo porušili što smo izgradili na KiM šiptara nebih bilo a Srbi bi bili na svojim ognjištima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija