• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

23.03.2022

18:01

RUSKI "AVAKSI" KRSTARE NEBOM! Belorusija postala osmatračka stanica! Uoči li radar ukrajinski dron "Su" kreće u akciju! (Video)

AP/Photo

Vesti

RUSKI "AVAKSI" KRSTARE NEBOM! Belorusija postala osmatračka stanica! Uoči li radar ukrajinski dron "Su" kreće u akciju! (Video)

Podeli vest

Ova osmatračka stanica igra važnu ulogu u rusko-ukrajinskom ratu

Dva ruska aviona, lete radi radarske osmotrnice na nebu iznad Belorusije uz samu granicu sa Ukrajinom. Naime, njihov prvi i jedni zadatak je kontrola vazdušnog prostora Ukrajine, uočavanje ukrajinskih brobenih aviona, dronova, praćenje situacije i prema potrebi podizanja u vazduh borbenih lovaca Su-30 SM i Su-35.

 

 

A-50

A-50 Mainstay, proizveden je u kompleksu Beriev. Kao osnova uzet je avion Iljušin Il-76. Prvi avion ove oznake poleteo je 1984. U javnosti ova letelica prvi put prikazana je 1995. Osnovni zadaci aviona su: otkrivanje i identifikacija letelica u vazdušnom prostoru, određivasnje njihovih koordinata i pravaca letenja i prenošenje prikupljenih informacija komandnim mestima. Pored navedenih, avioni A-50 mogu imati ulogu kontrolnog centra za navođenje lovaca-presretača i taktičkih-frontovskih lovaca na ciljeve na vojištu.

Posadu aviona čini 15 ljudi od kojih su desetorica za obavljanje različitih zadataka. Centralni deo ovog aviona predstavlja elektronska oprema čiji najbitniji deo je osmatrački radar 3-D-šmelj (modernizovani šmelj M) koji može da prati 50 do 60 ciljeva. Sisitem za navođenje je u stanju da istovremeno na ciljeve navodi pojedinačno 10 do 12 lovaca.

U avionu je ugrađen osetljivi IC sistem koji može da registruje lasniranje rakete sa udaljenosti od 1.000 km. U elektronsku opremu aviona spadaju: transmisijski signalni sistem, digitalni računar, oprema za identifikaciju svoj-tuđ, radio link za navođenje lovaca, kodirani sistem, telemtrijski kodni sistem i oprema za registraciju. Za sopstevnu zaštitu avioni A-50 opremljeni su sistemom PED za odbranu od napada iz prednje i zadnje polusfere.

Tokom leta ovaj avion prate i štite lovci presretači. Ugrađena oprema avionima A-50 omogućava let u svim meteorološkim uslovima i noću i na svim geografskim širnama. Ovaj avion zadatke obavlja na visinama od 5.000-10.000 metara. U vazduhu letelica može da ostane 7 sati i 40 minuta.

TAKTIČKO TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Oznaka: A-50

Namena_ Leteća radarsko-osmatračka stanica

Posada: 5+10

Pogonski motor: 4x Solovjev D-30KP sa po 12.300 kg potiska

Gorivo: 64.820 kg

Dimenzije: dužina 46,6 m; razmah krila: 50,5 m; visina: 14,76 m

Performanse: maksimalna brzina: 600 km/h, plafon leta 10.200 m, maksimalni dolet 5.000 km

Nosivost: prazan 88.450 kg, maksimalna u poletanju 190.000 kg

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija