• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2022

07:00

Američka obaveštajna agencija finansira rat protiv Rusije CIA plaća neonaciste u Ukrajini

Fotoilustracija/Clipart

Vesti

Američka obaveštajna agencija finansira rat protiv Rusije CIA plaća neonaciste u Ukrajini

Podeli vest

Pripadnici neonacističkih formacija dobijaju mesečnu platu od 1.000 dolara i dodatno od 3.000 do 15.000 dolara po uspešno obavljenom zadatku. Produžena ruka CIA - Nacionalna zadužbina za demokratiju to finansira i štampa im priručnike, objavila Raša tudej

Američka CIA godinama finansira neonaciste u Ukrajini i sprema ih za rat protiv Rusije, objavila je televizija Raša tudej. Novinari te ruske TV pronašli su dokaze o tome da pripadnici neonacističkih bataljona dobijaju od 3.000 do 15.000 dolara za uspešno obavljene zadatke i uništenje ruske vojne tehnike.

Osim toga, sami neonacisti priznali su da dobijaju mesečnu platu od 1.000 dolara, što je mnogo više od prosečnih ukrajinskih primanja, kao i bonuse, koji idu čak i do 6.000 dolara.


Dolari, dolari


Neimenovani zarobljeni član neonacističkog bataljona "Ajdar", koji deluje u Luganjskoj oblasti u Ukrajini, u snimljenom priznanju proruskim snagama ispričao je kako je naučio da ratuje.


- Instruktori su dolazili iz Danske, Kanade, Britanije i SAD. Naučili su nas pešadijskoj taktici. Prvo smo upoznali sve učesnike, onda smo naučili kako da pravimo zasede. Proveo sam dve godine na obuci - rekao je on.


Priznao je da nije bio baš najbolji i najlojalniji vojnik "Ajdara", ali je istakao da mu je mesečna plata bila više nego dobra za uslove u Ukrajini.


- Svakog meseca sam dobijao po 1.000 dolara. Dobio sam i bonus od 6.000 dolara - otkrio je neonacista, koji nije precizirao za šta je tačno dobio ogromni bonus.


Međutim, novinarka Raša tudeja Marija Finošina ušla je u nekadašnji štab "Ajdara" u Lugansku, nakon što su njegovi pripadnici pobegli odande pod najezdom proruskih boraca. U tom štabu pronašla je knjigu pod nazivom "Priručnik za učesnike u rusko-ukrajinskom ratu". U njemu je praktično objavljen cenovnik, za šta su ukrajinski vojnici dodatno plaćeni. Piše da je 15.000 dolara predviđeno za brigadu koja svoj zadatak izvrši uspešno, 5.000 dolara za uništenje ruskog aviona i 3.000 dolara za uništeno borno vozilo.


Primerak koji je novinarka našla zapravo je drugo izdanje "Priručnika", štampano prošle godine, što znači da je prvo izdanje izašlo mnogo ranije.


- U vreme kad je "Pruručnik" izdat nije bilo nikakvog rusko-ukrajinskog rata. U pitanju je bio ukrajinsko-ukrajinski rat. Ne zna se šta su autori tačno mislili, ali ako su imali u vidu rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, koja je počela ove godine u februaru, pitanje je kako su za nju znali najmanje godinu dana unapred. Ovo bi mogao da bude uznemirujući dokaz o ulozi Vašingtona u sukobu u Ukrajini - zaključila je Finošina.


Organizacija s iskustvom


Među izdavačima tog priručnika su ukrajinsko ministarstvo odbrane i američke nevladine organizacije poput Fridom hausa, ali i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), koja predstavlja produženu ruku CIA. U pitanju je organizacija, koja je već decenijama umešana u svrgavanje režima po svetu, a provereno je odigrala i vodeću ulogu u Ukrajini.


- Veliki broj grupa i pojedinaca umešanih u ustanak i reforme u regionu dobijaju trening i novac od organizacija poput Međunarodnog republikanskog instituta, Nacionalnog demokratskog instituta i Fridom hausa. Te organizacije je napravio Kongres i finansira ih preko Nacionalne zadužbine za demokratiju - rekao je neimenovani izvor za "Njujork tajms" još 2014, nakon prevrata u Ukrajini.
Da je NED produžena ruka CIA govorili su i Karl Geršman, bivši predsednik te organizacije, kao i jedan od njenih osnivača Alen Vajnstajn.


- Mnogo toga što radimo danas CIA je radila tajno proteklih 25 godina. Kad god CIA nije mogla da manipuliše nekim procesom u svetu, NED je bio tu da pomogne, i to u poslednjih 40 godina - izjavio je Vajnstajn 1991.

 

Koliko CIA plaća neonaciste

- 1.000$ mesečna plata
- 3.000$ za uništeno rusko borno vozilo
- 5.000$ za uništen ruski avion
- 15.000$ za brigadu po uspešno izvršenom zadatku




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

pa to samo malouman ne zna to je isto kao i sto placaju ovu Zutu bagru fasista zajedno sa ponosem izdajicom,namerno pisem malim slovima ime jer ne zasluzuje veliko slovo u imenu,neka se vrati svojim ustasama u Zagreb

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija