• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/welt.de

25.03.2022

16:07

RUSIJA ĆE NEMAČKU DOVESTI DO "SUDNJEG DANA"!

Pixabay

Vesti

RUSIJA ĆE NEMAČKU DOVESTI DO "SUDNJEG DANA"!

Podeli vest

Nestašica gasa u Nemačkoj, koja će nastati u slučaju embarga na ruske energente, dovešće do „scenarija sudnjeg dana“. Ovo je zaključak nemačkog Velta, na osnovu prognoze Savezne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama u Nemačkoj

Lokalne vlasti su još krajem 2018. godine, u saradnji sa nizom kompanija, simulirale situaciju postepenog gašenja gasa u južnoj Nemačkoj u periodu od dve nedelje u uslovima niskih spoljašnjih temperatura. Kako novine primećuju, iako scenario, nazvan Lukeks 18, nije direktno uporediv sa embargom o kome se trenutno raspravlja, on pokazuje mnoge rizike koji proizilaze iz nestašice gasa.

Kako navodi Lukek 18, smanjenje temperature u zatvorenom prostoru verovatno će dovesti do izbijanja zaraznih bolesti, što će ograničiti sposobnost administracije, policije, hitnih i spasilačkih službi da brzo reaguju na dolazne pozive. 

- U bolnicama i staračkim domovima priprema hrane će verovatno postati problem, kaže se u izveštaju.

Autori ističu da će nagli pad temperature u stambenim zgradama, sa velikim stepenom verovatnoće, dovesti do oštećenja vodovodnih sistema i prekida u vodosnabdevanju. 

U hladnim uslovima stanovništvo će koristiti peći, a građani će masovno i „nepravilno postavljati kamine, grejati ih divljim ili vlažnim drvima, zapaljivim otpadom ili građevinskim materijalom“, upozoravaju stručnjaci. 

Foto: Reuters

„Kao rezultat toga, treba očekivati povećanje broja požara i zagušenja telefonskih linija za hitne slučajeve“, navodi se u izveštaju, koji prenosi EA dejli.

Prehrambena industrija, koja više od polovine svojih potreba za električnom energijom obezbeđuje gasom, mlinovima za stočnu hranu i stočnim kompleksima, biće daleko teže pogođena, navodi se u izveštaju. 

„Već u početnoj fazi studije utvrđeno je da u slučaju nestašice gasa treba očekivati masovne prekide u snabdevanju sirovinama preduzeća prehrambene industrije, poput pekara i mlekara“, kažu stručnjaci. Ako se kriza povuče, „ovo bi moglo dovesti do privremenog nedostatka hleba i mlečnih proizvoda u nizu regiona“, nastavljaju stručnjaci. Stradaće i živinarske farme, a moguće i klanice, kojima će, u slučaju prekida snabdevanja gasom, biti uskraćena toplota neophodna za tehnološke procese“, rezimiraju autori.

- Prema mojim procenama, trenutni gasni embargo bi aktivirao nemački gasni plan za vanredne situacije, a na poslednjem (trećem) nivou, nivo za vanredne situacije, predviđa generalni direktor Unipera Klaus - Diter Maubah .

Treba napomenuti da vanredna faza plana, izrađena u septembru 2019. godine, podrazumeva prestanak tržišnih mehanizama i direktivnu organizaciju snabdevanja gasom od strane Federalne agencije za mrežu. U tom slučaju prioritet će dobiti potrošači u domaćinstvu, a glavni teret gašenja će biti na privredi, koja po zakonu ne podleže posebnoj zakonskoj zaštiti.

Istovremeno, kako je u intervjuu za Das Erste primetio Klaus Miler , predsednik Federalne mrežne agencije, operater je već započeo pregovore sa predstavnicima industrije i energetskog sektora o pripremama za krizu.

 „Ovde se radi o pripremi za situaciju za koju se nadamo da se nikada neće dogoditi“, rekao je izvor.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rokii

pre 2 godine

Od čega će oni živjet eto jedini imaju plin.fukareščina.

Pera

pre 2 godine

Rusija nije nikome zavrnula slavinu sem Ukrajini, koja je konstantno krala gas. Ako neko nece imati gas nece ga imati svojom voljom a ne volom Rusije.

Perica

pre 2 godine

E sve dođe na naplatu! Dosta ste vršljali po svetu i EU sad dolazi vreme za naplatu a vi i dalje terajte po svome. Iskreno nije mi vas žao kad se presabere šta ste u svetu sve radili morate da budete kažnjeni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija