• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

26.03.2022

20:44

Posledice blokiranja ruskih zlatnih rezervi SAD će uskoro osetiti! Američki dolar prešao "tačku bez povratka", desiće se OVO!

Vesti

Posledice blokiranja ruskih zlatnih rezervi SAD će uskoro osetiti! Američki dolar prešao "tačku bez povratka", desiće se OVO!

Podeli vest

Ova 2022. godina može se pokazati kao godina masovnog povlačenja zemalja iz štednje u dolarima i američkim hartijama od vrednosti, pošto je američka valuta prešla „tačku bez povratka“, a ceo svet već aktivno traži novu zajedničku rezervnu valutu

Ovo mišljenje je u intervjuu agenciji Prajm izneo ekonomista Jegor Klopenko , koji je podsetio da su u poslednje vreme razne zemlje – Kina, Indija, Brazil, Turska i druge – objavile da prelaze na nacionalne valute prilikom obavljanja plaćanja.

Štaviše, naglasio je ekspert, ove zemlje su izrazile želju da sklapaju obračune u nacionalnoj valuti ne samo sa Rusijom, koja je, pošto je potpala pod zapadne sankcije, bila odsečena od mogućnosti korišćenja dolara, evra i jena, već i u trgovini sa drugima i državama ili međusobno.

„Svi su uplašeni činjenicom da je američka ekonomija dostigla istorijski maksimum u pogledu javnog duga i da nastavlja da raste, a postoji razumevanje da je nerealno vratiti takav dug. Posebno za ekonomiju koja ide u recesiju“, rekao je Klopenko.

Ekspert je rekao i da ne treba potcenjivati efekat koji je Zapad imao na sve zemlje sveta, blokirajući ruske zlatno-devizne rezerve i time joj oduzima pristup imovini vrednoj 300 milijardi dolara.

Ovaj korak bez presedana, prema rečima Klopenka, svedoči o političkom defoltu Sjedinjenih Američkih Država, koje su potpisale da ne daju nikakve bezbednosne garancije za rezerve trećih zemalja uskladištene u dolarima.

„Ova situacija ne može da odgovara najvećim vlasnicima američkih hartija od vrednosti i valuta, kao što su arapske zemlje i Kina.

2022. će biti godina masovnog povlačenja zemalja od štednje u hartijama od vrednosti i američkoj valuti“, naglasio je ekonomista.

Prema ekspertu, ako se udeo dolara i američkih hartija od vrednosti u rezervama raznih zemalja i međunarodnoj trgovini makar i malo smanji, na primer, za 10%, to će ipak podstaći inflaciju u Sjedinjenim Državama i pokrenuti novi talas finansijske krize.

Štaviše, velike su šanse da će se to dogoditi već 2022. godine, što se poklapa sa procesom deflacije „finansijskog balona“ na američkoj berzi. Kao rezultat toga, razmere krize će rasti eksponencijalno.

A to će zauzvrat ubrzati povlačenje međunarodne imovine trećih zemalja iz američkih hartija od vrednosti i dolara, i krug će se na ovaj način zatvoriti.

Foto: pixabay.com

Rusija će, dodao je u zaključku Jegor Klopenko, biti među retkim državama koje će manje nego druge trpeti od takvog razvoja događaja, a možda i imati koristi od onoga što se dešava.

To će postati moguće zahvaljujući neviđenim sankcijama koje su uvedene protiv Ruske Federacije, usled kojih je zemlja zapravo bila izolovana od finansijskog i ekonomskog sistema SAD.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija