• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2022

07:00

ZAPAD HUŠKA POLJSKU I AZERBEJDŽAN NA RUSIJU, TO IM JE POSLEDNJA KARTA U RATU SA PUTINOM! Sprema se i napad na Kaljingrad?!

Vesti

ZAPAD HUŠKA POLJSKU I AZERBEJDŽAN NA RUSIJU, TO IM JE POSLEDNJA KARTA U RATU SA PUTINOM! Sprema se i napad na Kaljingrad?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države i NATO pakt otvaraju nove frontove u ratu protiv Ruske Federacije i guraju "pola Evrope" u otvoren sukob sa zvaničnom Moskvom

Pored aktuelne vojne operacije u Ukrajini, Rusija bi uskoro mogla da zarati sa još najmanje dve evropske države, Azerbejdžanom i Poljskom, pošto su zvaničnici tih država počeli otvoreno da provociraju režim Vladimira Putina i direktno ugrožavaju ruske nacionalne interese.

Provociraju sukob

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je u subotu uveče da je Azerbejdžan iznenada i ničim izazvan prekršio primirje sa Jermenijom i izveo četiri napada dronom na zonu u Nagorno-Karabahu koja je pod kontrolom ruskih mirovnih snaga. Kako je navedeno, azerbejdžanska vojska je upala u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta i bez prethodne najave tamo postavila osmatrački punkt.

- Oružane snage Azerbejdžana ušle su u zonu odgovornosti ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu i izvele četiri udara na oružane formacije Nagorno-Karabaha, koristeći bespilotnu letelicu "bajraktar TB2" u blizini sela Furuh. Na taj način prekršeno je primirje koje su u novembru 2020. godine potpisali lideri Azerbejdžana, Jermenije i Rusije. U zoni koja je pod kontrolom ruskih mirovnjaka Azerbejdžan je takođe postavio osmatrački punkt - poručili su iz ruskog ministarstvu odbrane, navodeći da će zvanična Moskva zatražiti objašnjenje od vlasti u Azerbejdžanu.

ZELENSKI PRIČAO ZA RUSKE MEDIJE, MOSKVA POKRENULA ISTRAGU - BIĆE KAŽNJENI SVI koji su intervjuisali lidera Ukrajine!

Ruski zvaničnici precizirali su da su napadi na Nagorno-Karabah izvedeni u noći između 24. i 25. marta, te da Azerbejdžan nije o svojim namerama i vojnim aktivnostima prethodno obavestio režim u Kremlju.

Nakon saopštenja ruskog ministarstva odbrane, vlasti u nepriznatoj državi Nagorno-Karabah, u kojoj većinsko stanovništvo čine Jermeni, uvele su vanredno stanje i naredile opštu mobilizaciju punoletnog muškog stanovništva, strahujući da će se sukob sa Azerbejdžanom ponovo rasplamsati.

Istovremeno, poljski general Valdemar Skšipčak, nekadašnji komandant kopnenih snaga te zemlje, izjavio je u subotu da je sada "pravi trenutak da se Kalinjingradska oblast vrati pod kontrolu Poljske", provocirajući tako otvoreni sukob sa Ruskom Federacijom, u čijem se sastavu Kalinjingrad nalazi već 77 godina. On je optužio zvaničnu Moskvu da je 1945. okupirala pomenutu oblast i da je došlo vreme da se Kalinjingrad pripoji Poljskoj.

ŠTA SRBIJA IMA ŠTO JE PIČ RAZOČARAN PRIŠTINOM KOJA NE DA SRBIMA DA GLASAJU! Majstore, što ih ne netera, Londonu je stalo samo da napakosti Srbima?!

- Poljska treba da pokrene pitanje pripadnosti Kalinjingradske oblasti, koju je od 1945. godine okupirala Rusija. Kalinjingradska oblast je, po mom mišljenju, deo poljske teritorije i imamo pravo da tražimo oblast koja nam je oteta - poručio je general Skšipčak.

Rogozin: Bolje ćutite, dobili ste mnogo više nego Rusija!

Dmitrij Rogozin, aktuelni šef Roskosmosa i nekadašnji zamenik predsednika vlade Ruske Federacije, upozorio je poljske zvaničnike da dobro pripaze šta pričaju i na koje se teritorije pozivaju, jer bi mogli da ostanu bez pola države ukoliko se granice u Evropi vrate na stanje pre Drugog svetskog rata. On je ocenio da je Rusija posle pobede u Velikom ratu dobila samo "maleni Kalinjingrad", a da su Poljska, Litvanija, Ukrajina i Češka uzele mnogo veće teritorije, na koje takođe nisu imale istorijsko pravo.
Rogozin je na svom Tviter nalogu objavio i mapu na kojoj se tačno vidi koje su oblasti pripojene tim državama i to, kako je rekao, zahvaljujući pre svega Moskvi, koju sada napadaju.
- Kao što vidite, Ruska Federacija je nakon Drugog svetskog rata dobila samo malu Kalinjingradsku oblast. S druge strane, teritorijalne akvizicije Poljske, Ukrajine i Litvanije veoma su značajne i mislim da sada uopšte ne treba da se žale i pokazuju pretenzije prema delovima drugih država. Na kraju krajeva, mogle bi da izgube sve - zapretio je Rogozin. 

On je dodao da Kalinjingradska oblast "nema nikakav vojni značaj" i naglasio da nikada nije bila ruska teritorija, te da je istorijski pripadala Pruskoj i Poljskoj.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Mediji podsećaju da je Skšipčak i ranije predlagao da Poljska, uz pomoć NATO pakta, preotme Kalinjingrad Ruskoj Federaciji, te da koristi aktuelnu situaciju kako bi ponovo pokušao da nametne svoje viđenje rukovodstvu u Varšavi.

Opasna igra Zapada

Marija Butina, članica odbora ruske Dume za međunarodne poslove, kaže da su neprijateljske akcije i izjave poljskih i azerbejdžanskih zvaničnika najverovatnije posledica pritisaka zapadnih sila da se otvore novi frontovi u ratu protiv Rusije, navodeći da to može biti veoma opasno po sve uključene strane.

Zaharova: Poljske se i NATO plaši!

Foto: AP/Photo

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je ne bi iznenadilo da Zapad huška Azerbejdžan i Poljsku na Rusiju, ali da je moguće i da zvanična Varšava "radi na svoju ruku".
- Ova kampanja traje već duže vreme, a sada je očigledno eskalirala. Poljska je generalno veoma jak igrač u ovom slučaju i moram da kažem da se i NATO plaši samostalnih akcija Varšave. Recimo, ideje poljskih zvaničnika da će dobiti i deo ukrajinske teritorije - rekla je Zaharova.

(VIDEO) PUTINU TREBA JOŠ 10 DANA, RUSKA VOJSKA JE DALEKO NAJEFIKASNIJA NA SVETU! Analitičar CIA objasnio kako zaista stoje stvari u Ukrajini!

- Naravno da je to što rade ludost, ali navikli smo na takve provokacije. Mislim da se igraju vatrom i povlače poteze koji mogu biti veoma opasni po situaciju u Evropi. Zna se kome to odgovara i po čijem se diktatu sve to radi - rekla je Butina.

Azerbejdžan: Primirje krši Jermenija, ne mi

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane demantovalo je optužbe Moskve da je ta zemlja prekršila trilateralni sporazum o primirju iz 2020. godine, navodeći da su Jermeni ti koji se ne drže dogovora.
"Azerbejdžan nije prekršio primirje ni u jednoj tački. Naprotiv, sa žaljenjem konstatujemo da delovi jermenske vojske i drugih ilegalnih jermenskih oružanih formacija još nisu napustili oblasti Karabaha u Azerbejdžanu", navodi se u saopštenju.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 2 godine

SAD bi trebale da nestanu sa lica zemlje jer su jedini destabilizirajući faktor na planeti

USAF

pre 2 godine

Pukli rusi i u Ukraini i u svojoj drzavi-biju se za secer!!Totalni poraz!

dede

pre 2 godine

ja lepo kazem odma zvekni amerikance i ova boranija ce sama da se razbezi, ovako se samo trose resursi i slabi a americka govna ce opet da se izvuku na kraju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija