• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2022

20:36

RUSIJA IZGUBILA PODMORNICU SA 16 NUKLEARNIH PROJEKTILA! Incident sa K-219 digao na noge svet, čak ni Moskva nije ni pokušala da ovo sakrije!

AP/Photo

Vesti

RUSIJA IZGUBILA PODMORNICU SA 16 NUKLEARNIH PROJEKTILA! Incident sa K-219 digao na noge svet, čak ni Moskva nije ni pokušala da ovo sakrije!

Podeli vest

U jeku Hladnog rata, nedaleko od Bermuda, desio se incident na ruskoj podmornici K-219 naoružanu nuklearnim balističkim raketama

Sovjetska podmornica K-219 klase Jenki naoružana sa 16 nuklearnih projektila potonula je 3. oktobra 1986. godine nakon što je jedna od cevi projektila procurila, a potom morska voda ušla i pomešala se sa raketnim gorivom.

Ova isparljiva kombinacija stvorila je smrtonosnu mešavinu toplote i gasa. Posada reagovala sporo, a mornari nisu pokazali timski rad i proveli kontrolu štete. Samo jedan član posade je reagovao tako što je zatvorio cev. Kratak spoj je nastao na glavnoj električnoj mreži koji je stvorio varnicu. Tada je došlo do eksplozije u silosu koji je projektile i bojevee glave odbacio u vodu. Tek tada su mornari konačno krenuli u akciju. Borili su se sa požarom na podmornici i na kraju ga ugasili. Nuklearne reaktore su morali da gase ručno jer su bili oštećeni kontrolni mehanizmi. Tri mornara su poginula.

Onda je tragedija postala gora

K-219 je počela da tone. Sovjetski brod koji je bio u blizini je pokušao da spase podmornicu izvlačeći je na sigurno. Ali to nije uspelo jer je pukao vučni kabl. Kapetan podmornice Igor Britanov odlučio je da napusti brod. Podmornica je potonula na dno okeana i projektili su bili izgubljeni. Ceo događaj se odvijao tri dana.

Reganova administracija je čak ponudila pomoć Sovjetima i američki zvaničnici su cenili što su ih Sovjeti obavestili o tragediji onog dana kada se dogodila. Na sreću, nije se dogodila nikakva radioaktivnost ili nuklearna eksplozija. Preživeli mornari su uspeli da se izvuku, a kapetan Britanov je poslednji napustio podmornicu, u skladu sa pomorskim običajima.

Sovjeti su bili zabrinuti da će se Amerikanci nekako dokopati olupine i otkriti tajne o dizajnu podmornice. Ali ovo se nije dogodilo. Sovjetski premijer Mihail Gorbačov bio je zabrinut. Još uvek je bio poljuljan zbog incidenta u Černobilu koji se dogodio šest meseci ranije i nije želeo da bude optužen za zataškavanje potonuća podmornice na nuklearni pogon. Gorbačov i Regan su trebali da se sretnu na predstojeći samit u Rejkjaviku na Islandu, a Gorbačov nije želeo da ugrozi odnose sa Sjedinjenim Državama pre nego što počnu pregovori o kontroli naoružanja.

Gorbačov okrivio posadu

Gorbačov je okrivio posadu K-219 i nije verovao da je potonuće podmorncie nesreća koja nije mogla da se izbegne. Okrivio je kapetana i posadu za njihovu nesposobnost i čak otvoreno optužio da su pokazali kukavičluk i paniku. Čak je počeo i da spekuliše da su Amerikanci možda na neki način izvršili sabotažu.

Foto: AP PHOTO

Mihail Gorbačov

Načelnik mornarice izvršio kontrolu štete

Admiral Vladimir Černavin, glavnokomandujući Ratne mornarice SSSR, morao je da se suoči sa skandaloznom nesrećom i direktno odgovori Gorbačovu o tome šta se dogodilo sa K-219.

Černavin je u podužem izveštaju Politbirou rekao da su neki delovi podmornice u prihvatljivom stanju, osim oštećene cevi iz koje je izlazio crvenkasto-braon dim. Trup podmornice nije pokazivao da se toplota nagomilala. Dakle, izviđački tim je poslat da pregleda podmornicu koja je još uvek polako tonula, što je i dalje predstavjalo ogromnu opasnost, ali su Sovjeti morali da otkriju uzrok problema pre nego što bi bilo prekasno.

Ipak, bila je u pitanju podmornica koja je nosila nuklearne projektile. Izviđački tim je otkrio da su tri odeljka suva i da ne propuštaju vodu. Jedan od odeljaka je bio ispunjen gasom, a iz drugog je curio gas iz ventilacionog sistema.

Da li je požar mogao biti izbegnut?

Černavinu se činilo da je posada pogrešila što nije proverila napajanje podmornice pre nego što je došlo do kratkog spoja koji je izazvao požar. Nije trebalo da uključe pumpu za vodu u cevi koja curi pre nego što su saznali status električnog sistema, zaključio je admiral.

Gorbačov je i dalje bio besan i zasipao Černavina pitanjima o kablu za vuču koji je pukao. Sovjetski lider je takođe bio zabrinut da bi Amerikanci mogli da otkriju tajne ove podmornice. Černavin je odgovorio da je podmornica bila model druge generacije koji je ušao u službu još 1971. godine, a ne jedna od naprednih sovjetskih podmornica.

Podmornica K-219 je bila neispravna, ali ni posada nije dobro reagovala u trenutku incidenta.

Gorbačov se plašio najgoreg i bio je u pravu što je okrivio posadu. Sporo su reagovali na prvobitno curenje i nisu proverili sistem napajanja pre nego što su uključili pumpu za vodu. Trebalo je da znaju da je gas prisutan i da bi korišćenje električne energije izazvalo katastrofu.

Ovaj incident se smatra za jednim od najopasnijih pomorskih situacija u Hladnom ratu.  

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u BLOGU UŽIVO na našem portalu.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jedite ta govna

pre 2 godine

E,.."KLIKFORMER" GOVNARI,..NAPUSITE NAM SE VISE KURCA SA SVOJIM SMRDLJIVIM POKVARENIM NASLOVIMA,..JEBALA VAM 1986(koju ste mogli staviti u naslov),.. MATERE PUKVARENE U PICKE! JEBO VAM PAS MATER...OD SADA VAS BOJKOTUJEM A BILI STE MI NA POCETNOJ STRANICI KAD UPALIM KOMPJUTER,..jebo vam pas mater gladnu. Sto je bilo dosta dosta dosta je

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija