• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

06.04.2022

18:14

ZAPAD VRATIO HITLEROVU DOKTRINU PREMA RUSIMA! Baš kao nacisti, zabranjuju ruske pisce, muzičare, naučnike... I Hrvati su 90-tih to radili Srbima...

Vesti

ZAPAD VRATIO HITLEROVU DOKTRINU PREMA RUSIMA! Baš kao nacisti, zabranjuju ruske pisce, muzičare, naučnike... I Hrvati su 90-tih to radili Srbima...

Podeli vest

Ponašanje Zapada prema Rusima, pre svaga prema ruskim piscima, muzičarima, naučnicima, i ruskoj kulturi uopšte, ući će u anale beščašća svetske civilizacije i predstavlja sramotu koju EU, SAD i svi oni koji podržavaju ovakvu politiku, nikad neće moći oprati

Izbacivanje i zabrana svega ruskog počela je, nekako, "stidljivo" - zabranom poslovanja ruskim kompanijama i privrednicima. Nakon toga, usledile su žešće sanckcije, zabranom izvoza i uvoza, što je mnogo jači ekonomski udar. Ruskim sportistima zabranjivano je da putuju i takmiče se...

Međutim, niko se nije nadao da će Zapad povući baš onaj potez koji su povlačili nacisti od 1933. godine, kada su spaljivali knjige "nepodobnih" pisaca. Sada, Zapad sankcioniše i mrtve Ruse, te ruske pisce i kompozitore izbacuje iz svih kulturnih i obrazovnih institucija, u čemu ih prati i ostatak sveta, koji se svrstava na njihovu stranu.

Tako se počelo sa izbacivanjem Dostojevskog i Čajkovskog, a onda je usledila šokantna odluka Britanske Nacionalne galerije da promeni naslov slike "Ruski plesači", koju je naslikao francuski impresionista Edgar Dega, u "Ukrajinski plesači". 

Obrazloženje je da je time naslov slike bliži njenoj temi. Reč je o pastelu iz 19. veka koji prikazuje plesnu trupu, čijim nastupom je Edgar Dega bio fasciniran. Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje, primetne su na nečemu što izgleda kao trake za kosu i venci koje nose plesači.

Ovo treba da nas zabrine!

Direktor Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić ocenjuje da ovi potezi zapada treba da nas zabrinu, jer do pre mesec dana nikome nije padalo na pamet da bi sramni fašistički potezi mogli da se ponove. 

Foto: Marko Đoković

Dejan Ristić

- Očito je u pitanju još jedan primer nečega što je potpuno zabrinjavajuća pojava u 21. veku i nad čime treba da se zamislimo. Politika i oružani sukob transponovali su se u kulturu i u umetnost. To je civilizacijski i kulturološki potpuno nedopustivo i neprihvatljivo, osim što je za svaku osudu, to je i klasičan primer narušavanja autorskih prava. Taj tragični oružani sukob koji se dešava na istoku Evrope, koristi se da se širi kroz kulturu i umetnost, što do sada nije bilo prisutno u toj meri. U pojedinim državama i društvima krenulo se sa do sada neviđenim progonom stvaralaca, velikih intelektualaca, vrhunskih umetnika, koji su stvarali decenijama i vekovima pre nas, koji sada, posle svoje smrti doživljavaju progon ili potpunu zloupotrebu i falsifikovanje njihovog stvaralaštva, kaljanje njihovog lika i dela. To je nešto što treba sve da nas zabrine, kao odgovorne pojedince, ne samo u našoj zemlji, već širom Evrope i sveta. To su anticivilizacijski potezi, neprimereni kulturi i vremenu u kom živimo - smatra Ristić. 

Neoliberalni krugovi i povampireni fašizam

Istoričar Branko Radun smatra da je sve ovo deo agende zapada, te da su rešili da u potpuno izopšte Rusiju sistemom "Cancel" kulture, dok su Rusi odgovorili potpuno neočekivano. 

Foto: Beta

Branko Radun

- Kada dođete do toga da stradaju pisci, umetnici, to znači da je to kulturološki fašizam... Nemci su spaljivali zabranjivali knjige. Ritualno spaljivanje krenulo je sa dolaskom nacista na vlast, 1933. godine. Da Rusi počnu da spaljuju zapadne pisce bilo bi smešno i glupo, ali toga nema. Rusi su uzvratili puštanjem zapadnih autora još više nego inače. Treba znati da je ovo organizovana kampanja koja ima za cilj da Ruse potpuno izoluje i da njihovu kulturu i istoriju satanizuje i izbriše iz svetske isto. To je takozvana "Cancel" kultura, jer kada nekoga žele da "odstrane", neoliberalni krugovi u svetu na tome rade aktivno i veoma agresivno, dok to i ne učine - kaže Radun.

Nacistička lomača za knjige

Desetog maja 1933. godine nacisti su na ulicama palili lomače i na njih bacali knjige nepodobnih autora. Smatrali su da su u tim knjigama „ne-nemačke“ ideje ili su njihovi autori neprijatelji nacista – pre svega socijalisti, pacifisti i Jevreji.

 

Već viđeno!

On se osvrće na sličnu situaciju koju je preživljavao naš narod devedesetih godina prošlog veka, a da se to negde i danas praktikuje.

- Mi smo to sve doživeli devedesetih, ne samo da su u Hrvatskoj spaljivali knjige na ćirilici i branili srpske autore i muziku, već se to i danas nastavlja. U Hrvatskoj teško da mogu svi da nastipaju i danas, dok je ovde potpuno obrnuto. Pre 10-20 godina bilo je mnogo gore, probali su u potpunosti da ukinu Srbe, ne samo da su ih proterivali, već su ukidali i imena ulica i literaturu, sve u cilju da se izbriše srpski identitet. Ta kampanja je ličila na ovu sada koja je upućena prema Rusima. Kao narod smo bili proglašeni za genocidan, sportisti nisu mogli da putuju, ljudi nisu mogli da posluju. Sve to samo zato što su Srbi bili nepokorni, na mestu gde su raskrsnice, pa su pokušali da nam slome duh, kao što to čine Rusima sada - naglašava Radun.

Hrvati spalili milione knjiga na ćirilici

Za jednu deceniju, od 1990. do 2000. godine, na đubrištima u Hrvatskoj završilo oko 2,8 miliona knjiga i da ta cifra nije najpreciznija, jer je do pravih podataka gotovo nemoguće doći. Pouzdano je, međutim, da su knjige "čišćene" po etničkom ili idejnom ključu: iz javnih, školskih knjižnica, iz domova kulture i drugih kulturnih institucija odstranjivane su knjige pisane ćirilicom, dela srpskih autora i izdavača ili hrvatskih pisaca koji se nisu "uklapali" u tadašnju izrazito "domovinsku" političku opciju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Nacizam je osnovan u Britaniji .. perfidno poturen nemacima .. sadasnja kraljica britanije je kao dete ucena da otpozdravlja nacistickim dizanjem ruke .. postoje fotofrafije i snimci ..

Daneee

pre 2 godine

Zapad nije nikada ni odustao od Hitlerove doktrine

bole

pre 2 godine

Svi koji su imali veze sa Hitlerom posle rata trebalo im zatrti i seme i pleme.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija