• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Jutarnji

12.04.2022

07:00

PUTINOVA ČISTKA GENERALA! ŠEF 5. UPRAVE FSB U ZATVORU, RADIO JE ZA CIA?! Da li je sledeći Sergej Šojgu?! NEŠTO SE KRUPNO DEŠAVA U KREMLJU!

Vesti

PUTINOVA ČISTKA GENERALA! ŠEF 5. UPRAVE FSB U ZATVORU, RADIO JE ZA CIA?! Da li je sledeći Sergej Šojgu?! NEŠTO SE KRUPNO DEŠAVA U KREMLJU!

Podeli vest

Nedavno smenjeni načelnik 5. uprave ruske obaveštajne službe FSB, general-pukovnik Sergej Beseda prebačen u najekskluzivniji moskovski zatvor Lefortovo

To je na svom Tviteru objavio najpoznatiji ruski istraživački novinar Andrej Soldatov, a preneo je nezavisni ruski portal Meduza.

Andrej Soldatov kaže da bivšeg visokog zvaničnika Putinove tajne službe tamo drže pod drugim imenom te da istragu protiv njega vodi Glavno vojno istražno odelenje Istražnog komiteta Rusije.

Sumnjiči se da bi on mogao da bude „američka krtica", odnosno saradnik CIA-e koji je Amerikancima dojavljivao ruske vojne i obaveštajne planove za napad na Ukrajinu.

Naime, 5. uprava FSB-a zadužena je za špijunsku i doušničku mrežu i kontrolu nad zemljama bivšeg SSSR-a, pogotovo Ukrajinu. Upravo su 5. uprava i Beseda radili obaveštajnu pripremu za intervenciju u Ukrajini.

HRVATSKA JE SADA GURNULA PRST U OKO PUTINU, SLEDI BRUTALNA ODMAZDA! Ko ste Vi da proterujete ruske diplomate...

Kada se plan o brzom vojnom uspehu izjalovio, Putin je krenuo u obračun u obaveštajnoj zajednici i vojnom vrhu pa se čak spekuliše da bi kao žrtva čistke mogao pasti i ministar obrane Sergej Šojgu, koji se tek povremeno, gotovo marginalno, pojavljuje u javnosti, a po Moskvi se šire glasine da Putin upravo njega okrivljuje za neuspeh planiranog „blic kriga" u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Prvi je u toj hajci za krivcima pao Sergej Beseda, koji je, podseća se, još 11. marta smenjen i stavljen u kućni pritvor, da bi tek sada, nakon mesec dana, bio prebačen u istražni zatvor.

Kad je Beseda stavljen u kućni pritvor, Andrej Soldatov je naveo kako je to učinjeno u prvom redu zbog loših informacija o političko-sigurnosnoj situaciji u Ukrajini na osnovi kojih su rađeni planovi za napad, ali se spominjala i pronevera višemilionskih sredstava koja su bila namenjena za rusku obaveštajnu mrežu u Ukrajini.

Pitanje je da li je sada Putinu lakše da optuži Besedu za špijunažu u korist CIA-e nego za loše obavljen obaveštajni posao zbog čega mu je vojna operacija u Ukrajini zapela?!

Foto: AP/Tanjug

NEMA GA U JAVNOSTI Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije

S Besedom je uhapšen i njegov zamenik Anatolij Boljuha, o čijoj se sudbini nakon toga malo zna. Ako se to pokaže tačnim, bio bi to velik udarac za Vladimira Putina, ali i reputaciju njegove tajne službe, jer je Beseda ulazio u red bliskih Putinovih saradnika, pa i prijatelja, kog je on i doveo u Moskvu iz Sankt Peterburga te ga postavio za šefa vrlo važne 5. uprave.

Sergej Beseda je inače vrlo blizak i s najbližim Putinovim prijateljima, braćom Rotenberg i bankarom Konstantinom Gološčapovom, kog tamošnji mediji nazivaju „Putinovim maserom".

JEDINA MISIJA JE SPREČITI SVETSKI RAT?! PAPA FRANJA I PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL U JUNU U JERUSALIMU? Svet se moli da "ludake" dozovu pameti!

O tome da je Beseda bio u samom vrhu, govori i to što je imao kuću u povlašćenom podmoskovskom naselju Akulinino, a prve komšije su mu bili sve ljudi iz prvog Putinovog kruga, Arkadij Rotenberg, obaveštajac i šef ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin te bivši KGB-ovac general-pukovnik Vladimir Čemezov, šef državne kompanije Rostehnika i visoki dužnosnik vladajuće prokremaljske stranke Ujedinjena Rusija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija