• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.04.2022

15:18

ŠTAJNMAJER MOŽE U UKRAJINU AKO UVEDE EMBARGO NA RUSKU NAFTU?

Vesti

ŠTAJNMAJER MOŽE U UKRAJINU AKO UVEDE EMBARGO NA RUSKU NAFTU?

Podeli vest

"To je isto kao da idete u posetu komšiji ili prijatelju - morate da dobijete poziv. Možete, naravno, da dođete i bez poziva, ali to nije baš pristojno", objasnio je Žovka

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovka objasnio je danas da nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer nije pozvan u Kijev jer Ukrajina čeka konkretne odluke Berlina o embargu na isporuke nafte iz Rusije, kao i one koje se odnose na vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, posebno obezbeđivanje teškog naoružanja.

Precizirao je da sve posete Ukrajini treba da se završe rezultatom.

"Veoma bismo voleli da posete visokih političara Ukrajini donesu rezultat, na primer, embargo na naftu ili slanje teškog naoružanje, ili da Nemačka, na primer, garantuje prijem Ukrajine u EU i podršku za obnovu zemlje", rekao je zamenik Žovkva TV kanalu Velt, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da u diplomatiji postoji pravilo da ako šef države želi da poseti drugu državu mora da dobije poziv od rukovodstva ili predsednika te zemlje.

"To je isto kao da idete u posetu komšiji ili prijatelju - morate da dobijete poziv. Možete, naravno, da dođete i bez poziva, ali to nije baš pristojno", objasnio je Žovka.
Zelenski odbio da ga ugosti

Primetio je da prijateljske države izražavaju „isti stav prema Rusiji, prema ruskom rukovodstvu“, kao i po pitanju sankcija Rusiji, te da ne prave razliku između energetskih, bankarskih i sankcija koje pogađaju politički establišment Rusije. Dodao je i da lideri prijateljskih država Kijevu nude „konkretne predloge u okviru vojne i ekonomske podrške“.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Volodimir Zelenski


Na pitanje da li Kijev misli da bi odbijanje posete šefa nemačke države moglo da izazove negodovanje Nemaca, Žovkva je rekao da Ukrajinci „znaju da većina nemačke populacije, do 70 odsto, već sada želi da vidi Ukrajinu u EU“, ali da Nemačko rukovodstvo nije spremno da podrži ubrzanu proceduru za prijem Ukrajine.

Nemački Bild objavio je juče, pozivajući se na izvore iz krugova ukrajinske vlade, da je Zelenski odbio da ugosti Štajnmajera u Kijevu "zbog njegovih bliskih veza sa Rusijom" poslednjih godina. Štajnmajer je juče izjavio da je želeo da ide u Kijev zajedno sa kolegama iz Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, ali da se njegovo prisustvo tamo smatra nepoželjnim.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 2 godine

Pa ne pita se Stajnmaher!. Nemačka je demokratija, odlučuje Bundestag.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija