• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.04.2022

07:42

NATO SE U ODESI IGRA VATROM! Rusi otkrili tajnu bazu za praćenje Crnomorske flote i plaćenike, odmah ih označili kao "legitimnu metu"

Vesti

NATO SE U ODESI IGRA VATROM! Rusi otkrili tajnu bazu za praćenje Crnomorske flote i plaćenike, odmah ih označili kao "legitimnu metu"

Podeli vest

Otvarajući tajnu bazu u blizini Odese za praćenje brodova ruske Crnomorske flote na kojoj su angažovani rumunski plaćenici, čiji je glavni zadatak sprečavanje amfibijskog desanta ruskih trupa u Odeskoj oblasti, NATO se “igra vatrom“, a baza je legitimna vojna meta, smatraju ruski stručnjaci

Ta baza se može smatrati „očima i ušima“ NATO-a na obali Crnog mora, kaže vojni ekspert Andrej Golovatjuk, ističući da će ruske Oružane snage naći način da neutrališu taj objekat, kako ne bi naneo štetu ruskoj floti.

„U principu, svaki NATO objekat je teoretski opasan. U toj bazi u blizini Odese oni prikupljaju obaveštajne podatke i prenose te informacije za dalju primenu… Samim tim, nepoželjno je postojanje takvog objekta. To, moguće, i nije baza u pravom smislu reči, već se najverovatnije radi o nekoj vrsti malog objekta, koji se sastoji od nekoliko, recimo, vozila ili uređaja za praćenje kretanja ruskih brodova u Crnom moru“, kaže ekspert, komentarišući navode izvora Sputnjika koji tvrdi da se u predgrađu Odese, lučkog grada na jugu Ukrajine, nalazi tajna baza NATO-a sa opremom koja omogućava da se odrede tačne koordinate bilo kog broda u Crnom moru u radijusu do 200 kilometara.

 

Kako je naveo izvor, glavni stručnjaci koji su u toj bazi angažovani su pripadnici rumunske privatne vojnoj kompanije „Nordstarsuport grup“. Osim sprečavanja amfibijskog desanta ruske vojske ova tajna baza NATO-a ima zadatak da obaveštava Oružane snage Ukrajine o koordinatama ruskih ratnih brodova kako bi na njih usmerili ukrajinske protivbrodske rakete.

Istina o ruskom desantu na Odesu

Komentarišući saznanja da je zadatak rumunskih plaćenika sprečavanje amfibijskog desanta, ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kaže da je veliko pitanje da li se uopšte planira ruski desant u Odesku oblast, s obzirom na to da su svi prilazi toj oblasti minirani ukrajinskim minama, koje su čak bačene i u akvatoriju Crnog mora nedaleko od Odese.

„Čak 420 plutajućih morskih mina je bačeno u vodu i deo njih je u Crnom moru, dok je nekoliko pronađeno u Turskoj i Rumuniji i već su deaktivirane. Naši mornari su ih deaktivirali. Osim toga, i obala je minirana. Dakle, diskutabilno je pitanje da li će doći do iskrcavanja ruskih trupa na obalu kod Odese, jer niko ne zna kakve planove ima Generalštab Ruske Federacije“, kaže Litovkin.

Litovkin takođe ističe da će svaka strana baza na ukrajinskom tlu, uključujući i ovu u predgrađu Odese, uvek biti legitiman cilj za uništenje od strane Ruske Federacije.

„A što se tiče pripadnika rumunske privatne vojne kompanije, ti plaćenici su takođe postali meta za rusku vojsku, baš kao što su to i ukrajinske snage koje su se utaborile u blizini čeličane „Azovstal“ i svi strani instruktori i plaćenici, koji su se tu sakrili“, kaže ekspert.

Foto: Printskrin Youtube

Pokušaj zastrašivanja Rusije

Litovkin ocenjuje da NATO ulaže dodatne snage i napore za praćenje brodova ruske Crnomorske flote s ciljem da „zastraši i uzbuni Rusiju“.

„Oni ionako već nadziru sve brodove u Crnom moru iz baza u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, a takođe imaju i satelite. Osim toga, postoji i međunarodni sistem koji prati sve brodove i sve avione u svetu, tako da je otvaranje dodatnih baza reklama za NATO, kako bi pokazali da NATO ne spava, da NATO jača snage protiv ‘agresivne Rusije’ itd. Dakle, ovo je samo demonstracija važnosti NATO-a, a zapravo je ta Alijansa američko oruđe za kontrolu Evrope. Ili, drugim rečima, to je omča oko vrata Evrope, uz pomoć koje SAD upravljaju Starim kontinentom“, kaže Litovkin.

Ekspert smatra da ova baza kraj Odese ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju, zato što „Rusija ne namerava da ratuje sa NATO-om, dok se NATO takođe ne usuđuje da ratuje protiv Rusije“.

„Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u vezi sa situacijom u Ukrajini, ponavlja mantru o tome kako je neprihvatljivo da rat u Ukrajini pređe granice ove zemlje i završi na teritoriji zemalja NATO-a. Njima je jasno da bi moglo da dođe do sučeljavanja sa nuklearno-raketnom državom kao što je Rusija, a toga se jako plaše. S druge strane, shvataju da ne mogu ništa da urade protiv Rusije i da će NATO kao vojna organizacija izgubiti smisao u očima mnogih evropskih naroda“, smatra Litovkin.

Politikolog Aleksandar Dudčak smatra da je tajna baza otvorena odlukom zemalja NATO-a i da uprkos činjenici što tamo rade stručnjaci iz rumunske privatne vojne kompanije, Severnoatlantska alijansa treba da snosi punu odgovornost za stvaranje takvog objekta.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RAT U UKRAJINI! Kraj, krstarica "Moskva" POTONULA! Bajden spreman da ide u Kijev, OVO je sledeći CILJ RUSIJE, Zelenski OPTUŽIO EVROPSKE PRIJATELJE, Vojska Rusije objavila ŠOKANTAN SNIMAK Putin gradi nove gasovode?!  (Foto/Video)
Planeta

RAT U UKRAJINI! Kraj, krstarica "Moskva" POTONULA! Bajden spreman da ide u Kijev, OVO je sledeći CILJ RUSIJE, Zelenski OPTUŽIO EVROPSKE PRIJATELJE, Vojska Rusije objavila ŠOKANTAN SNIMAK Putin gradi nove gasovode?! (Foto/Video)

Pedeseti dan ruske intervencvencije u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski moraće da odgovara ako se bilo šta desi ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku, izjavio je predsednik ruske državne Dume Vjačeslav Volodin. Narodna milicija Donjecke Narodne Republika (DNR) i pripadnici oružanih snaga Rusije evakuisali su 15 članova posade "Carevna", broda za prikupljanje rasutog tereta iz luke Mariupolj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova DNR na svom Telegram nalogu.

14.04.2022

14:59 >> 22:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija