• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

15.04.2022

16:34

"MOSKVA" NOSILA BOJEVE GLAVE? Stručnjaci strahuju zbog potapanja najmoćnijeg ruskog broda, scenario "SLOMLJENA STRELA" sve više postaje stvaran...

printscreen Twitter

Vesti

"MOSKVA" NOSILA BOJEVE GLAVE? Stručnjaci strahuju zbog potapanja najmoćnijeg ruskog broda, scenario "SLOMLJENA STRELA" sve više postaje stvaran...

Podeli vest

Potonuće glavnog ruskog komandnog broda na Crnom moru, raketne krstarice Moskva, glavna je tema vodećih medija u kojima su se, pored oprečnih informacija o uzrocima, sada pojavile i spekulacije o mogućnosti da su na njemu bile i nuklearne bojeve glave

Tako Dejli Mejl prenosi upozorenja stručnjaka koji pozivaju na hitnu istragu o mogućnosti da je brod Moskva, koji je potonuo juče nakon eksplozije na brodu, možda je nosio nuklearne bojeve glave. Ruska raketna krstarica Moskva iz sovjetske ere, potonula je u četvrtak u blizini luke Sevastopolj, a ukrajinske vlasti su saopštile da su njihove snage pogodile brod sa dve krstareće rakete, što je izazvalo prevrtanje.

Rusija je, s druge strane, rekla da je brod potonuo nakon požara i eksplozije na brodu: Potonuo je kako je navelo rusko Ministarstvo odbrane, prilikom šlepanja u svoju bazu, a zbog oštećenja koje je zadobila tokom požara, izgubila je stabilnost i potonula u uslpvima bure.

Sada međutim, postoje strahovi da je Moskva mogla da sa sobom odnese dve nuklearne bojeve glave u dubinu, što bi moglo da se pretvori u incident sa "slomljenom strelom" - američki vojni žargon za nesreću sa nuklearnim oružjem, prenosi Daily Mail.

Mihail Samus, direktor vojnog istraživačkog centra sa sedištem u Lavovu, Andrii Klimenko, urednik Blek Si Njuza, i ukrajinski list Defens ekspres upozorili su danas da je brod Moskva dizajniran da nosi bojeve glave koje bi mogle da stanu u nos njegovih supersoničnih projektila P-1000 - dizajniranih da uklone američke nosače aviona.

"Na brodu Moskva bi mogle da budu nuklearne bojeve glave - dve jedinice", rekao je Samus, dok je Klimenko pozvao druge crnomorske nacije - Tursku, Rumuniju, Gruziju i Bugarsku, da insistiraju na objašnjenju. Gde su ove bojeve glave? Gde su bile kada je municija eksplodirala", pitao je.

"U međuvremenu, Defense Ekpress je saopštio da je "intervjuisao stručnjake, uključujući dizajnere i mornaričke oficire, koji su jednoglasno i nezavisno dali sledeći odgovor - postoji realna mogućnost da je pogođeni vodeći brod ruske Crnomorske flote mogao imati nuklearnu municiju na brodu", prenosi Daily Mail.

List je dodao:

"Da li je nuklearna municija uvek na brodu ili se puni samo po posebnom nalogu?"

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aca

pre 2 godine

Krstarica Moskva nije najmoćniji brod ruske flote, to je nuklearna krstarica Petar Veliki

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija