• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net/Informer

17.04.2022

18:07

NEMOGUĆE JE POBEDITI RUSIJU NA BOJNOM POLJU, ZAPAD SE I UZALUD NADA EKONOMSKOM SLOMU MOSKVE! Svet odbija da sledi SAD i EU, neće sebi da pucaju u noge!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

NEMOGUĆE JE POBEDITI RUSIJU NA BOJNOM POLJU, ZAPAD SE I UZALUD NADA EKONOMSKOM SLOMU MOSKVE! Svet odbija da sledi SAD i EU, neće sebi da pucaju u noge!

Podeli vest

Odbijanje kupovine ruske nafte, uglja i potencijalno gasa samo će dovesti do toga da ih druge zemlje kupuju, a isto će se desiti i sa ostatkom našeg najvažnijeg izvoza. Da, to će dovesti do nekih privremenih gubitaka u budžetskim prihodima (delimično nadoknađenih rastom cena energenata), ali sigurno neće zaustaviti razvoj zemlje

U ratu kao ratu, analizira ruski politolog  Petar Akopov, nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, postoji samo jedan način da se postigne naš poraz. Ekonomsko gušenje spolja takve sile da dovede do sloma privrede, konfuzije i promene vlasti, odnosno kapitulacije. 

Zapad ne krije namere

Na Zapadu više ne kriju da se klade na ovo, ali i mi nazivamo stvari pravim imenom. Ne radi se o sankcijama koje su osmišljene da zaustave borbe u Ukrajini - mi imamo posla sa kursom da se uništi Rusija kao takva. I zato mere koje su preduzete protiv nas nazivamo onakvim kakve treba da budu - blokada u cilju poraza naše zemlje.

Govoreći u sredu u Savetu Federacije, prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov je rekao: "Ideja naših geopolitičkih protivnika je da Rusiju što više izoluju od svetske ekonomije. Bukvalno da je izvuku iz svetskih ekonomskih veza. U stvari, pokušano je da se organizuje globalna blokada Rusije, koja se šematski sastoji od četiri kruga."

Belousov je okarakterisao ova četiri kruga kao finansijski, trgovinski, transportni i humanitarni - njihovo gušenje:

- Blokirati pristup finansijskim tržištima i prekinuti finansijska poravnanja, staviti van zakona ruske sistemski važne banke, prekinuti spoljnotrgovinske veze, maksimalno oslabiti izvozni potencijal, odseći Rusiju od izvora uvoza kritičnih dobara i usluga, blokirati najvažnije transportne komunikacije. , prekinuti kontakte među ljudima, potpuno prekinuti komunikaciju u naučnoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi.

Sve je tako, ali Zapad ne vodi računa o glavnom. Činjenica da se svet promenio i da ga više ne kontrolišu anglosaksonski globalisti.

- Nemoguće je potpuno napraviti takvu blokadu - izolovati Rusiju, šestu ekonomiju sveta, od globalnog ekonomskog sistema - rekao je prvi potpredsednik Vlade i dodao da o tome jasno svedoče događaji u poslednjih mesec i po dana.

Zaista, kako je Vladimir Putin rekao u utorak, „blickrig na koji su naši zlobnici računali, naravno, nije se dogodio", privreda je preživela:

- Svet je danas komplikovaniji nego što je bio u vreme hladnog rata, kada su postojala dva bloka i kada je sve bilo pokriveno listovima žkokomaž. Svet je danas složeniji i u ovom složenom svetu jedna država neće moći da zadrži svoju potpunu dominaciju. Niko ne može zatvoriti sva vrata i sve prozore. Generalno je nemoguće strogo izolovati bilo koga u savremenom svetu, a tako ogromnu zemlju kao što je Rusija je definitivno nemoguće izolovati. Zbog toga ćemo raditi sa onim našim partnerima koji žele da komuniciraju.

Foto: Reuters

MOSKVA JE JALA OD VEGA, NEĆE SE PREDATI, Vladimnir Putin, predsednik Rusije

Blokada kao takva ima smisla samo ako je što je moguće potpunija, odsecajući zemlju od većine njenih trgovinskih partnera. U novijoj istoriji Irak je najteže blokiran 90-ih godina, a uvedene su mu sankcije UN, odnosno globalne. Ista stvar je urađena poslednjih godina sa Severnom Korejom, ali su u oba slučaja zemlje našle rupe u sankcijama. Irak, iako je mnogo izgubio na životnom standardu, nije propao, tamo nije bilo čak ni promene vlasti, što je zahtevalo potpuno američku agresiju 2003. godine. Severna Koreja je odavno zatvorena i skoro je potpuno samodovoljna (iako na veoma skromnom nivou) zemlja, ali je poslednjih godina potajno i ne baš mnogo podržavana od Kine.

Sankcije su brutalne, ali...

U slučaju Rusije, ne govorimo o globalnim, već o zapadnim sankcijama, pa čak i sa njihove strane, ne totalnim. Da, Zapad je blokirao dve trećine naše devizne imovine, ali Evropa ne može da odbije ruske isporuke energenata. Odnosno, maksimum za šta je ujedinjeni Zapad sposoban jeste da pokuša da nas odseče od visokih tehnologija (zabrani njihov izvoz) i zakomplikuje spoljnu trgovinu sa ostatkom sveta preteći sankcijama transportnim kompanijama i njihovim osiguravačima. Sve ostalo su prazne priče.

Odbijanje kupovine ruske nafte, uglja i potencijalno gasa samo će dovesti do toga da ih druge zemlje kupuju, a isto će se desiti i sa ostatkom našeg najvažnijeg izvoza. Da, to će dovesti do nekih privremenih gubitaka u budžetskim prihodima (delimično nadoknađenih rastom cena energenata), ali sigurno neće zaustaviti razvoj zemlje.

Pokušaj da se ostatak sveta ubedi da pristupi blokadi Rusije završio se ničim, u to su se svi mogli uveriti već za mesec i po dana. Štaviše, što duže Zapad bude pokušavao da održi ovu blokadu, to će biti teže to učiniti, čak i onima koji su bili prinuđeni da se za nju potpišu.

U tom smislu, vrlo indikativno je bilo nedavno glasanje na Generalnoj skupštini UN o isključenju Ruske Federacije iz Saveta za ljudska prava. To se dogodilo 7. aprila, usled čega je obustavljen rad naše zemlje u Savetu, a istog dana je i sama Rusija objavila prevremeni prestanak svojih ovlašćenja. Ali ovde je bitno nešto drugo - kako i ko je glasao. Naročito u poređenju sa antiruskom rezolucijom „Agresija na Ukrajinu" koju je ista Generalna skupština usvojila mesec dana ranije, 2. marta. I uoči 2. marta, i uoči 7. aprila, Zapad je zavrnuo ruke zemljama trećeg sveta, i ne samo njima - izvršili su težak pritisak na tu istu Srbiju, kako je kasnije rekao njen predsednik Vučić.

Prva rezolucija, od 2. marta, na kraju je usvojena glasovima 141 zemlje, dok je samo pet glasalo protiv, uključujući Rusiju. 35 je bilo uzdržano, a 12 je bilo odsutno. Odnosno, ukupno 51 država je pokazala nezavisnost i bila u stanju da izdrži pritisak Zapada. Naravno, među njima su ključne zemlje kao što su Kina i Indija, ali ipak manjina. Iako se mora razumeti da nisu sve od 141 zemlje koje su glasale za osudu Rusije spremne da se pridruže sankcijama, dovoljno je navesti Tursku, Meksiko, Brazil i Argentinu, a da ne govorimo o Srbiji koja je prinuđena da podrži rezoluciju. Ali ipak, ukupni brojevi očigledno nisu bili u našu korist.

Ali ono što se dogodilo 7. aprila: 93 zemlje su glasale za suspenziju našeg učešća u Savetu, 24 su glasale protiv, a 58 je bilo uzdržano (ili nije učestvovalo). Odnosno, odnos se postepeno menja, a ne na račun patuljastih ili beznačajnih država. Zajedno sa Rusijom glasale su ne samo neke bivše sovjetske republike, već i, na primer, Iran, Alžir, Etiopija, Vijetnam, Bolivija, Kongo. I Kina, koja ovoga puta nije bila uzdržana. Još je interesantniji sastav onih koji su bili uzdržani (za koje se u ovoj situaciji jasno vidi da odbijaju da podrže Zapad) - to su ključne zemlje Latinske Amerike (Brazil i Meksiko), Indija i, što je najvažnije, skoro celi islamski svet (Egipat, Saudijska Arabija, Pakistan, Indonezija, Malezija, Katar i mnogi drugi). Drugim rečima, iako nam formalna ravnoteža ne ide u prilog: 93 protiv 82 (uključujući uzdržane), ali ako pogledate težinu zemalja, postaje jasno da su na strani zapadnog bloka, uglavnom male države Afrike i Latinske Amerike i skoro cele Okeanije. A Azije gotovo da i nema, a ta ista Turska, koja je glasala protiv Rusije, neće da učestvuje ni u kakvoj blokadi.

Odnosno, svet se menja pred našim očima, a Anglosaksonci i dalje veruju da imaju šansu da izoluju Rusiju i to uprkos činjenici da su već usvojene sankcije (posebno zamrzavanje naše imovine) nanele tešku i nepopravljivu štetu samom Zapadu, konačno potkopavajući poverenje u zapadne valute kao sredstvo akumulacije i poravnanja. Da, proces njihovog otklanjanja neće biti brz, ali sada je apsolutno obavezan za sve nezapadne sile i regionalna udruženja.

Rusija će izdržati, nema drugog izbora

Jednom su, inače, već pokušali da blokiraju Rusiju, bilo je to pre nešto više od jednog veka, u oktobru 1919. godine. Tada je Antanta uvela potpunu blokadu Sovjetske Rusije, čije vlasti nije priznala nijedna zapadna država (a nezapadnih gotovo da nije bilo, osim zemalja Latinske Amerike i Kine i Japana koje su bile u orbiti SAD). Ta blokada je zamišljena kao totalna, a situacija u Rusiji je bila najteža, jer je bio građanski rat, boljševici nisu kontrolisali veći deo zemlje. I šta, da li je uspelo? Ne, boljševici su tada porazili trupe Judeniča i Denjikina koje su pretile prestonicama, a u Evropi je narod bio nezadovoljan rastom cena zbog prestanka snabdevanja iz Rusije i nezaposlenosti zbog smanjenog izvoza, a Nemačka se nije pridružila blokadi. Tako je godinu dana kasnije sklopljen trgovinski ugovor sa Engleskom, a nekoliko godina kasnije, trgovina sa Zapadom je već bila u punom jeku, međutim, tada je mogao da nam diktira svoje uslove.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

UKRAJINA JE U PROBLEMU, Vladimnir Putin se vipe i neobazire šta pričaju Zelenski i Bajden

Ako je Rusija izdržala tada, onda će stajati još više sada, jer su i položaj zemlje i situacija u svetu suštinski drugačiji od onih koji su bili pre sto godina. I neće tek tako izdržati - što duže Zapad bude istrajavao u pokušajima da „zadavi Rusiju", to će više štete naneti sopstvenim pozicijama u svetu. Istovremeno, Zapad neće moći još dugo da igra - odnosno da zadrži blokadu (makar i krnju, samo sa zapadne strane) nekoliko godina, ni geopolitički ni ekonomski. Unutrašnji problemi, zajedno sa brzim promenama (i daleko od toga da idu u njegovu korist) globalnim opredeljenjima, ne daju Atlantistima vremena.

Istorijsko iskustvo dosadašnjih pokušaja „gušenja Rusije" ničemu ne uči, posebno kada učenik ne želi da vidi svet oko sebe onakvim kakav jeste. I da, rusofobija na kraju krajeva ubija - i ekonomski.

Fon der Lajen za Bild: Bankrot Rusije je pitanje vremena

Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom predsednik Rusije Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.
U intervjuu za nemacki list "Bild", ona je rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedelje i da je izvoz u Rusiju pao za 70 odsto.
- 700 ruskih aviona je izgubilo licencu zbog nedostatka rezervnih delova i ažuriranja softvera. Stotine velikih kompanija i hiljade eksperata okreću leda toj zemlji. Prema sadašnjim prognozama bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti za 11 odsto - istakla je ona.
Na pitanje o priprema za uvodenje šestog paketa sankcija Rusiji, Fon der Lajenova je kazala da EU nastavlja da posmatra bankarski sektor, posebno Sberbanku, koja sama čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora, ali da, naravno, postoje energetski problemi.
Na konstataciju da države EU svakog dana plaćaju Rusiji 450 miliona evra samo za isporuke nafte, ona je navela da je primarni cilj smanjiti Putinu prihode.
- Ali naftom se trguje na globalnom nivou. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da Putin naplaćuje još više cene na drugim tržištima... Zato trenutno razvijamo pametne mehanizme kako bi nafta mogla da bude ukljucena u sledeći korak sankcija - naglasila je predsednica Evropske komisije.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mane

pre 1 godinu

Na pomolu je nastajanje bloka zapadnih zemalja u jednu uniju kojom će upravljati jedan predsednik-diktator.Takozvani demon kratski režim je već započeo svoje delovanje progonom neistomišljenika i to se čak proteže do nivoa običnih ljudi ili čak dela mrtvih ljudi.Takva demon kratija nama Srbima nije potrebna.To će biti nešto najgore u istoriji čovečanstva što je zapadna civilizacija izrodila.Gora čak i od hitlerove demon kratije.Po svaku cenu sačuvati živu glavu i to treba da nam bude misija,a ne da hrlimo u propast "opredeljujući se".Što se tiče bankrota Rusije to se neće desiti a da svet -civilizacija ne plati visoku cenu.Ako dođe do tako nečega nećemo ni saznadi da se dogodilo jer će svet otići dođavola.Verovatno zapad nije dobro razumeo Putinovo obraćanje.Ako za Rusiju nema mesta na ovom svetu onda ni sveta neće biti!!!

Milan

pre 1 godinu

Samim tim što Rusi imaju najveću teritoriju, što su pregrmeli Tatare, Hune, Osmanlije, Pečenege... to govori o njihovoj snazi i vrednosti. Ponosan sam što smo prijatelji tako velikog Naroda. Amerikanci su narod bez istorije, mešanci...

Botovi komentiraju za parizerr

pre 1 godinu

hahahahaha srbi bolesni mitomani a u biti narod gubitnika i kozojeba tursko ciganskih gena a svi bježe na zapad za 100 eura kakva stoka

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija